Betlémy v Klementinu aneb první české jesličky s Jezulátkem stály v roce 1562 právě v Klementinu

02.12.2014 15:39

Galerie  Klementinum  - Výstavní sál  - Praha

28. 11. 2014 - 4. 1. 2015

 

Blíží se vánoční čas. Čas zběsilých nákupů vánočních dárků, ale i čas, který můžeme věnovat předvánočním výstavám betlémů, které nás snad nikdy neomrzí… V Klementinu již v pořadí 2. vánoční výstava českých historických betlémů  nazvaná ´Betlémy´, kterou připravila Národní knihovna ČR spolu s Muzeem Betlémů Karlštejn, zahrnuje to nejlepší ze sbírky Muzea betlémů v Karlštejně s důrazem na historické vyřezávané betlémy z období od baroka až do konce II. sv. války. Můžeme si prohlédnout betlémy méně typické nebo z raritních materiálů jako např. cukr, sklo, perník a další, dále pročíst zajímavé informační panely, např. o podivných osudech některých betlémů.

 

Výstava je připomenutím první zmínky o betlému v českých zemích. Ten byl postaven v roce 1562 v Klementinu, konkrétně v kostele sv. Klimenta. V Evropě  ho však považujeme za druhý. V roce 1560 byl postaven první v Lisabonu.

 

Kouzlo Vánoc

Na slavnostní vernisáži výstavy nás přivítali slovy, že nejde jen o to na expozici postavit  betlémy, ale ale že  Vánoce jsou také o lidských duších…. že jde o atmosféru. Výstavu jsme tentokrát koncipovali  jako betlémy z jiného pohledu, ze zákulisí,  který vyžaduje plno práce, kdy stavba betlému může trvat i několik hodin. Zazpívala a zahrála nám sedmičlenná dívčí skupina ´Veselá škola´ ZU

 

Promluvil rovněž předseda Spolku českých betlémářů, Milan Zábranský,  který nám nastínil celou historii betlemářství  až do doby roku 1780, kdy rakouský císař Josef II. vydal pokyn odstranit z kostelů betlémy, které považoval za nedůstojné,  a pak až do doby po II. sv. válce, kdy betlemářství zkomíralo, protože došlo k odsunu německé menšiny (Svitavy, Šluknov, Jihlava), jejíž specialitou byla výroba betlémů. Nkonec se ale zastavil u  roku 1989,  kdy zase nastal čas a boom betlémů…  (Příbram – nejvyšší počet aktivních  betlémářů).

 

Z historie betlémů

Spojení s Klementinem je nasnadě, protože velké zásluhy o počátky stavění betlémů v Čechách patří právě jezuitskému řádu, který se snažil přiblížit věřícím okolnosti Kristova narození a umožnit jim prožít vánoční mystérium. „O své činnosti si vedl jezuitský řád záznamy, které nám umožňují poznat jejich duchovní a tvůrčí činnost v prvních letech jejich působení v Praze. Dříve, než se začaly stavět jesličky, hrály se o Vánocích divadelní hry o narození Krista nebo se při vánoční bohoslužbě vystavoval Ježíšek v jeslích,“ vysvětlila Irena Maňáková, ředitelka odboru komunikace Národní knihovny ČR. Jak se šířila sídla jezuitů po Čechách a Moravě, množila se i místa, kde byl o Vánocích stavěn betlém. Od jezuitů měli převzít tento obyčej i další řeholní řády jako františkáni, serviti nebo kapucíni.

 

Základ výstavy v Klementinu tvoří historické dřevěné betlémy z nejvýznamnějších betlémářských oblastí celé České republiky. K menším betlémům patří papírové betlémy malované. K nepříliš typickým materiálům, z nichž jsou zhotoveny vystavené jesličky, patří takové raritní materiály jako například cukr, sklo či vosk. Betlémy z cukru, které jsou nesmírně křehké, se musely dávat dokonce skleněné poklopy, aby se uchovaly.

 

Věděli jste, že?

  • betlémy ze sádry  byly kvůli křehkosti materiálu považovány za opovrženíhodné, materiál za bezcenný, snadno se dal poškodit a používal se především pro odlitky nejprimitivnějších motivů. Zde vystavený betlém ale dokazuje, že i do sádry se odlévala díla podle kvalitních návrhů předních výtvarníků (Chrámové družstvo Pelhřimov)
  • obrázky – perníkovky, se používaly na zdobení perníku, v německých oblastech se jimi zdobily oplatky, nebo v 19. století, při výrobě církevních potřeb, se vkládaly do relikviářů, případně slečny a dívky si vytvářely památníčky 
  • podoba českých Vánoc se po mnoho staletí utvářela ze zvláštní, až magické symbiózy pohanských zvyků a křesťanské obřadnosti související s mystériem narození Spasitele, zvyky a rituály se předávaly z generace po generaci…

https://www.lideazeme.cz/clanek/cisari-josefe-cisari-josefe

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/vystava-%c2%b4ceske-historicke-betlemy%c2%b4-aneb-vanoce%2c-vanoce-prichazeji%c2%b4/

Expozici jsme koncipovali tak, aby zaujala jak odbornou veřejnost, tak rodiny s dětmi.

 

Součástí výstavy je také hra inspirovaná 150 let starým vyznáním lásky k betlémům  "Co pro vás znamená betlém?" a víkendové "Hravé dílničky", kde si zejména děti  mohou ozdobit skleněné vánoční dekorace.

 

Na hlavním nádvoří se tu navíc 4. 12. 2014 uskuteční vánoční jarmark, jehož výtěžek podpoří nadační fond Klíček na provoz dětského hospice. Můžeme si tu koupit brože, textilní doplňky, korálky, keramiku, vánoční ozdoby i výrobky z papíru a dřeva.

  • Galerie Klementinum
  • 110 00 Praha 1
  • Mariánské náměstí  5
  • www.nkp.cz
  • www.muzeumbetlemu.cz
  • https://www.facebook.com/narodni.knihovna
  • Máme otevřeno: úterý – neděle 10.30 – 18.00 hodin včetně vánočních svátků
  • na Štědrý den máme otevřeno od 9.00 - 15.00 hodin
  • Vstupné:
  • dospělí 50 Kč
  •  senioři, studenti 30 Kč
  •  skupina 10 a více osob 30 Kč/osobu
  •  děti 6-15 let 20 Kč, děti do 6 let zdarma

     

  • pedagogický dozor má se školní skupinou vstup zdarma
  • Hodnocení: 90 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková