Astrid Lindgrenová: Pipi Dlouhá punčocha aneb slavíme 70. výročí 1. vydání s původními švédskými ilustracemi!

28.07.2015 13:02

Nakladatelství Albatros Media  u příležitosti 70. narozenin Pipi Dlouhé punčochy poprvé přišlo na trh se zvláštním exkluzivním  vydáním (260 stran) oblíbeného příběhu ´Pipi Dlouhá punčocha´,  jehož autorkou je   švédská spisovatelka Astrid Lindgrenová´.  

 

Otvíráme knížku…dosti objemnou

Vzhledem k tomu, že na www.www-kulturaok-eu.cz jsme ještě Pipi Dlouhou punčochu neznali, bude naše okouzlení sirotkem Pipi nehrané, jako kdybychom byli ještě dětmi.   A protože je devítiletá Pipi bez rodičů, žije sice sama ve své vilce, přesto si s životem dokáže poradit. Má totiž obrovskou sílu, bez problémů zvedne koně či neodbytné policisty i zloděje, takže její rodiče v nebíčku mohou být klidní…  a to je to, co by si každá milující maminka přála, aby její dítko mělo dostatek sil do života, aby si umělo poradit v každé situaci, jako to zvládá Pipi Dlouhá punčocha…no, paní Lindgrenové  tuto myšlenku silného dítěte zřejmě vnukla situace kolem nemocné její dcerky v roce 1941, v roce bezútěšné II. sv. války…

A tak se narodila Pipi…a nikdy nezestárne…protože není jen tak obyčejná holčička, i když tak vypadá…i když žádná krasavice to asi nebyla…

 

Vlasy měla zrzavé jako liška a dva pevně spletené copy  jí trčely rovnou do stran. Nos měla jako malilinký brambůrek a celý puntíkatý od pih. V širokých ústech se jí bělaly zdravé zuby. Na sobě měla velice zvláštní šaty…na dlouhých, tenkých nohou nosila dlouhé punčochy, a to jednu hnědou a druhou černou, a černé boty, které jí byly tak velké, že by je obula nadvakrát. Tatínek jí je koupil v Jižní Americe a vybral schválně větší, že do nich časem doroste, a Pipi žádné jiné nechtěla  nosit..“

Tak už víme, jak vypadala. A dále již čteme jedním dechem…její příběhy, její kamarádství s velmi slušnými dětmi ze sousedství, s Anikou a Tomym, kteří si ji také oblíbili, protože je s Pipi vždy nějaká legrace…a když Pipi, která školu nenavštěvuje, počítá a hlasitě odříkává slova jako např. sedmdesát jedna, sedmdesát dva…až po sedmdesát deset, sedmdesát jedenáct…tak si říkáme, ta Lindgrenová - ta musela být také v dětství asi pěkné kvítko…

 

Příběh je psaný v přímé řeči jednotlivých postaviček,  prokládaný  textem.. ..takže se knížka může  po večerech číst i v rámci celé rodiny, případně  dramatizovat -  vybereme si  postavu… a nejlepší  asi bude přece jenom ta řeč Pipi…mluví tak, jako bychom my obyčejní lidé byli praštění, zatímco ona je úplně normální…

 

Víme, co je to píditel?

Při čtení poutavých příběhů se dozvíme se spoustu nových slov.. např. píditel…nábosilka…atp.  

 

Závěrem

Kniha je rozdělena do 3 kapitol, a to od od nastěhování Pipi do své vily Vilekuly až po její návrat z ostrova Kurekuredutů, protože podle hesla ´´Všude dobře, doma nejlíp´  se řídí i  Pipi Dlouhá punčocha, velká cestovatelka.

Jak se Pipi Dlouhá punčocha narodila? (oficiální text)

Pipi Dlouhá punčocha?! Zcela upřímně, kdo z nás by ji měl rád za sousedku, nebo dokonce za kamarádku svých dětí? A přesto je to neoblíbenější a nedostižná hvězda z knih švédské spisovatelky Astrid Lindgrenové. Je neuvěřitelně silná, neuvěřitelně bohatá a má absolutní víru ve svou osobu. Astrid Lindgrenová vybavila svou hrdinku vším možným jen proto, aby byla jako dítě nezranitelná. A co je pro dítě důležitější než potlačit a skrýt svou zranitelnost, a získat odvahu ke vstupu do života?

Mnozí ji považují za první punk, druzí za první emancipovanou ženu. Pipi Dlouhá punčocha slaví své 70. narozeniny a stále provokuje svým charakterem i neuvěřitelnými vlastnostmi. Pipi Dlouhá Punčocha zůstává neuskutečnitelnou vizí absolutního a dokonalého dětství. Astrid Lindgrenová s pomocí Pipi záměrně rozbíjela tradice dětské literatury. Je neuvěřitelné, že nevznikla v antiautoritářských 70. letech minulého století, ale ve válečném roce 1941 u postýlky autorčiny nemocné dcerky.

Skandál…

Knižně vyšla poprvé v roce 1945. Ve Švédsku došlo po vydání příběhů Pipi Dlouhé punčochy ke skandálu, protože veřejnost nechtěla mít nic společného s hrubým a nebezpečně ´špatným příkladem´ pro novou poválečnou mládež.

 

Ale autorka neslevila nic ze svého pojetí. „Pipi Dlouhá punčocha je přesně taková, jaká má být,"

prohlašovala ještě po letech Astrid Lindgrenová.

 

Nejenže autorka postavou Pipi rafinovaně promíchala hranice realistického a fantaskního příběhu pro děti, její hrdinka provokuje dnešní děti ke stále novým otázkám a zůstává tak i po 70 letech neuvěřitelně současná.

V českém prostředí tuto postavu jedinečným způsobem formoval Adolf Born, a bez jeho ilustrací si dnes příběhy Pipi Dlouhé punčochy již nedovedeme představit. V knihách, ve filmech i v audiovizi tak Pipi Dlouhá punčocha ovlivnila již 2 generace českých dětí.

Ani po 70 letech od prvního vydání neztratila Pipi Dlouhá punčocha nic ze svého vtipu, kouzla a originality. Její bláznivá dobrodružství s kamarády Anikou a Tomem, opičkou panem Nilsonem a koněm nepřestávají bavit děti na celém světě ani dnes. Pipi totiž není jen tak obyčejná holčička! Ale dcera krále Kurekuredutů! Její kuráž, síla a odvaha ji ale nakonec zaručeně dostanou z každé šlamastyky. A že na ně má Pipi zvláštní talent! Pokud se stejně jako ona nemůžeme rozhodnout, jestli je lepší být námořním lupičem, nebo opravdovou dámou, po přečtení téhle knížky už budeme vědět!

 

Autorka:   Astrid Lindgrenová

Ilustrace:  Ingrid Vang Nymanová

Přeložil: Josef Vohryzek

Žánr:  příběhy dětí, dobrodružství, humor pro děti

 Nakladatelstvi:   ALBATROS

 Datum vydání:    1. 6.2015

 Běžná cena:   269 Kč

Doporučeno: od 8 let

Formát:163x238 - vázaná s laminovaným potahem

www.albatros.cz

 

 

Hodnocení:  100 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková