Baron Prášil po 55 letech aneb když v digitalizované formě poezii příběhu opět najdeme

06.06.2016 15:52

Lucerna – Praha

26. 5. 2016

 

 

Na tiskové konferenci k unikátní příležitosti, kdy nám byl představen projekt Čistíme svět fantazie, v rámci jehož byl plně digitálně restaurován poetický trikový snímek Baron Prášil/Baron Munchausen, byli přítomni Ivo Marák - hlavní restaurátor filmu z UPP, Petr Šikoš - spoluzakladatel Nadace české bijáky, Ludmila Zemanová - dcera Karla Zemana,  Ondřej Beránek - producent a spoluzakladatel Muzea Karla Zemana a vnučka Karla Zemana Linda Zeman-Spaleny. Na závěr akce nám byl představen krátký restauration showreel, kde jsme v malých ukázkách mohli srovnávat původní záběry snímku s nově restaurovanými záběry snímku.

 

Už 55 let uplynulo od doby, kdy se film Baron Prášil režiséra Karla Zemana (* 1910, + 1989) poprvé promítal v českých kinech. Fantastický příběh o lásce nyní opět ožil díky projektu Čistíme svět fantazie, aby potěšil a inspiroval diváky po celém světě

 

 

V Zemanově hravém podobenství světoznámé knihy Gottfrieda Augusta Bürgerase se vyprávění samolibého barona Prášila prolíná s romantickým příběhem novodobého fantasty Toníka, jenž se stává baronovým sokem v lásce. Vedle Miloše Kopeckého v titulní roli se ve filmu objevuje tehdejší česká herecká elita včetně Jany Brejchové nebo Jana Wericha. Po výtvarné stránce se Zeman inspiroval rytinami knižního vydání z roku 1862, jejichž autorem je jeden z největších ilustrátorů 19. století Gustav Doré.

 

Na začátky tříletého  projektu Čistíme svět fantazie vzpomínal Petr Šikoš, spoluzakladatel Nadace české bijáky: „Ne vždy se podaří z prvotního nápadu realizovat projekt takového rozměru, jakým je digitální restaurování hned 3 filmů Karla Zemana. Vše začalo krátkým mailem zástupců Muzea Karla Zemana s prosbou o finanční příspěvek. Shodou okolností právě v době, kdy Nadace jednala s Českou televizí o podpoře digitálního restaurování starých českých filmů pro děti a mládež. Zemanovy filmy milují snad všechny děti, bez ohledu na věk, a tak netrvalo dlouho a projekt Čistíme svět fantazie byl na světě.

Nyní vidíme, že naše úsilí, čas i finanční prostředky byly vynaloženy na správnou věc. Díky skvělé práci odborníků z UPP se podařilo vrátit do kin, a tím i dalším generacím diváků, již dva ze tří výjimečných filmů Karla Zemana.“

 

Projekt Čistíme svět fantazie probíhá za účasti Nadace české bijáky, Muzea Karla Zemana a České televize ve spolupráci s Universal Production Partners, a. s. (UPP) a za podpory Ministerstva kultury a Státního fondu kinematografie České republiky

 

„Jsem hrdý na to, jak Terryho Gilliamovo dílo Karla Zemana ovlivnilo a jsem rád, že je kmotrem digitálně restaurované verze. Věřím, že film Baron Prášil znovu osloví nové generace a přinese jim radost tak, jako dětem a dospělým, které každý den vidíme v Muzeu Karla Zemana,“ dodal nadšeně Ondřej Beránek, producent a spoluzakladatel Muzea Karla Zemana.

 

 

 

  • Baron Prášil je barevný film, ale většinou byl natočen na černobílý negativní materiál, do kterého se barva doplňovala až dodatečně. „V otázce barevnosti a kontrastu jsme se drželi toho, jak vypadala referenční distribuční kopie filmu vyrobená ještě za Karla Zemana,“ upřesnil postup barvení filmu Ivo Marák, hlavní restaurátor filmu.
  •  
  • Digitalizace snímku Barona Prášila trvala 1 rok
  •  
  • Přišla na 1,2 milionu Kč
  •  
  • Digitalizovaný film Baron Prášil, o který je zájem, budeme nabízet na festivaly i do celého světa   

 

„Mám radost, že film opět ožívá. Musím se přiznat, že Barona Prášila mám ještě raději než Vynález zkázy, který byl objevný ve stylu starých rytin a po všech stránkách dokonalý. Když ale teď opět vidím digitálně restaurovaného Barona Prášila, který je výjimečný v barvě, v hereckém obsazení, ve fantazii a vtipném dialogu, tak mám pocit, že se dívám na film, který je moderní, právě natočený,“  popsala zážitek ze zhlédnutí digitálně restaurovaného filmu Ludmila Zemanová, filmařka, výtvarnice, ilustrátorka a dcera Karla Zemana. 

 

 

„Zemanovo dílo je výjimečné. Je výjimečné silou jeho fantazie, řemeslným zpracováním i příběhy, které vypráví. V podmínkách zcela odlišných od dokonale vybavených velkých zahraničních studií dokázal Karel Zeman vytvořit filmy, které dokážou dodnes, i v prostředí moderních technologických možností, oslovovat současné světové publikum. A to včetně dětí, které jsou tradičně nejpřísnějšími diváky. Těší mě, že Česká televize stojí u projektu, který snímky Karla Zemana vrací tam, kam patří – na festivaly, do kin a mezi filmové fanoušky,“ uvedl Petr Dvořák, generální ředitel ČT.

 

Ředitel studia UPP Vít Komrzý bere digitální restaurování filmů Karla Zemana jako poslání: „Jako kluk jsem miloval filmy Karla Zemana a prožíval všechna neuvěřitelná dobrodružství alespoň ve svých představách. Když mám teď možnost být tak blízko, je to pro mě a pro celé UPP veliká radost a čest. Jsme opravdu rádi, že naše studio restaurovalo už Vynález zkázy, teď i Barona Prášila a v plánu je v příštím roce i Cesta do pravěku.“

 

Ve světové premiéře se divákům digitálně restaurovaný snímek Baron Prášil představí v pátek 27. května 2016.

 

V předvečer v pražské Lucerně byl film promítán pro donátory, kteří přispěli a stále přispívají na projekt Čistíme svět fantazie. „Věřím, že i předpremiéra digitálně restaurovaného filmu Baron Prášil přispěje k větší popularizaci finančně nákladného, ale naprosto nezbytného procesu, digitálního restaurování filmů ze Zlatého fondu české kinematografie. Doufám, že se nám podaří nadchnout a získat další přispěvatele.“ dodal Petr Šikoš.

 

Chceme-li pomoci uchovávat dílo Karla Zemana, pak můžeme přispět prostřednictvím SMS v ceně 30 Kč ve tvaru DMS BIJAKY na číslo 87 777

 

www.muzeumkarlazemana.cz

www.bijaky.cz

 

 

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková