Austrian Design: Surprisingly Ingenious/překvapivě geniální aneb ´design jako unikátní přidaná hodnota´

05.10.2014 18:34

Galerie kritiků, Palác Adria -  Praha

30. 9. – 12. 10. 2014

 

Sdružením výtvarných kritiků a teoretiků a  Rakouským velvyslanectvím v České republice  jsme byli pozváni na unikátní výstavní prezentaci současného rakouského designu, která se konala  v rámci Designbloku 2014. Instalace  inspirovaná včelími plástvy zahrnovala pod ´jednou střechou´  designový nábytek, módu, porcelán, šperky, sklo, světla  od sedmnácti poprvé v Praze  vystavujících rakouských designérů.

Wiener Werkstätte  

„Budeme-li se zabývat rakouským designem, narazíme rychle  na pojem Wiener  Werkstätte. Přestože  dříve toto označení vůbec neexistovalo, bylo v Rakousku již kolem roku 1900 několik skutečně významných designérů, kteří se roku 1903 spojili pod jménem Wiener Werkstätte.  

Wiener Werkstätte se skládaly z celé řady samostatných ateliérů, které se zabývaly především výrobou nábytku, šperků, textilu, keramiky a dalších užitných předmětů.  Tyto produkty byly sice uvedeny na trh pod kolektivním názvem Wiener Werkstätte, jednotlivé objekty byl ovšem téměř vždy opatřeny signaturou umělce, který je navrhl a zhotovil. Kolem roku 1905 sdružovaly Wiener Werkstätte přes 100 spolupracovníků a kooperovaly s nejznámějšími umělci a architekty dané doby, jako byli například Gustav Klimt, Josef Hoffmann, Egon Schiele a Oskar Kokoschka.

Ty společnosti, které na počátku 20. století intenzivně s Wiener Werkstätte spolupracovaly, investují do designu i dnes. Wittmann a Lobmeyr reinterpretují a zhotovují například návrhy renomovaných rakouských designérů a spolupracují jak s mezinárodními, tak i  s rakouskými designéry.

Kromě oblasti jako nábytek, bytové doplňky, světla, móda a životní styl, vnímají také průmyslové společnosti stále více design jako unikátní přidanou hodnotu. Příkladem je firma Spirit Design, která navrhla pro Rakouské spolkové dráhy nové rychlovlaky, jež se v rámci národních a mezinárodních ocenění umístily jako jasní vítězové. AKG Acoustics, Fronius Schweisstechnik, KTM – Sportmotorcycle, Rosenbauer Feuerwehrtechnik a AVL List jsou dalšími příklady úspěšných firem, které podle hodnocení rakouského patentového úřadu při vývoji produktu kladou důraz na design.

Zcela oprávněně tedy můžeme říci, že i když rakouská designérská scéna není neustále v centru pozornosti, je velmi aktivní a úspěšná. Účastí na Designbloku ji tak chceme přiblížit veřejnosti a firmám. Výrobce nábytku Ton je příkladem úspěšné spolupráce s rakouskými designéry jako Guggenbichler a Feichtner.“

(oficiální text obchodního rady Rakouského velvyslanectví, pana Christiana Millera)

 

 

Veni Creatrix /večerní luxusní kabát, ručně malovaný

Wolfgang Langeder/Utope

Claudia Bahn/Moving Cubes – dá se s nimi lehce manipulovat, skládat na sebe   

 

Mano desing- Hedwig Rotter/ ručně vyrobená svítidla z porcelánu


Neue Wiener Porzellanmanufaktur Augarten/provokativní flakon na parfém

Mostlikely/trojrozměnré sošky z porcelánu

Philipp Aduatz/zahalená židle

Doris Darling/ světelné objekty ze skla foukaného ústy, můžeme je různě v prostoru umisťovat, ať již zavěšené  od stropu, či mohou přecházet z místnosti do místnosti

 

 

ADVANTAGE AUSTRIA se svojí celosvětovou sítí čítající více než 110 základen v 70 zemích poskytuje rakouským firmám a jejich mezinárodním obchodním partnerům rozsáhlou nabídku služeb. 750 pracovníků a poradců Vás podpoří při hledání vhodných dodavatelů a obchodních partnerů z Rakouska. Každoročně pro Vás organizujeme více než 1.000 akcí s cílem navázání obchodních kontaktů. Ostatní služby ADVANTAGE AUSTRIA sahají od zprostředkování kontaktu s rakouskými firmami, hledajícími dovozce, distributory a obchodní zástupce, až po detailní informace týkající se hospodářské lokality a vstupu na rakouský trh.

 

Praha 1

Jungmannova  35

Máme otevřeno: denně mimo pondělí od 11.00 - 18.00 hodin

Vstup: volný

www.advantageaustria.org

www.galeriekritiku.cz

 

 

Hodnocení: 100 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: © Ing. Olga Koníčková