ART PRIZE CBM 2015/2016, TURÍN – PRAHA – LONDÝN - aneb když zhlédneme rytmicky a dějově vystupňované video Passi,1992

19.01.2016 13:46

Galerie NoD- Experimentální prostor Roxy / NoD

16. 1. - 14. 2. 2016

 

Na vernisáži  2. části výstavy ART PRIZE CBM 2015/2016, TURÍN – PRAHA – LONDÝN , která se konala  v Galerii NoD ve spolupráci s italskou organizací Areacreativa42 Art Projects a pražskou galerií Art Salon S, jsme zhlédli prezentaci laureátů ceny umělce, kteří  tvoří převážně v médiu videa a fotografie a některé malíře. Výstava v Galerii NoD navazuje na prezentaci finalistů a laureátů III.  ročníku ceny v turínské galerii Villa Vallero a Casa Toesca a výstavě v londýnské Christine Park Gallery.  Výstavu zahájil ředitel Galerie NoD a kurátor výstavy  Jiří Machalický. 

V českém kontextu se jedná o nevšední mezinárodní projekt, který zařazuje českou výtvarnou scénu do širšího evropského, potažmo celosvětového rámce. „V Čechách mají soutěže a ceny pro umělce daleko kratší tradici než v těch evropských zemích, kde nebyl přerušen demokratický vývoj, například než v Itálii, kde se naopak koná nepřeberné množství cen. V České republice je samozřejmě nejznámější a nejprestižnější Cena Jindřicha Chalupeckého, pojmenovaná po známém teoretikovi, který u nás do značné míry určoval nebo alespoň ovlivňoval vývoj progresivních proudů od čtyřicátých let až do své smrti. Je ovšem zaměřená jen na mladé umělce do třiceti pěti let a střídavě se uděluje v Praze a Brně. V případě turínské Art Prize CBM se Praha poprvé začlenila do mezinárodní soutěže, jejíž výsledky se představily nejdříve v Itálii, pak ve Velké Británii a České republice,“ uvedl kurátor výstavy Jiří Machalický v úvodním textu katalogu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Iniciátorem projektu je italská kulturní asociace AREACREATIVA42, která tuto soutěž již od roku 2010 každé dva roky vyhlašuje. Smyslem ceny „je valorizace umění nedávné historie a podpora současného umění, se zvláštním přihlédnutím na mladou generaci,“ uvedli organizátoři ceny.

 

Bienále je pojmenované po piemontském umělci a talentovaném absolventovi turínské Accademia Albertina Carlu Bonatto Minellovi (1855-1878), kterému brzká smrt zabránila pokračovat ve slibném uměleckém vývoji. Přáním organizátorů soutěže je, aby každý její ročník byl věnován tématu vycházejícímu z některého z Minellyho děl. Za tímto účelem bylo uměleckým ředitelem soutěže Antoniem D'Amico vybráno pro tento ročník téma „Prostory. Uvnitř a vně limitů“, inspirováno Minellyho obrazem Víra v zesnulé.

 

Video art

V oblasti video artu se soutěže zúčastnilo několik osobností, které se ve svém pohledu na okolní svět značně odlišují v závisltosti na osobní zkušenosti a na prostředí, z něhož pocházejí.

Vystavující umělci: Stefanie Sixt (Německo), Giampaolo Penco (Itálie), Antonio Romano (Itálie), Mitra Saboury (Velká Británie)

 

Basir Mahmood (Pákistán)

Nás na www.www-kulturaok-eu.cz nejvíce zaujalo video ´Pasi, 1992´ o délce 4 minut 22 vteřin, jež vytvořil Giampaolo Penco (Itálie) a kde si zhlédneme možné hrůzy teroru i války…(v Bosně?)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HD video:  Sofia Braga (Itálie), speciální cena za originalitu za interpretaci tématu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotografie:  Maddalena Alvi (Itálie), Benedetta Ristori (Itálie), Francesco Pergolesi (Itálie), Matteo Suffritti (Itálie), Taja Spasskova (Bělorusko), Gevis Lekiqi (Albánie)

Hendrik Braet (Belgie)

Taja Spasskova (Bělorusko) – digitální fotografie

 

Malba:  Zuzana Pernicová (Česká republika)

 

Kurátor: Jiří Machalický

Souběžná 1. část výstavy probíhá v galerii Art Salon S/Tančící dům (16. 1. - 14. 2. 2016)

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/art-prize-cbm-iii-turin-praha-londyn-2015-2016-aneb-kdyz-prostor-je-prece-jevem-fascinujicim/

 

110 00 Praha 1

Dlouhá 33

Vstup: volný

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková