Asterix: Sídliště Bohů aneb jako bychom to neviděli dnes…

25.02.2015 09:32

Když jsme na www.www-kulturaok-eu.cz dostali pozvánku od společnosti Bioscop na projekci filmu Asterix: Sídliště Bohů, který u nás půjde do kin 5. března 2015, řekli jsme si: „Zase ten dnes už do Obelixe plně dotloustlý Depardieu? No…?!“

 

Ale naštěstí jsme zjistili, že se tvůrci téhle nekonečné filmové série, čerpající z mnohem nekonečnější série kreslené, tentokrát vrátili raději ke kořenům, sáhli k animaci, a to dokonce i ve 3D. Takže pozor! Změna. A k lepšímu!

 

Po X-té znovu a ještě lépe

To, že se oba dnes již kultovní hrdinní Galové, vracejí zas a zas jako bumerang a buší do hlaviček dětí i do vzpomínek jejich rodičů, není divu. Ve Francii, řečené to zemi galského kohouta, si je pěstují a glorifikují jako národní hrdiny. A aby ne. Vždyť tak krásně polechtávají frantíkům jejich sebevědomí a národní hrdost. Nesklonili zbraň a hlavně hlavu před jinak všemocným Římem. Vítězili vtipem a chytrostí nad nadutostí a tupostí mocných. A to pohřeje národní ego nejen frantíkům, i když jim nejvíc. Oni si na to ale vůbec dost potrpí. Vzpomeňme, jak často a rádi si už dělali a dál dělají prču z jiné všemocné mašinérie, z Němců za II. světové války, a vydávají je za totální blbce. Co komedií o tom ve Francii natočili i TV seriálů. Možná na tom má svůj díl i kousek toho másla na francouzské hlavě, ale to je zas jiná kapitola.

Tak raději zpět do dob mocného římského orla

Nový film. Ano, můžeme od něj čekat cokoli, ale počítejme s tím, že se dočkáme standardu, který už se dá předem odhadnout. Zpupní Římané dostanou na … no, jde především o dětský film, takže řekněme na frak, či přesněji na tuniku, od hrstky svérázných chlapíků, kteří jsou doma a na cizí manýry nejsou zvědaví. Tento standard ale není výtka, rozhodně ne. Spíš jistota, že to dopadne zase dobře. A tak nám nezbývá, než se těšit na to, o co tentokrát půjde, a jak se z toho hrdí Galové dostanou.

 

A čekají nás ještě navíc dva milé bonusy. Za prvé: jde o animák, takže tu nehraje Gerard Depardieu diváky oblíbeného, perfektního a neopakovatelného  Obelixe. (Mimochodem, nejlépe – alespoň podle mne - k němu ladil Asterix hraný Christianem Clavierem, ale to může být jen můj dojem...).

Je to nesporně škoda, ale také výhoda. Animace je přece jen tvárnější, zatímco Gerard je už poněkud beztvarý. A do jisté míry i divný. Ale je to složitější. Asi i pro Francouze, a tak prostě řekli dost, bude to animák.

A druhý milý bonus je dnes už u podobných animáků v podstatě standardní technologie 3D.

Dají se v ní dělat divy, a také se ve filmu dělají. Počítačový hardware a software udělal spolu se snímacími kamerami své. Technika jde zkrátkaa před námi a novým a novým generacím příznivců a diváků by už cokoli mimo 3D připadalo jako retro. A my, kdybychom to nějak komentovali, také. Takhle se na ně, díky technice a nezbytným brejličkám, z plátna vyvalí (doslova) smršť vymakaných akcí a nápaditých vtípků.

Takže Obelix je zas ten starý dobrý drtič a postrach římských legionářů a Asterixovi to zase pálí a blufuje. Přechytračuje ty těžkopádné nedůvtipné cizoury a umravňuje i burcuje své věrné a hrdé Galy. A doplňková galerie specifických až typizovaných figur kolem nich, ať už domácích či nezvaných hostů, dokresluje pestrý a živý kolorit nekonečných půtek a bojů a svárů a soupeření. Prostě vše je, jak má být. A vše je - přinejmenším - o třídu nad americky pošahané animáky nechutného a zbytečně sprostého ražení či dalších ´veselých´ fekálních zámořských hrátek.

