Auto: Warhol, Pištěk, Lhoták a další/the others aneb Auto v proměnách času/The Automobile through the Ages

15.10.2014 11:15

Museum Kampa  - Praha

14. 10. 2014  - 4. 1. 2015

 

 

Na zahájení nové výstavy  ´Auto v proměnách

 

času´, kterou připravilo Museum Kampa, jsme kromě   jednoho z nejdražších obrazů Andy Warhola zhlédli ostatní díla, malby a plastiky  českých autorů, kteří se věnovali tématu o automobilech, jako Theodor Pištěk, Kamil Lhoták, Bedřich Dlouhý, Vilém Kreibich, Jaroslav Vožniak, tragicky zemřelý sochař Otakar Švec (Motocyklista), Dobroslav Foll,  David Černý (Trabant) a další.

 

Slavnostní ceremoniál vernisáže proběhl jako vždy,  na nádvoří Musea Kampa, kdy nás uvítal pan JUDr. Jiří Pospíšil, promluvil kurátor a na závěr  nám k radosti její i všech návštěvníků paní Meda Mládková opět zazvonila zvonkem.  

 

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/jeden-z-nejdrazsich-obrazu-andy-warhola-je-v-praze-aneb-je-jen-jediny-jeho-tisk-/

Téma techniky a strojů se v českém umění objevuje v tvorbě řady autorů. A to už v první polovině 20. století. Nejvíc se technikou a jejím vývojem zabývali umělci Skupiny 42, která si zvolila jako jedno z hlavních témat město a s ním spojený život. Tak třeba na obrazech Františka Grosse se objevují figury-strojky, v sochách Ladislava Zívra najdeme odkazy k vědeckým objevům, Jiří Kolář se zajímal o městský folklor a vytvořil například i působivou muchláž s tématem automobilu, která je součástí sbírky Jana a Medy Mládkových.

 

Zvláštní vztah ke krajině poznamenané zásahy člověka měl Kamil Lhoták. Jeho obrazy obsahují skrytá tajemství doprovázející zvláštní příběhy. Svá tajemství nerad prozrazoval, každý si je musel sám domýšlet nebo si vytvořit vlastní představu spojenou s osobními vzpomínkami.

 

Jeho tvorba měla svým způsobem blízko k ostatním členům Skupiny 42, které také zajímalo prostředí velkoměsta spojené s atributy technického pokroku. On však měl vyhraněný vztah ke světu technických vynálezů – balonů, letadel, motorek, bicyklů a automobilů. Jeho obrazy jsou zvlášť poutavé pro svou srozumitelnost, pro své romantické cítění a nostalgii, s níž si připomínal vlastní prožitky blízké prožitkům kohokoli z nás.

 

 

 

Theodor Pištěk

Úplně jinak přistupuje ke světu automobilů další velká osobnost českého umění, Theodor Pištěk, který byl sám úspěšný automobilový závodník. Proto se také v řadě obrazů, které se nachází v mnoha veřejných i soukromých sbírkách, inspiruje pro něj důvěrně známým prostředím závodů. Na rozdíl od komorně působících obrazů Kamila Lhotáka však jeho obrazy vyznívají monumentálně.

 

 

 

Theodor Pištěk zval na závody, jichž se zúčastnil, své přátele a mezi nimi i známého malíře Jaroslava Vožniaka, který se stal jeho fanouškem. A také pro něj dokonce vytvořil vynikající obraz inspirovaný tímto prostředím.

 

 

 

 

Bedřich Dlouhý, který se svým uměleckým názorem blíží Jaroslavu Vožniakovi, má stejně rozvinutou představivost a podobně jako on se dokáže vyjadřovat s technickou dokonalostí. Automobil se sice v jeho tvorbě nestal frekventovaným motivem, ale jeho jediná krajina s autem je mimořádně silná a přesvědčivá.

 

  1. Ecce Homo - Theodor Pištěk aneb krásná auta a motorky miluje dodnes

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/ecce-homo-theodor-pistek-aneb-krasna-auta-a-motorky-miluje-dodnes-

  1. Jeden z nejdražších obrazů Andy Warhola je v Praze! aneb proč jsme jej odhalili?!

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/jeden-z-nejdrazsich-obrazu-andy-warhola-je-v-praze-aneb-je-jen-jediny-jeho-tisk-/

 

Hodnocení:  100 %

 

Museum Kampa

118 00 Praha 1

U Sovových mlýnů 2

Máme otevřeno:  denně od 10 do 18 hodin

Vstupné:

celé muzeum - dospělí  240 Kč, studenti, senioři 120 Kč

Auto - Warhol, Lhoták, Pištěk a R. Fremund - dospělí 100 Kč, studenti, senioři 50 Kč

Jiří Kolář - dospělí 120 Kč, studenti, senioři  60 Kč

Richard Fremund -  dospělí 90 Kč, studenti, senioři 45 Kč

František Kupka a Otto Gutfreund - dospělí 80 Kč, studenti, senioři 40 Kč

 

Hodnocení:  100 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

Jaroslav Vožniak: Pocta divnosti

1981, olej na plátně, soukromá sbírka