Barbara Schmidt & Nela Havlíčková: Design porcelánu aneb porcelán jak sněhová vločka z papíru…

12.11.2018 12:29

Laufen Prague Gallery - Praha

9. - 30. 11. 2018

 

 

 

 

Na vernisáži nové výstavy Barbara Schmidt & Nela Havlíčková: Design porcelánu, která se koná jako doprovodná výstava Shaping the Future, byla osobně přítomna mladá designérka Nela Havlíčková, autorka vystavených keramických něžných svícnů, hrníčků a talířů (již v rámci své diplomové práce se zaměřila na vzájemný vztah papíru a porcelánu), které vskutku vypadají jako by byly vystřižené jen z papíru (také svou minulou výstavy nazvala Mimikry). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Akci zahájila Dita Hálová, kurátorka výstavy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Společná výstava designérky porcelánu a vysokoškolské pedagožky Barbary Schmidt a designérky porcelánu Nely Havlíčkové. Obě autorky spojila nejen studia v ateliéru u prof. Huberta Kittela na Burg Giebichenstein Kunsthochschule v Halle, ale především vysoce kvalitní a tvarově neotřelý design porcelánu. Tvorba obou autorek je v Praze prvně prezentována společně.

 

Barbara Schmidt působí jako dlouholetá designérka německé porcelánky KAHLA Thüringen Porzellan GmbH, pro niž navrhla množství jídelních a nápojových souborů. Design studovala na Burg Giebichenstein Kunsthochschule v Halle a na univerzitě umění a designu v Helsinkách. Za svoji práci získala na 40 cen za design. Zároveň je profesorkou ateliéru experimentální design na Weißensee Kunsthochschule Berlin.

 

 

 

 

 

 

 

V Laufen Prague Gallery Nela Havlíčková vystavila kolekci autorského designu, který od roku 2015 vytváří pod vlastní značkou Nela porcelán. Po Střední uměleckoprůmyslové škole v Karlových Varech studovala v ateliéru Design keramiky na Fakultě umění a designu UJEP v Ústí nad Labem u doc. Pavla Jarkovského a na Burg Giebichenstein Kunsthochschule v Halle. Účastnila se porcelánových sympozií jako např. Spielraum 125 v Triptisu v Německu v roce 2016. Získala Perron-Kunstpreis v kategorii porcelán v roce 2014.

 

Výstava experimentálních přístupů v tvorbě keramiky a porcelánu studentů evropských vysokých škol, jejich pedagogů a přizvaných hostů prezentuje myšlenky a procesy, které vznikly v rámci programu Creative Europe: Ceramics and its Dimensions a jeho podprogramu Shaping the Future.

 

Projekt začal workshopem v německé porcelánce Kahla, kde se studenti, učitelé a další spolupracovníci ze čtyř partnerských univerzit sešli, aby hledali možnosti keramických materiálů a s tím souvisejících nových technologií. Účastníci zkoumali několik témat: Globální budoucnost: životní prostředí, ekologie, ekonomika a společenské změny, 3D tisk - nový pohled na staré technologie a Kultura stolování: vliv na keramické koncepty.

Výstava se koná jako doprovodná výstava, UPM, 17. listopadu 2, 110 00 Praha 1.

 

 

Kurátorka výstavy: Dita Hálová

 

 

 

 

Prague Gallery Art of Bathrooms

Technické poradenství a služby zákazníkům

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

120 00 Praha 2

I. P. Pavlova 5 (vchod z Legerovy ulice)

 

Máme otevřeno:

po - pá: 9.00 - 18.00 hodin

Vstup: volný

 

 

Hodnocení:  100 %

Ing. Olga Koníčková

(zdroj: tisková zpráva, www. nela-porcelan.cz)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

 

 

 

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/marketa-novakova-simona-janisova-s-laskou-marketa-a-simona-aneb-jak-zafixujeme-koreny-a-kvetin-ktere-uz-neuvadnou/

www.upm.cz

 

www.praguegallery.cz