 

Douška pro dospěláky

Všimněte si, že téma, jako by vypadlo z naší české - už asi trvale raně kapitalistické - reality. Až se nechce věřit, že tvůrci u nás nebyli na stáži. Akorát role přizpůsobili padesátému roku před naším letopočtem. Jinak to podezřele sedí. Mocný a bezohledný developer, těžař, podnikatel, zde Julius Caesar a zoufale se bránící lokalita, která si až do té doby žila poklidně. Zde osada Galů. A také tlaky na její vysídlení, na její rozpuštění v balastu implantované filozofie, kultury i stylu života. Do toho ještě mix korupce, podrazů, lží, manipulace s fakty, nedodržení předvolebních slibů, byrokracie, patolízalství a vlezprdelkovství na straně jedné, a tance kolem zlatého telete spotřebního a konzumního způsobu života, ztráta soudnosti, zdravého rozumu a zaprodání vlastní identity na straně druhé. Až se nechce věřit, že by tohle měli Francouzi sami ze sebe…

Ale dětem to neříkejte, zkazili byste jim iluze. Navíc je to - naštěstí - pohádka a vše se zase v dobré obrátí. Jak už to tak, na rozdíl od současného života, alespoň v těch pohádkách ještě bývá.     

 

A co nás tedy čeká a nemine?

Kromě řady slovních hříček šitých v překladu do značné míry na naše poměry?

Už jedna z prvních, za všechny ostatní, zněla zhruba takto:

A jak by se to sídliště mělo jmenovat? No, nějak jako Řím, ale jinak, aby se to nepletlo. Tak Říp? Co? No, zní to přeci podobně jako Řím. Ale to radši ne, co? To by zavádělo někam jinam…“   

Ale teď už opravdu vážně. Proto raději dejme slovo distributorovi:

 

Píše se rok 50 před Kristem. Celá Galie trpí v obležení Římanů... Celá?!? Ale kdeže!

Julius Caesar je bezesporu vynikající stratég a vojevůdce, který dosud nenašel přemožitele. Jen hrstka nepoddajných Galů se nadále vysmívá přímo do zobáku slavného římského orla a odolává jeho válečným výpadům.

Nyní má ale Caesar geniálně lstivý plán, jak se drzých Galů zbavit jednou provždy: svést prostoduché vesničany kouzlem civilizace v podobě monumentálních římských staveb. Tedy, vlastně se jedná o kompletní vykácení lesů a výstavbu mramoráků (předchůdce dnešních paneláků)… Ale rozhodně s honosným názvem – Sídliště Bohů.

Jenže Asterix a Obelix svou malou vesnici, ukrytou v hlubokém lese, oplývajícím chutnými divočáky, nadevše milují. Přece nedopustí, aby se z jejich milovaného domova stal pouhý turistický skanzen. Musejí nabrousit veškerý svůj důvtip a pokusit se prohnaného Caesara v této podlé bitvě porazit…“

Titul: Asterix: Sídliště Bohů 

Originální název:  Astérix: Le Domaine Des Dieux

Produkce: Francie

Režie: Louis Clichy

Scénář: Alexandre Astier

Střih: Soline Guyonneau

Hudba: Philippe Rombi

Formát: 16 : 9, 2D/3D digital, český dabing

Žánr: animovaná pohádka

Zvuk: 5.1 Dolby Digital

Stopáž: 85 minut

Přístupnost: bez omezení        

Distributor:

 

 

 

Dabing: 

Pavel Trávníček / Asterix

Josef Carda / Heinohus

Jiří Štěpnička / Obelix

Jiří Mádl / Lecorbus

Alexej Pyško / Majestatix

Jiří Dvořák / Minimínus

Jan Köhler / Citrusdžus

Tomáš Juřička /Alfabetix

Zdeněk Mahdal / Duplicatha

Josef Dvořák / Senátor Prosperus

Simona Postlerová / Dulcia

 

Internet: https://www.bioscop.cz/_web/film/asterix-3D

 

Premiéra: 5. 3. 2015

Asi víte, že:

  • Komiks Dobrodružství Asterixe a Obelixe si rychle získal slávu. První vyšel v roce 1961 v nákladu 6000 kusů. O deset let později se 17. dílu ´Sídliště Bohů´ prodalo už více než milion kusů. Od té doby je komiks o Asterixovi a Galech kultovní záležitost a miluje ho celý svět.
  • Do dnešního dne čítá dobrodružství Asterixe 55 příběhů, které byly přeloženy do 110 jazyků a dialektů. Na celém světě bylo prodáno přes 355 milionů knižních vydání. To je přes 13 000 tun komiksu, což představuje váhu zhruba 13 milionů divočáků, na kterých by si Obelix jistě moc rád pochutnal.
  • Dobrodružství Asterixe a Obelixe v kině zhlédlo přes 100 milionů diváků díky 8 animovaným a 4 hraným snímkům, které o nich byly natočeny.

 

Trailer:

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=8NRdwoLpoy4#t=5

Hodnocení: 99 %

Richard Koníček

 

Foto: © Ing. Olga Koníčková, Bioscop