ART PRAGUE 2016 aneb už je tu zase veletrh současného výtvarného umění, tentokrát po patnácté!

10.03.2016 15:16

Kafkův dům - Praha

15. – 20. 3. 2016

 

 

Se zájmem jsme na www.www-kulturaok-eu.cz přijali pozvání na tiskovou konferenci, která seznámila přítomné novináře s tradičním svátkem současného výtvarného umění, jímž je tradiční veletrh Art Prague. Tentokrát se tiskovka konala v nečekaném, ač v podstatě logickém, prostředí. Byl jím jeden z konferenčních sálů Art Hotelu Prague Le Palais na Praze 2. Tiskovou konferenci zahájil s noblesou představitel hotelu (na foto vlevo)  a po něm se ujala slova ředitelka veletrhu Art Prague Iva Nesvadbová (na foto vpravo).


 

 

Mezinárodní prestiž festivalu Art Prague stoupá

Z její informace vyplynulo, že důvod k propojení předního pražského hotelu, který je  zaměřen už koncepcí především na výtvarné umění, byl nasnadě. Umění samo. Druhým důvodem širšího významu bylo a je skvělé výročí, jímž je již 15. ročník veletrhu Art Prague. Předešlé ročníky dostatečně prokázaly životaschopnost této akce. Akce, kdy má návštěvník možnost v časovém úseku jednoho týdne zhlédnout originální díla až 250 autorů, nemá u nás obdoby.

 

 

 

Letos bude na veletrhu vystavovat rekordních 37 galerií. Ty dohromady nabídnou návštěvníkům veletrhu díla z téměř všech výtvarných oborů – od malby a kresby přes grafiku, sochy a umělecké sklo až po instalace, videoprojekce aj…

 

Nastoupený trend pokračuje

Veletrh se bude konat v posledním zimním týdnu, tedy od 15. - 20. 3. 2016. Po víceleté zkušenosti s rozsahem výtvarné přehlídky bylo organizátory rozhodnuto zachovat osvědčený model a ponechat tradiční koncepci, tedy soustředit vystavující subjekty – galerie i jednotlivé umělce - pod jednu střechu. Letos již počtvrté tedy zůstává oblíbené a příhodné místo z hlediska dopravní obslužnosti pro návštěvníkyi vystavující, členitý Kafkův dům na Starém Městě. Každý vystavovatel tam bude mít svůj dostatečný a plně vyhovující prostor.

 

Kdo bude na veletrhu zastoupen?

Ředitelka veletrhu Iva Nesvadbová nás také seznámila s největšími vystavovateli. Mimo každoroční účastníky veletrhu Art Prague, jimiž jsou Galerie Litera, Galerie Millennium, The Chemistry Gallery, Galerie Caesar, Galerie eS, Galerie Gambit, Galerie Peron, Galerie ArtinBox a další, bude na veletrhu zastoupena i umělecká elita ze zahraničí. To je ostatně od počátku jeden z cílů festivalu – propojit umělce české se zahraničními. Vzájemně je v tom nejlepším a nejprospěšnějším slova smyslu konfrontovat, a tím i obě strany obohacovat.

 

Čtvrté patro Kafkova domu na téma Mystici, duše a múzy

Letos navíc zcela jistě návštěvníky zaujme mimořádně početná, a tím pádem i relativně samostatná velkoplošná prezentace zahraničních tvůrců, která se uskuteční v posledním (4.) patře Kafkova domu. Celá její realizace byla svěřena zkušenému zahraničnímu kurátorovi, jímž je Robert Carrithers z USA (na foto vlevo), který na veletrh vybral a představí tu práce 26 umělců původem z USA, Mongolska, Ukrajiny a Německa. A jak Robert Carrithers s potěšením připomněl na tiskové konferenci, které byl také osobně přítomen, tak do jeho koncepce jím připravené mezinárodní sekce veletrhu dokonale zapadla dokonce i prezentace umění z České republiky.

 

Stále větší zájem o prvovýstavy

Iva Nesvadbová s potěšením neopomněla zdůraznit i další důležitý moment veletrhu Art Prague. Významným pozitivem akce je nepřehlédnutelný nárůst prezentací té nejmladší generace umělců. Vedle stálých participantů s mladým uměním, jakým je výrazná pražská galerie The Chemistry Gallery a nebo Indigo Space, se letos nově představí v této úrovni i dalších 5 zástupců nejmladších výtvarníků. Budou jimi expozice experimentálního prostoru NoD, Studia Prám, ArtBanana, Real Young Art a Artpit. Veletrh se – podle slov Ivy Nesvadbové – stává stále více vynikajícím startovním výstavním fórem, umožňujícím mladým umělcům v řadě případů úplně první start-up prezentaci na veřejnosti.

