Biskupská bazilika a římské mozaikové dědictví Filipopole aneb Plovdiv jako Evropské hlavní město kultury 2019

16.01.2019 16:10

Galerie BKI - Bulharský kulturní institut - Praha

10. 1. - 8. 2. 2019

 

 

Vernisáž v Bulharském kulturním institutu se týkala 1. letošní výstavy Biskupská bazilika a římské mozaikové dědictví Filipopole. Expozici připravil BKI spolu s Velvyslanectvím Bulharské republiky a Nadací Amerika pro Bulharsko, která výstavu po jejím vzniku laskavě přenechala k volnému užití (byla také v Londýně).

 

Akci zahájila ředitelka BKI Galina Todorova, tentokrát bez přítomnosti bulharského velvyslance v Praze (pro letošní rok bude jmenován nový), slovy, že Biskupská bazilika v sobě skrývá obrovské možnosti, že je to největší bazilika na území bývalé Thrákie, a že se jedná o unikátní kulturní dědictví (je široká 36 metrů, dlouhá přes 90 metrů).  V roce 1995 byla prohlášena za národní kulturní památku. V roce 1999 se ochranné přístřeší zřítilo. Stav mozaik se zhoršil. Po částečných vykopávkách v roce 2002, když se zjistilo, že bazilika byla postavena na místě starší antické budovy, byly mozaiky zakryty tenkou vrstvou písku. Pak upadlo vše v zapomnění. Změnilo se vše teprve v letech 2016 - 2017 v rámci archeologického výzkumu díky iniciativě a financování Nadace Amerika pro Bulharsko a města Plovdiv.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Výstava zachycuje archeologické vykopávky - nalezené stovky metrů čtverečních dobře zachovalých mozaik (např. mozaiky s  holuby,  ptáky a kohouty, geometrickými ornamenty) a projekt muzejního komplexu, se kterým Bulharsko kandiduje na zapsání na seznam UNESCO. Expozice zahrnuje přes 20 informačních plakátů, fotografií a 3 krátké filmy, které ukazují velkolepost pozdně antických mozaik v nejvýznamnějších památkách římského umění v Plovdivu (původní římské město Filipopolis).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Projekt si klade za cíl seznámit publikum s unikátním kulturním dědictvím, kterým bude Bulharsko představeno světu jako země starověkých civilizací a skvělých možností pro cestovatele. Zároveň popularizuje Plovdiv - Evropské hlavní město kultury 2019, které samo má tisíciletou historii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vystavené plakáty jsou trojjazyčné, tj. v angličtině, češtině a bulharštině,

a jsou uvedeny titulem jako např.  

Rozluštit mozaiku

Kamínek ke kamínku

Veřejná podpora a dobrovolníci

Dlouhý návrat ze zapomnění

Biskupská bazilika Filipopole

Antická památka v současném městě

Nesmrtelné dědictví antiky

Budova Eivéné

Multikulturní Plovdiv

Malá bazilika

Řím v Plovdivu - historie jednoho města

a další…

 

 

Pořadatelé: Velvyslanectví Bulharské republiky a Bulharský kulturní institut v Praze

 

Doprovodný program: 22. 1. 2019 - 18.00 hodin

  • komentovaná prohlídka s bulharistou Adamem Kulhavým/v češtině

 

110 00 Praha 1

Klimentská 6

Vstup: volný

www.bki.cz

www.plovdiv2019.eu

 

Hodnocení:  89 %

Ing. Olga Koníčková (tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková