Bernard Minier: Kruh aneb co se může později dospívajícím stát, získají-li již jako děti pocit křivdy?!

09.12.2015 11:04

Křest knihy Bernarda Miniera ´Kruh´  v Paláci knih Neoluxor  - Praha

10. 11. 2015

 

 

 

 

 

 

Na křestu a autogramiádě nové  knihy ´Kruh´, další Minierově knize po jeho úspěšné předchozí knižní senzaci ´Mráz´, byl sympatický autor Bernard Minier osobně přítomen (na foto vpravo). Můžeme však také dodat, že si nás - hojné posluchačstvo - dokonce jako správný detektiv vyfotografoval.  Sdělil nám, že napsal ´Kruh´ jako volné pokračování knižní senzace ´Mráz´, kdy ho inspirovala mrtvola koně, objevená v drsném prostředí francouzských Pyrenejí. Autor nezahálí a momentálně pracuje na další knize, již mimo tuto sérii, která by se tentokrát měla odehrávat v San Franciscu.


Vynikající kombinace temné a mrazivé atmosféry, napínavého příběhu a osobité povahy hlavního hrdiny, vytvořila z knihy výjimečné dílo. Příběh působí velmi promyšleně, ale Minier nám tvrdil, že naplánoval pouze začátek a konec příběhu a zbytek byla čistá improvizace. 

 

 

 

 

 

Knihu na závěr pokřtil spisovatel Jiří W. Procházka. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Celou akci moderovala jako vždy empatická Hanka Koutná.

 

Kruh je volným pokračováním kriminální série s vyšetřovatelem Martinem Servazem, jejíž 1. díl Mráz se stal bestsellerem nejen v domovské Francii, ale také u nás a v dalších zemích Evropy. Děj románu Kruh zasadil Bernard Minier do městečka Marsac v Pyrenejích, známého díky elitní univerzitě. Jeho zdánlivý klid naruší vražda jedné z přednášejících. O pár dní později je nalezeno i tělo místního chovatele psů roztrhané na kusy vlastními zvířaty. Kdo rozpoutal ve městečku šílenství smrti? Mohly by být vraždy dílem uprchlého sériového vraha (40 vražd) Julia Hirtmana? Detektiv Martin Servaz se během řešení případu musí ponořit hluboko do minulosti a znovu otevřít staré rány. (oficiální anotace)

 

 

Příběh je temný a asi nesedne všem

Kniha má 48 kapitol, jež na sebe dějově zdánlivě nenavazují, protože je sledujeme z pozice většinou vždy někoho jiného. V románovém krimi-příběhu se totiž prolíná více událostí (VČETNĚ VRAŽD),  kdy čtenář může mít matný pocit, že události spolu vzájemně nesouvisejí.  Vyšetřování vražd jsme svěřili Martinovi Servazovi, veliteli kriminální brigády v Toulouse, který je sám ze svého dosavadního života však už vnitřně rozháraný, i když svou práci umí odvést kvalitně a důsledně.
 

Uvnitř svého domu je nalezena mrtvá dvaatřicetiletá krásná žena, profesorka Claire Diemarová. Spoutaná a utopená ve vaně. U bazénu plného panenek, řve Mahlerova hudba a v zahradě sedí profesorčin žák Hugo, který je pod vlivem sedativ. Je to vrah? Na nic si nepamatuje. Hugo je syn bývalé Martinovy lásky z místní univerzity. Dozvíme se o životě Servaze, který neměl štěstí na ženy, jež miloval a které ho zradily. Kromě četných dialogů Martin Servaz v knize přemýšlí a zkoumá zapeklité (příšerné) případy většinou v ´ich´ formě.  Je nám tak mnohem bližší a začínáme mít o něj strach. O jeho život, neboť je v zorném úhlu mnoha svých nepřátel…či přátel…nevíme… dále máme strach o život jeho dcery Margot, studentky na univerzitě v Marsacu!  

 

Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá

Je zcela běžné, že hledaný pachatel není tím pachatelem, o kterém si to skálopevně myslíme. Může jím být totiž úplně někdo jiný, protože chce své zločiny páchat pod hlavičkou proslulejších zločinců tak, aby svedl stopu na jiného… momentálně nevinného a nic netušícího, sice zločince, ale ten se stejně jednou, bohužel, tomu pachateli krutě pomstí… a jak se pomstí? Připomíná to mnohdy skandální příběh s rakouským Fritzlem. Autor se neopomněl ponořit i do duše současných běženců z Afriky, přemýšlí i o jejich touze po práci a penězích, takže nepřímo zločinu napomáhají… i když nevědí proč… a přestat už ale nemohou… neboť jsou dále vydíráni…

 

A ten Kruh?!

Ten Kruh – to je bohužel fakt, u kterého nemůžeme prozradit, co znamená a jak vznikl, protože na tom celý kriminální román stojí…

 

Závěrem

Pro milovníky psychologických detektivek, ne tak drastických, (např. autorky Agathy Christie), jako  jsme my na www.www-kulturaok-eu.cz,  je román ´Kruh´ nesporně příliš krutý a naturalisticky pojatý. Ale současná doba je už asi jiná, a lidem ani film ´Mlčení jehňátek ´ nevadí. Ne, my jsme film ´Mlčení jehňátek´ na www.www-kulturaok-eu.cz  neviděli, ani vidět nechceme…. prostě, chce to mít dobré nervy… stejně jako je třeba je mít pro román ´Kruh´!

 

Bernard Minier

  • jeden z nejúspěšnějších a nejčtenějších francouzských autorů současnosti
  • narodil se 26. srpna 1960 ve francouzském městě Béziers
  • své dětství trávil v Pyrenejích a vysokoškolský titul získal na univerzitě v Toulouse. Právě odtud pochází hlavní hrdina jeho knih, Martin Servaz
  • původně pracoval jako celní úředník, od vydání svého prvního thrilleru Mráz (Glacé, 2011) se ale věnuje pouze psaní

  • knihy Bernarda Miniera byly přeloženy do 14 světových jazyků
  •  jen ve Francii se jich prodalo více než 900 tisíc kusů
  • za svůj debut Mráz, který byl kritikou označován jako nástupce Mlčení jehňátek, získal v roce 2012 ocenění Crime Novel Prize v Cognacu
  • stejné ocenění získal autor i před dvěma týdny za román Une putain d´historie
  • práva na vydání thrilleru Mráz byla prodána do více než 10 zemí
  • britský týdeník The Sunday Times thriller Mráz zařadil mezi 50 celosvětově nejlepších kriminálních románů za posledních 5 let
  • po obrovském úspěchu následovala další dvě pokračování – Kruh (Le Cercle, 2012), který vyšel v letošním roce a N’étens pas la Lumíre, což je závěrečný díl této kriminální trilogie
  • žije se svou manželkou a dvěma dětmi nedaleko Paříže

  • Nakladatelství XYZ plánuje vydat v příštím roce také další, volně navazující díl série (francouzsky N’étens pas la Lumíre, 2014).

Nakladatelství XYZ je od roku 2011 součástí největší české mediální společnosti Albatros Media a. s. Na trhu působí od roku 2004. Vydává původní českou i zahraniční beletrii, zaměřuje se zejména na romány, autorizované životopisy či rozhovory, literaturu faktu, historické publikace i výpravné encyklopedie a komiksy.

Albatros Media a. s. je mediální společnost a největší knižní vydavatelství v ČR. V návaznosti na tradici sahající až k roku 1949 společnost vydává více než tisíc knižních titulů ročně. Skupina zaštiťuje knižní nakladatelství Albatros, CooBoo, Plus, Motto, XYZ, Edika, BizBooks, CPress, Computer Press, Management Press, B4U Publishing, Fragment, partnerský projekt Edice České televize a nakladatelství elektronických knih eReading.

Albatros Media a.s.

140 00 Praha 4

Na Pankráci 30

www.albatrosmedia.cz

www.xyz-knihy.cz

 

 Originální název titulu: Le Cercle

Titul: Kruh

Autor: Bernard Minier

Vydavatelství: XYZ

Počet stran: 640 stran

Vazba: pevná s přebalem vazba

Rok vydání: 2015

Věkové doporučení: 15+

Překlad: Jiří Žák

Žánr: kriminální román

Série: Martin Servaz (CZ) (2. díl z vydaných 2) 

Běžná cena: 399 Kč

 

Hodnocení:  79 %

Ing. Olga Koníčková  (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková, XYZ