 

Ostřílení bardi se nedají zahanbit

Tím vším samozřejmě není řečeno, že by se přehlídky nezúčastnili také zkušení umělci. Opak je pravdou. I oni stále více považují veletrh Art Prague za vrcholnou přehlídku a nabývají dojmu, že by bylo chybou na ní chybět. Vedle mladé a začínající generace se tak budeme moci setkat s díly takových osobností české výtvarné scény, jakým jsou například Zdeněk Sýkora, Michael Rittstein, Bedřich Dlouhý, Milan Kovanda, Květa Pacovská, Milan Grygar, Jiří Načeradský, Jaroslav Róna, Petr Nikl, Michal Singer, a další.

 

Pestrý doprovodný program představil Petr Hájek

Programovým koordinátorem veletrhu Art Prague je Petr Hájek (na foto vpravo), galerista, vůdčí osobnost progresivní a na veletrhu i výrazně zastoupené hojně navštěvované holešovické galerie The Chemistry Gallery. Ujal se slova po ředitelce veletrhu Art Prague Ivě Nesvadbové. Ve svém vstupu nás především, jakožto návštěvníky, a to dokonce pravidelné, navnadil tím, že z již tradičního galerijního doprovodného programu vyhmátl ta nejzajímavější divácká lákadla.

 

Performance a živé prezentace

K vrcholům doprovodných akcí budou patřit živé výtvarné prezentace připravené kurátorkou Darinou Alster. Bez povšimnutí jistě nevyšumí ani prostor pro živé a často bouřlivé názorové diskuze, které se budou týkat výtvarného umění. A samozřejmě nechybí ani možnosti uskutečnění obchodních aktivit. V neposlední řadě se bude konat Nocturno, které se uskuteční ve čtvrtek 17. 3. 2016, kdy bude veletrh opět jako v předchozích ročnících přístupný veřejnosti až do pozdních večerních hodin (21.00 hodin).

 

Katalog jako bibliofilie a pružná informatika

Pro opravdové zájemce bude v prodeji unikátní a již také neodmyslitelná součást veletrhu Art Prague, mimořádně hodnotný katalog, který obsahuje všechna na veletrhu představená díla.

  • K zákaznickému servisu veletrhu Art Prague patří také v průběhu akce trvale aktualizovaný informační přehled o dění a programu, stejně jako o všem co se týká doprovodného programu.Ten lze ostatně studovat už nyní na webových stránkách www.artprague.cz. (Art Prague, Řetězová 7, 110 00 Praha 1, artprague@artprague.cz, +420 602 277 210).

 


Pořadatel: Art Prague Centrum, s.r.o. a Gambit Production s.r.o.

 

110 00 Praha 1

 nám. Franze Kafky 3

 

Máme otevřeno: :15. – 19. 3. 2016, 10.00 – 19.00 hodin

Čtvrtek: 17. 3. 2016 (NOCTURNO) do 21.00 hodin

Neděle: 20. 3. 2016, 10.00  – 18.00 hodin

 

Vstupné: 90 Kč, snížené: 60 Kč

Katalog:120 Kč                     

Seznam vystavovatelů na veletrhu Art Prague 2016:

1. Artbanana

2. ArtinboxGallery

3. Artpit

4. Crag Gallery IT

5. Galerie Caesar

6. Galerie eS

7. Galerie Gambit

8. Galerie Havelka

9. Galerie Kuzebauch

10. Galerie Litera

11. Galerie Millennium

12. Galerie Navratil

13. Galerie Peron

14. Galerie S

15. Galerie U Prstenu

16. Galerie Vltavin

17. Galerie Zahradnik

18. GOAP Gallery

19. Go-Green-Art Gallery, CH

20. GUD - Galerie uměni pro děti

21. Indigo Space

22. Latin Art Gallery

23. Knupp Gallery

24. Lipaart

25. NOD

26. Nova galerie

27. Projekt Del Risco

28. Projekt Jitka Nesnidalova

29. Projekt Marek Uhliř

30. Projekt Martina Hozova

31. Projekt Miroslav Mařenec

32. Projekt Spirits, Mystics, Muses

33. Studio Michal Georgiev

34. Studio Pram

35. The Chemistry Gallery

36. Volne sdruženi M

37. Young Real Art

S využitím tiskové zprávy a záznamu z tiskové konference

připravil: Richard Koníček

 

Foto: © Ing. Olga Koníčková, Art Prague Centrum