Barbora Šlapetová & Lukáš Rittstein: Všechno je jinak aneb obří skulptura ptáka kříženého s automobilem vévodí vstupu do českého pavilonu

02.04.2015 09:51

DOX – Centrum současného umění - Praha

13. 3. - 8. 6. 2015

 

Výstava, která se nese v duchu cest ke hvězdám, zachytila setkání dvou naprosto odlišných světů – domorodé kultury a moderní civilizace. Je pokračováním více než patnáctiletého projektu sochaře Lukáše Rittsteina a fotografky Barbory Šlapetové, kteří spojili své osudy s posledním domorodým papuánským kmenem Yali Mek (a v posledních letech i se dvěma astronauty z NASA).

  • Znalosti a zkušenosti papuánských kanibalských kmenů byly dokumentovány antropology, misionáři a geologickými průzkumníky, nikdy však očima umělců.

 

 

 

Od roku 1997 uskutečnili Barbora Šlapetová a Lukáš Rittstein několik výprav do vzdálených oblastí západní Papuy a Papuy-Nové Guineje, kde zkoumali místní domorodé kmeny a jejich kulturu.

  • Papuánci věří, že oči živých bytostí, které v noci spí, cestují na Nebe a pozorují svá spící těla. Tak svítí hvězdy. Někteří členové místních kmenů zase mají schopnost cestovat dýmem do horního patra světa, do Nebe.

Astronauti symbolicky zhmotňují představy domorodců – byli v Nebi a jejich oči je odtamtud pozorovaly.

  • V letech 2012 a 2013 oba umělci zprostředkovali setkání několika členů kmene Yali Mek s dvěma astronauty NASA, Leroyem Chiao a Koichim Wakatou.

Rittsteinův sochařský cyklus Dálnice a fotografie a kresby Barbory Šlapetové, které reflektují obraz duše posledních přírodních lidí, doplňují  dva filmové experimenty natočené v papuánské džungli.

 

Prvním z nich je premiéra filmu Cestování dýmem (2015) v režii Jana Svěráka, který sleduje setkání astronauta NASA s náčelníky kmene Yali Mek, kteří do Nebe uměli cestovat pomocí dýmu.  Projekce  tohoto  probíhá pouze o víkendu.

 

Druhý dokument Kosmický telefonát (24. 11. 2013) zachycuje rozhovor astronauta s náčelníkem tak, jak to ještě nikdy nebylo v historii možné.

Kurátor: Leoš Válka

 

Ze životapisu : Barbora Šlapetová (*1973)

  • 1997 - absolvovala AVU v Praze
  • studium  v Montrealu
  • 2000 – mezinárodní stipendium DAAD v Berlíně
  • pracuje s obrazem, fotografií, kresbou, filmem a psaným slovem
  • od 2008 spolupracuje na svých uměleckých projektech s NASA

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Ze životapisu:  sochař Lukáš Rittstein (*1973)

  • 1997 – absolvoval AVU v Praze
  • od 2013 na AVU vede sochařský ateliér
  • 1999 získal Cenu Jindřicha Chalupeckého
  • vystavoval své sochy na přehlídkách Art Beijing,, v Berlíně, v Sokrates Sculpture Parku, ve WTC v New Yorku i v Albertinu v Drážďanech

 

Máme otevřeno:

pondělí : 10.00 – 18.00 hodin

úterý:   zavřeno

středa a páptek:  11.00 – 19.00 hodin

čtvrtek: 11.00 – 21.00 hodin

sobota – neděle:  10.00 – 18.00 hodin

 

170 00 Praha 7

Poupětova 1

 

www.dox.cz

Hodnocení: 99 %

 

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

 

 

 

EXPO 2015 Milán/ 1. 5. – 31. 10. 2015

Všeobecná světová výstava Expo 2015 Milán  je zaměřeno na klíčové otázky udržitelného rozvoje. Chce se stát globální příležitostí pro prezentaci a srovnání tradičních i inovativních postupů při výrobě potravin. Ústřední myšlenkou je přitom otázka, jak zajistit všem obyvatelům planety dostatek kvalitních a nezávadných zdrojů jídla a pití. Vstupu do českého pavilonu již  vévodí  obří skulptura ptáka kříženého s automobilem (autor Lukáš Rittstein), jež již  vzbuzuje největší zájem, i když do zahájení Expa je ještě několik desítek dnů...

Zdroj: www.czexpo.com

 

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=B8HlZgmCTn4#t=0