Bílý sníh - černá stopa aneb japonská kaligrafie Shodó v NTK

11.01.2015 15:30

Národní  technická knihovna  -  Praha 6 – Dejvice

9. – 29. 1. 2015


Po vernisáži výstavy ´Bílý sníh - černá stopa´ , která se konala za obrovského zájmu návštěvníků  v v přeplněné učebně  NTK,  následovala přednáška o japonském umění písma - o japonské kaligrafii, kterou uvedl učitel kaligrafie René Ochiai.  René je Čech, který studuje pod záštitou japonské kaligrafické federace Tóka. Dozvěděli jsme se,  že hlavní pomůcky japonské kaligrafie jsou tuš, japonský papír, kámen,  štětec. 

 


A Japonci že píši  zprava doleva…Ochiai nás seznámil ještě  se svou historií, jak se ke kaligrafii dostal, když navštěvoval bojové sporty a  přes  spolužáky se dostal ke kaligrafii, začal ji pak studovat (zdarma)… oženil se s Japonkou… po ukončení výstavy se rozhodl se svou ženou přestěhovat se do Tokia, kde bude nadále kaligrafii studovat. NTK jako výstavní prostor zvolil, což se i Japoncům samotným moc zalíbilo …protože je zde spousta návštěvníků, zatímco výstavy kaligrafie, které se v Japonsku konají v galeriích, nikdo příliš nenavštíví…


 

 

 

 

 

 

„Moderní technika tradiční umění, jako je kaligrafie, nemají zdánlivě nic společného. Můžeme se ale na věc  podívat i z jiného úhlu. Každý, kdo se zaobírá jakýmkoliv umění, dobře ví, jak  je technika důležitá. V kaligrafickém řemeslu jde o techniku držení štětce, správného držení těla, sebemenších přítlaků štětce na papír, rozvržení textu a mnoho dalších dovedností, které si každý student musí osvojit. Čím více člověk o dané oblasti ví, tím více si uvědomuje, kolik toho neví. Z mého pohledu kaligrafie nemusí zdobit pouze tisíce let starý chrám, ale i krásnou moderní  knihovnu jakou je NTK.

Japonská kaligrafie je umělecky podané písemné vyjádření. Jedná se o velmi starou formu, jejíž kořeny sahají do starověké Číny. V Japonsku se s ní můžeme setkat prakticky na každém kroku. Krásu psaných znaků bychom chtěli nyní představit i v České republice,"

 

řekl René Ochiai, spoluorganizátor výstavy a ještě dodal, že letošní rok 2015 je ve znamení ovce.

Dokonce nás upozornil, že toalety na všech patrech NTK jsou také popsány kaligraficky, abychom si sami zjistili, které jsou pro pány a které pro dámy…

 


V rámci  2. ročníku výstavy japonské kaligrafie pořádané Institutem Shinpitsusha   jsme zhlédli   66 děl autorů nejen z České republiky, ale také z Japonska, Švýcarska a dalších evropských zemí.

 

Prostory NTK jsme rozdělili na 3 výstavní části

  • v  1.  patře budovy  jsme vystavili  práce českých studentů
  •  v 2. patře   budovy  jsme vystavili kaligrafie z mnoha evropských zemí
  •  ve 3. patře  budovy  jsme vystavili  mistrovská díla japonských učitelů
  •  

 

 

 

Jako doprovodný program nám  subtilní dvacetiletá Japonka   Hikari  Utsugita  zahrála na  flétnu šakuhači  a přednesla  básně (i 2x haiku)  způsobem po japonsku  (hudba je ke každému slovu).

 

NTK - Národní technická knihovna

160 00 Praha

Technická 6

Vstup:  zdarma

 

https://www.galerientk.cz/

www.facebook.com/shinpitsusha

Na světě je bilion lidí, každý má svou maminku a já mám tu nejlepší z nich na světě“

(haiku - krátké básně)

Hodnocení: 80 %

autor: Laili Dor - ´Stop´

 

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková