Bídníci

08.02.2013 10:10

 

Filmový muzikál ´Bídníci´

aneb

kdy(ž) se lůzou staneme?!

 

Do nového roku 2013 vstupujeme do českých kin s novými muzikálovými ´Bídníky´, kteří přicházejí z Velké Británie v režii Toma Hoopera (oscarového tvůrce filmu ´Králova řeč´). Victor Hugo ve své době jistě netušil, co svým legendárním příběhem odsouzeného galejníka Jeana Valjeana, který jistě všichni známe, způsobí.  Z ´Bídníků´se například stal největší muzikálový fenomén současnosti.  Za 28 let své existence se muzikál ´Bídníci´  hrál ve 42 zemích a ve 21 jazykových mutací, a vidělo jej přes 60 spokojených milionů diváků. 

 

Slavný příběh ´Bídníci´ se odehrává ve Francii na začátku 19. století. Příběh o lásce, víře, vášni, pomstě odpuštění, obětování a vykoupení – podává nadčasový důkaz o nesmrtelnosti lidského ducha.   V hlavních rolích zříme přední světové hvězdy a také uslyšíme slavné písně - včetně  „I dreamed a dream“, „Bring him home“, „One day more“, nebo „On my own“.

 

„Hudba vyjadřuje to, co nelze vyjádřit slovy, a přesto nemůže zůstat nevyřčené.“

Victor Hugo

 

Zloděj zůstane vždy zlodějem

 

Bývalého galejníka Jeana Valjeana propustí na podmínku a ten netuší, že ho bude věčně pronásledovat posedlý inspektora Javerta podle své zásady: „zloděj zůstane vždy zlodějem“, protože Valjean pravidla podmínečného propuštění zase jednu porušil. Jenže Valjeanovi se daří unikat, začne žít pod změněnou identitou, stane se ctihodným občanem a dokonce starostou, jenže ani tehdy není před slídivým Javertem v bezpečí. Po smrti tovární dělnice Fantine se ze soucitu a pocitu své viny ujme její dcerky Cosette. Společně s ní pak před Zákonem utíká do anonymity francouzské metropole. Tam na ně po pár letech relativního klidu čeká kromě Javerta i další nebezpečí – ulice bobtnající revolucí, kterou připravují mladí kluci. Marius se při letmém setkání zamiluje do dospívající Cosette a ta jeho city opětuje. Kvůli své dceři a jejímu štěstí se Valjean rozhodne riskovat, dokonce se vydá na barikády v předvečer rozhodujícího souboje mezi revolucionáři a armádou, aby z předem prohrané bitvy těžce raněného Mariuse zachránil. Navíc se odehraje mezi Valjeanem a Javertem souboj.

 

“Victor Hugo psal o přežití lidského ducha a vykoupení. Vytvořil naprosto dokonalé charaktery, které žijí v každém národě a v každé generaci.“ Cameron Mackintosh

 

 

  1. Bídníci… Les Misérables… Victor Hugo…

 

Věhlasný román Victora Huga ´Bídníci´nás provází po celý život a už 20 let dokonce v naší jevištní podobě. Český pojem ´bídníci´ je vžitý, úderný a jasný.  I když… ´bídníkem´ je v češtině ten, kdo má přídech něčeho nekalého, něčeho špatného, takříkajíc zevnitř ze svého rozhodnutí. Je to v něm a jiný nebude! Tihle ´bídníci´ ale tací nejsou. Spíš by odpovídali termínu ´lidé v mizérii´. Ano, kradou, porušují zákony, překračují pravidla daná pro danou dobu. Ale kým? Společností. A ta samá společnost jim zjevně není schopna, či spíše ochotna vytvořit podmínky k tomu, aby zákony mohli dodržovat. Jde, v případě aktérů muzikálu, o zoufalé lidi, kteří v zoufalé situaci dělají zoufalé kroky. Důvodem může být malé dítě, které potřebuje živit, nemocný příbuzný, který potřebuje ulevit v utrpení, zraněný a zbědovaný, který potřebuje ošetření.  A to je o něčem jiném, než napovídá pojem ´bídníci´, ale ´lidé v mizérii´ by nám tak libozvučně nezněli. A mizerové, to už by bylo úplně o něčem jiném.

 

„Dvacet pět let chodil světem sám, nebyl otcem, milencem, manželem ani přítelem.“

 Victor Hugo

 

 

  1. „Ať Lid znovu zazpívá“ (Alain Boublil a Claude-Michel Schoenberg)

 

Děj považujeme za chronicky známý a jímavý. Jako vždy oko nezůstane suché a i pánové jistě kradí setřou slzu dojetí.  Hudba je také naposlouchaná snad všemi generacemi. Troufám si říci, že na rozdíl muzikálových pecek z dílny Loyd Webera (Cats, Evita, Fantom opery, Ježíš), není kompozice pana Claude-Michela Schönberga zas až tak v jednotlivých partech transparentní. Neodcházíme z kina s melodií v hlavě, ale na rozdíl od evidentních hitů hudbu vnímáme jako celek. Kompaktní, hutný a veskrze nosný. Přesně koresponduje s dějem i atmosférou, a i když si pasáže nebroukáme ještě v tramvaji či autobuse, máme v hlavě příjemno a „dobře naladěno“.

 

  1. O milencích  - Cosette a Marius

 

Dospívající Cosette doplácí na to, co je dáno autorům i hercům, sněžně bílá role se špatně píše, skládá i hraje. Ano, Amanda Seyfried je samozřejmě okouzlující, subtilní, životem nedotčená, poprvé zamilovaná, ale málo zajímavá. Své drama si odehraje její dětská představitelka, a na neporušený kvítek zbývá tak trochu role naivky. Její protihráč, mladý naivního snílka, co dělá s kamarády revoluci, je na tom lépe. Eddie Redmayne a jeho Marius je přece jen plastičtější figura a jeho ztřeštěnost je v intencích jeho věku a doby, a prostředí, ve kterém tu jejich – bohužel pouze salonní  - revoluci chystají. Dokonce se mu dá věřit to okouzlení při spatření Cosette. Láska na první pohled existuje a v jeho věku a v jejich době nesporně častěji než dnes. A tak člověk sice na jeho nevyzrálostí kroutí hlavou, ale při vzpomínkách na své mládí a na prvky  romantiky, která ho tu a tam potrefila, se mu zas tak nediví.

 

 „Děsivý pár, tihle Thénardierovi. Sňatek mazanosti a zuřivosti.“  Victor Hugo

 

  1. Thénardierovi

 

Dvojku šejdířů a hajzlíků (Thénardierovi) takříkajích z profese, převálcoval v jednotku jednoznačně Sacha Baron Cohen. Jeho nechtěnou obětí se stala i jeho partnerka, vynikající Britka, Helena Bohnan Carterová, která před lety, v subtilnějším looku, zasvítila mimo jiné jako Ofélie v přeslavném Zeffrelliho  Hamletovi. Cohen je tu zase jiný, než ho známe, z jeho projektů (Borat, Brüno či Diktátor), ale přece v jádru svůj. Tvůrci měli šťastnou ruku a geniální nápad obsadit do role toho exota právě jeho. Zdánlivě jenom excentrický komik je komikem skvělým, protože ti skvělí komici uhrají stejně skvěle vážnou roli, a přesto si v ní ponechají vlastní podstatu. Vzpomeňme jen na skvělou hereckou roli Miloše Kopeckého, který v Dietlově televizní inscenaci hrál právě Viktora Huga, autora ´Bídníků´. Byl Kopecký komik, nebo dramatický herec?

 

  1. Éponine  

 

I když oficiální materiály skoro pomíjejí Samanthu Barks hrající Éponine s vosím pasem, není to postava vedlejší. Plnokrevná krásná holka, která dokládá, že láska i marná člověka promění.  Vychovaná šejdířskými adoptivními rodiči se stane kladnou postavou, která by klidně ze zášti, „ když ne já, tak žádná“, mohla zničit finále filmu. Neudělá to, stává se obětí, zachraňuje Mariuse, předmět své marné lásky a alespoň na mžik spočine v jeho milované náruči.  Jejich duet patří k nejkrásnějším a nic na tom nemění fakt, že o Éponine tu vlastně nejde. Patří k osudovým postavám antických tragedií, či Shakesperaových dramat a představitelka to zvládla v plné parádě.

 

  1. Fatální Fantine  - žena doby fekální

 

Fantine je žena fatální doby fekální. Krásná Anne Hathaway, se svou labutí šíjí, působí od prvního záběru jako světice mezi Dantovým peklem. Nedotčená, čistá i v bahně, kam ji mocní světa a jejich dílny vehnaly. Matka bojující do posledního dechu o to jediné, co jí zbylo z jejího velikého snu. Ano je osudová. Kolem, ač vlastně bez ní, se to vše děje. Ona oslovuje hlavního hrdinu tak, že mění a riskuje všechno a ona si ho také po zásluze (oba odvede do místa věčného odpočinutí a spočinutí). Láska bez sexu, bez projevů velkého zamilování, ale láska na celý život.  Nádherná příležitost, nádherné party a skvěle vybraná osobnost.  

 

  1. Javert – gladiátor

 

Zde jako policajt co nosí uniformu francouzské represivní moci. Ne, tím nechci říci, že hraje stejně. Ne, tím říkám, že tenhle chlap je chlapem, ať se ocitne na kterékoli straně barikády. A v ´Bídnících´ to platí doslova. Javert Russela Croweho byl další skvělý tah. Klaďák, co srazil do kolen každého (obrazně i doslova) v jeho Gladiárotovi, se teď se stejným nasazením ocitá na straně Zákona. Nezná slitování, je za to placen a přísahal na to. Nezná mávnutí rukou, je tu od toho, aby nepolevil při plnění svých služebních povinností, i sám Valjean to uzná. Ano, Javert je čestný soupeř, je férový chlap, co nenajímá poskoky, aby za něj dělali špinavou práci, ale jde do toho vždy sám. Jde mezi ty na barikádách, protože je to jeho povinnost a vzdor svému vnitřnímu světu, a proto také s krásným gestem odevzdává svoji „krvavou“ medaili zastřelenému klučinovi (Gavroche), hrdinovi poslední barikády. Javert se projeví jako chlapi na závar. Nemůže jinak, než tak, jak svoje dilema vyřeší. Klobouk dolů. Před Javertem a před moudrostí Victora Huga.

 

  1. Jean Valjean  - krasavec, superman, spasitel,  guru?!

 

Hrdinu s životem poznameným obličejem, Jeana Valjeana, hraje charismatický australský herec Hugh Jackman (má za sebou pár Xmenů, film Van Helsing, ale také slavný muzikál Oklahoma). Jako Valjean si našel smysl života - dovést „svou“ malou Cosette  do bezpečí. Možná i proto příběh začíná tím, že Valjean a další vlečou ztroskotaný koráb do bezpečí -přístavu. Končí zase tím, že Valjean dovlekl Cosette do bezpečí „přístavu“ - lásky.  Obojí bylo asi tak stejně těžké a oboje ho stejně vyčerpalo. Na počátku získává, dostává svobodu, na konci však už je vysílený, ale spokojený. Dokonalý oblouk děje je tak logicky od počátku překlenut ke konci nesmrtelného příběhu.

 

Od A) do H) sepsal Richard Koníček

 

„Vybavte si jakoukoliv scénu a pokaždé najdete něco tajemného, úžasného, děsivého nebo natolik úžasného, že na to do smrti nezapomenete.“ Anne Hathaway

 

Zajímá nás to?!

 

  • Hugh Jackman dobrovolně prošel běžným castingem, aby měl jistotu, že na roli skutečně má

 

  • Dalšími adeptkami, jejichž obsazení do role Fantine tvůrci zvažovali, byly také Amy Adams, Jessica Biel, Marion Cotillard, Kate Winslet a Rebecca Hall

 

  • Než byl do role Thénardiera obsazen Sacha Baron Cohen, tvůrci zvažovali také obsazení Geoffreyho Rushe

 

  • Helena Bonham Carter a Sacha Baron Cohen, kteří ve filmu ztvárnili manželský pár, již s muzikálem zkušenost mají. Oba si společně zahráli ve filmu Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street (2007)

 

  • Do role Cosette byla mimo Amandy zvažovaná i Taylor Swift nebo Emmy Watson

 

  • Anne Hathaway kvůli roli shodila své vlasy a musela za velice krátkou dobu zhubnout deset kilogramů, aby její ztvárnění role chudé dívky působilo autentičtěji. Ostříhané vlasy pak byly použity ve scéně, kdy je její postava prodává

 

  • Anne Hathaway na konkurzu tak „zaválela“, že nechala celou porotu v slzách

 

  • V malé, ale důležité roli kněze se objevil původní muzikálový představitel Jeana Valjeana z londýnského West Endu, který v roli vystupoval více jak 25 let, Colm Wilkinson. Roli Éponine pak ztvárnila jeho muzikálová kolegyně Samantha Barks, která v původním vystoupení na West Endu také v době uvedení filmu působila, a to přímo v roli Éponine

 

  • O roli Éponine  se ucházely Hayden Panettiere, Scarlett Johansson, Lea Michele, Emily Browning, Lucy Hale a Evan Rachel Wood. Poté byla údajně obsazena Taylor Swift, nakonec však postavu ztvárnila Samantha Barks

 

  • Hugh Jackman podstatně ztratil na váze a dlouho se neholil kvůli scéně, kde představoval vězně. Byla to první točená scéna. Hned po jejím úspěšném nafilmování se mu dostalo patřičné péče, aby mohl pokračovat v roli bohatého muže

 

  • Na úplně prvním konkurzu v Jackmanově životě k divadelní hře “Kráska a zvíře“ zpíval tento herec skladbu "Stars". Porota mu údajně řekla, aby píseň zapomněl, protože v Bídnících, odkud skladba pochází, nikdy hrát nebude

 

  • Natáčení filmu probíhalo Paříži, Portsmouthu, Winchesteru a ve studiích Pinewood v Británii, konkrétně ve zbrusu nové The Richard Attenborough Stage, které je s plochou 2 787m² jedním z největších studií v Evropě a dokončeno bylo pouze několik týdnů před samotným natáčením

 

  • Hudbu k filmu nahrál v Londýně sedmdesátičlenný orchestr, Claude-Michel Schönberg dokonce napsal několik nových hudebních čísel

 

  • Film měl mít premiéru již 8. prosince 2012, ale byla posunuta na 25. prosince 2012, aby snímek nemusel soupeřit s filmem Hobit: Neočekávaná cesta (2012), který byl uveden začátkem prosince 2012

 

  • Zpěv byl natáčen neobvyklou metodou, kdy zvuk byl místo předtáčení ve studiu zaznamenáván přímo na place v době natáčení, protože tvůrci věřili, že to film učiní věrohodnějším, skutečnějším a syrovým

 

  •  Někteří členové štábu byli „na place“ často také oblékáni do kostýmů, a to z důvodu, že by se náhodou mohli objevit v záběru, což se u mnoha filmů stává

 

Naturalisticky či divadelně?!

 

Díky hudbě a hercům se nenudíme, i když Fantine tu dostala jen roli vedlejší.  Zato Jean Valjean do toho dává všechno a Javert hraje odpudivce přímo dokonalého. Vizuálně opulentní ztvárnění režiséra Toma Hoopera filmu přidává filmu ´Bídníci´nový rozměr, protože na "naturalistické" ztvárnění světa ´Bídníků´ si ještě nikdo předtím netroufl. Proto jsem netrpělivě očekávala na i zde výbornou scénu v pařížských stokách, která mi v paměti uvízla již po zhlédnutí filmu z roku 1958 s Jeanem Gabinem. Domnívám se však, že některé výjevy občas sklouzávají na divadelní jeviště, i když nás to při sledování filmu vůbec neruší. Ne vždy herci zcela přirozeně procházejí dějištěm, kdy je sleduje kamera, a pak už se neděje nic. Zpomalujeme tak děj a potlačujeme dramatičnost filmu.  Při sledování působivého záběru na tvář Fantiny, zpívající svou píseň ´I Dreamed a dream´, zcela rozjitřeni sledujeme píseň i tvář zoufající exmilenky. Toto pěvecké číslo bez postsynchronu a jediného střihu na filmovém plátně dokonale klaplo, u ostatních postav působí ale už rutinně. Přesto Hooper zrežíroval dílo, jež se na slavném příběhu Victora Huga pouze nepřiživuje.

 

Muzikál se povedl a stojí za to ho vidět a slyšet a prožít. Po desáté, po dvacáté, znovu a znovu. A to posoudíme sami… ne?! Avšak pro ty, kdo nemáme rádi zpěv po dobu celého filmu, to může být nuda, ale pro milovníky hudby, muzikálů a ´Bídníků´ to bude jeden z hitů nejen roku 2013!

 

Románem ´Bídníci´ od Victora Huga se inspirovali: 

rok 1934 – Francie – film (Harry Baur), 305 minut (ve třech dílech)

rok 1935 – USA – film (Fredric March), 108 minut

rok 1958 -  Francie - NDR – Itálie film (Jean Gabin), 217 min

rok 1978 – Velká Británie - TV film (Richard Jordan), 150 minut

rok 1982 – Francie – TV film (Denis Lavant, Lino Ventura), 4 x 50 minut 

rok 1998 – USA  - seriálová verze (Liam Neeson, Uma Thruman), 134 minut

rok 2000 -  Francie- Itálie- Španělsko- Německo - TV  seriál (Gérard Depardieu, John Malkovich)

rok 2012  - muzikálový film (Hugh Jackman), Velká Británie, 157 minut

 

Titul: Bídníci

Originální titul: Les Misérables

Velká Británie, Universal Studios 2012

Stopáž:  157 min

Režie: Tom Hooper    

Hrají:

Hugh Jackman .....            Jean Valjean [44]   

Anne Hathaway .....          Fantine [30]   

Sacha Baron Cohen ....     monsieur Thenardier [41]   

Helena Bonham Carter . ..madame Thénardier [46]   

Russell Crowe .....             inspektor Javert [48]   

Eddie Redmayne .....         Marius [30]   

Aaron Tveit .....                 Enjolras   

Amanda Seyfried .....        Cosette [27]   

Samantha Barks .....          Éponine [22]   

Isabelle Allen (mladá Cosette), Wilkinson Colm, Marc Pickering, Patrick Godfrey, Bertie Carvel, Killian Donnelly    

 

Distributor v ČR: Bontonfilm

Film barevný, české titulky

Jazyková verze: anglická

Přístupno: od 12 let

 

Žánr: drama - romantický muzikál

Hodnocení: 90 %

Premiéra: 3. ledna 2013

 

www.lesmiserablesfilm.com

 

Ing. Olga Koníčková

Foto:  internet