Barvy v interiéru aneb chceme mít doma kobku?

05.08.2013 08:25

Barvy v interiéru aneb chceme mít doma kobku?

Pomocí barev a světla působíme na naše psychické i fyzické rozpoložení a ovlivňujeme naše vnímání prostoru. Výběrem, způsobem použití a vzájemnou kombinací barevných odstínů určujeme pohodu našeho domova.

Když malujeme stěny
Malbu stěn v současné době považujeme za moderního tvůrce designu, který v našich interiérech nahrazuje dřívější dekorativní roli nábytku. Využitím barev dodáme interiéru výraz, rozveselíme prostor i zvýrazníme osobitost našeho bydlení.

Trendy bydlení
Podle současného trendu prosazujeme obývací pokoje vzdušné, a to bez ohledu na jeho konkrétní stylové řešení. Takové, ve kterých se můžeme zhluboka nadechnout a volně se pohybovat. Dávno už nepočítáme se zastavěním obývacích ploch naddimenzovanými obývacími stěnami a sedacími soupravami. Nábytku volíme spíše méně než více, spíše jako solitéry, kterými účelně využíváme nebo dotváříme jedinečnost interiéru. Dostáváme tak prostor na ozvláštnění interiéru pomocí barevných stěn.

Nebojme se barev
Pokud se rozhodneme hodit za hlavu stereotypy a budeme odvážní, uděláme využitím barevných tónů s naším příbytkem divy. Je jedno, jestli vybereme např. agresivní červenou, křiklavě zelenou, kanárkově žlutou nebo třeba purpurovou. Jen nezapomeneme, že pokud použijeme více vyzývaných odstínů, měly by spolu rozhodně spíš ladit, než si konkurovat. Při plánování barevných kombinaci musíme totiž brát v úvahu nejen odstín barvy, ale také její jas a sytost.

Nemusíme být vždy ´in´
Chceme-li mít krásný domov, nemusíme sledovat trendy. Módní trendy přicházejí a odcházejí. Domov děláme krásným my, uživatelé, kteří v něm žijeme, a to i výběrem barev, které odrážejí náš způsob života a naši osobnost. Musíme znát jen trik, jak zkombinujeme barvy, které se nám líbí, do harmonického, nejen našemu oku lahodícímu celku.

Ochočme si barvy
Jací jsme, takoví jsme, a málokdo to dokážeme v sobě potlačit, jak při výběru barev, tak v běžném životě. Věřme svému citu. Navíc nebudeme mít s výběrem barev problémy, když se seznámíme s některými základními informacemi o barvách a jejích účincích i vlivu na naši náladu.

Barvy podle...pořadí
Za nejimpulsivnější barvu považujeme oranžovou, pak žlutou, červenou, zelenou, purpurovou, tj. barvy teplé. Za nejméně impulsivní pak modrou, zelenomodrou a fialovou, tj. barvy studené a pasivní. Impulsivně bohaté barvy upřednostňujeme v prostoru na malé plochy, studené barvy na velké plochy. Teplými barvami působíme na naši aktivitu, podněcujeme, příp. se rozčilujeme. Studenými barvami vyvoláme pasivitu, uklidnění a zvroucnění.

Rozmístění barev
Musíme uvažovat i o prostorovém rozmístění barev, protože barevné stěny považujeme rovněž za zdroje osvětlení, i když druhotné. Nejsvětlejší barvu dáváme zpravidla na strop, vytváříme tak účelný odraz světla. Nemáme-li předchozí zkušenosti s barvami, pak se vyhýbáme barvám tmavým a příliš sytým. Nejtmavší barvu můžeme použít pro podlahu. Podlaha je zpravidla jednou z nejlépe osvětlených částí prostoru, a je-li tmavší, nejsou naše oči její světlostí zatěžovány.
Jak barvy vnímáme i nevnímáme
Setkáváme se se zvláštním jevem při vnímání barev, jež je pod vlivem našeho vědomí. Barva se nám často nejeví tak, jak ji vidíme, ale vnímáme ji podle toho, co o ní víme. Uvědomujeme si například bílou plochu stěny celou bíle i v jejích ostíněných částech. Naproti tomu plně zamračenou oblohu s mnohonásobně větší světlostí pociťujeme šedě.

Správný výběr více barev
Hodláme-li umístit dvě různé barvy vedle sebe, zvětšujeme kontrast rozdílností jejich kvalit. Např. barva zelená vedle modrozelené se nám bude jevit žlutozelenější, vedle žlutozelené naopak modrožlutější. Bereme v úvahu i sytostní kontrast barev, kdy zvětšujeme sytostní rozdíl dvou sousedních barev téže kvality, tedy stejně světlých barev téže kvality. Např. sytá barva modrá vedle méně syté modré se nám bude jevit více sytou, nežli je ve skutečnosti. Některé barvy dojmově předstupují, zdají se být blíže, nežli je plocha, na kterou jsou vázány. Některé naopak dojmově ustupují. Podle odborníků modř označujeme za barvu předstupující a červeň za ustupující.

Kolik barev do místnosti
Vymalujeme-li místnost pouze jednou barvou, nemyslíme tím barvou bílou, získáme kobku. Volíme proto barvy ve dvou odstínech. Světlou na strop a dvě na sebe kolmé stěny a tmavší na opačné kolmé stěny, které máme umístěny proti oknu.

Paleta barev
Bílou považujeme za barvu neutrální, kterou evokujeme čistotu, světlo a bezpečí. Pomocí bílé barvy dokážeme opticky zvětšit daný prostor. Vlastnosti bílé barvy oceníme zejména v malometrážních bytech. Bílou barvu podle našeho vkusu vhodně kombinujeme se širokou škálou dalších barev. Jako barvu pořádku ji dáváme do šatny a skladovacích prostor.

Modrou barvou uklidňujeme a harmonizujeme interiér, kterému dodáme elegantní a slavnostní ráz i podpoříme naše duševní soustředění. Setkáváme se s ní nejčastěji v ložnicích a koupelnách. Musíme si však dát pozor na barvu tmavě modrou, kterou evokujeme mnohdy pocit smutku. Takže upusťme od tmavě modré jako hlavní barvy. Zůstaneme raději u světlejších odstínů modré, aby nám a našim blízkým poskytly uklidňující pocit.

Růžovou barvu považujeme za barvu jemného romantismu.

Fialovou charakterizujeme jako nejvíce tajemnou a komplexní barvu. Spojujeme ji s luxusem a tvořivostí a dáváme tak interiéru jistou hloubku. Volíme-li lehčí verze fialové, jako například levanduli nebo lila, získáme stejně uklidňující pocit v interiéru jako při použití barvy modré, ale odstraníme riziko vzniku pocitu chladu.

Zelenou barvou nejvíce uklidňujeme naše oči. Nacházíme u ní nejširší škálu odstínů, které můžeme navzájem dobře kombinovat. Vymalujeme s ní téměř jakoukoli místnost v našem domě. V kuchyni touto barvou mírně ochlazujeme, ve společenské místnosti nebo obývacím pokoji podporujeme uvolnění. V ložnici je rovněž příjemná a zjišťujeme, že podporuje plodnost.
Červenou zvyšujeme energetickou úroveň místnosti. Chceme-li způsobit rozruch, zejména v noci, můžeme ji uplatnit v obývacím pokoji či jídelně, protože červenou barvou spojujeme lidi a stimulujeme konverzaci. Ve vchodových místnostech vytvoříme tak silný první dojem.

Oranžovou vyvoláváme vzrušení, nadšení a energetičnost. Proteplíme a rozjasníme tmavé místnosti, zejména jídelnu. Posilujeme vitalitu, dodáváme elán a chuť do života. Ve starověkých kulturách jsme oranžovou používali především při léčbě plic a ke zvýšení energie.

Žlutou zachycujeme radost ze slunce. Preferujeme ji do kuchyně, jídelny a koupelny, kde se touto barvou nabíjíme a povznášíme. V halách, vstupních místnostech a malých prostorách s malým množstvím slunečního svitu působíme pomocí žluté barvy přívětivě a optimisticky. Žlutou však nedáváme jako hlavní barvu v pokojích, vyvoláváme tak nepokoj.

Hnědou nepoužívejme v malém prostoru, protože bude pro místnost příliš ohromující a může způsobit i skličující pocit.

Černou využíváme v malých dávkách jako akcentní barvu. Pro většinu z nás je barva černá dramatická, těžká, ale zároveň klasická a elegantní.

Prostorové uspořádání barev
V současné době máme možnost si provádět interaktivní barevnou vizualizaci přes internetovou 3D místnost, kde si můžeme vyladit barvy stěn, dekorací, podlahy a potahů a současně si vyzkoušíme, jak by na nás kombinace barev působily.

Ing. Olga Koníčková
Foto: internet, BestHome,deviantART