Art brut live/syrové umění aneb tahle letadýlka s námi nespadnou!

27.03.2015 19:01

DOX – Centrum současného umění - Praha

27. 3. - 17. 8. 2015

27. 3.  - 6. 7. 2015 (fotografická část)

 

Tiskové konference k nové výstavě, kterou připravili kurátor Leoš Válka (DOX)  a kurátorky Terezie Zemánková (ABCD) a Ivana Brádková (ABCD), se osobně zúčastnili  švýcarský fotograf Mario Del Curto (*1955) a francouzský sběratel  Bruno Decharme, který vyjádřil potěšení nad tím, že jeho sbírku vzal do rukou někdo jiný, aby ji také jinak uspořádal, takže mu to nabízí také jiný pohled.

 

(na foto zleva: Mario Del Curto, Barbara Šafářová (tlumočnice), Bruno Decharme, Terezie Zemánková, Ivana Brádková)

 

 

Výstava je specifická tím, že není jen přehlídkou děl art brut, ale že je současně doprovázena textovými informacemi o tom kterém autorovi, o jeho životním příběhu, proč a jak vlastně začal tvořit po svém…tak jak to uměl…

 

Art brut nám ukazuje komplexnost světa. Odkazuje nás také na způsob našeho fungování, na systémy naší orientace ve světě,  časovost, prostor, hranice těla, jazyk apod.,které jsou pouhými zkratkami, díky nimž můžeme existovat, avšak ve skutečnosti jsou to čistě umělé konstrukce.“ Bruno Decharme (na foto vpravo)

 

 

 

Centrum současného umění DOX ve spolupráci s organizací ABCD představilo novou výstavu s názvem ART BRUT LIVE (přízemí a l. patro). Jedná se o  výběr více než 300 děl ze sbírky  abcd (Bruno Decharme), z nichž většinu vystavujeme poprvé  v České republice. Sbírka abcd  představuje jednu z nejreprezentativnějších kolekcí současného art brut na světě.

 

Pro tvůrce art brut má smysl všechno. Opravdu, doslova a do písmene. Vše má smysl.“

Bruno Decharme

 

V samostatné druhé části výstavy  (v zadním  křídle) se naopak jedná o přehlídku  více než  stovky dokumentárních a portrétních fotografií švýcarského fotografa Maria Del Curta - (na foto vlevo) - které  nabízejí  pohled do světů tvůrců současného ´umění v syrovém stavu´. Mario Del Curto  se jejich portrétováním zabývá již od 1983. Jeho portréty společně s dokumentárními záznamy prostředí, ve kterých autoři žijí a tvoří, jsou jedinečným klíčem k pochopení jejich tvorby.

  

Co míníme pod slovem ´Art brut?´

Art brut je autentické umění, kterým lidé bez výtvarného vzdělání spontánně vyjadřují vlastní psychické stavy bez ohledu na umělecká pravidla,“ vysvětlila jedna z kurátorek Terezie Zemánková pojem, který v roce 1949 ustanovil francouzský umělec a teoretik Jean Dubuffet. „Do art brut spadá tvorba jedinců, u nichž nějaký životní zlom uvolnil kreativitu a imaginaci a byli tak schopni spontánně tvořit. Velmi často to bývají lidé na okraji společnosti a duševně nemocní lidé, ale není to pravidlo,“ dodala kurátorka.

 

„Art brut nikdy není uměním pro umění – tvorba je tu cestou k naplnění vyššího poslání,“

vysvětlila kurátorka Ivana Brádková

 

Naše snaha kolonizovat tyto magické světy znamená trochu je znásilnit. Tím, že art brut – tak bytostně spjaté s osobností svého tvůrce a jeho prostředím – vytrháváme z původního kontextu a vytváříme pro něj kontext nový, kterým se ho snažíme ochočit, tím ho chtě nechtě deformujeme. Nicméně, naše kulturní tradice nám nenabízí jiné možnosti, chceme-li se o tyto úchvatné objevy podělit,“

dodala Terezie Zemánková

Jak vzniká sbírka abcd?

Francouzský sběratel a filmový tvůrce Bruno Decharme začal před více než 30 lety sbírat umělecká díla neškolených autorů, kteří se pohybují mimo hranice etablovaného umění. Vytvořil tak unikátní sbírku abcd, která dnes obsahuje na 3,5 tisíce děl tzv. syrového umění.

 

  • Art brut je výtvarným projevem, který neoddělitelně souvisí s osudem svých autorů. Tvorba je pro ně způsobem, jak uchopit svou existenci, tedy jak opanovat prostor, ochočit tělo, zkrotit mysl, nebo dokonce spasit svět. Do stejnojmenných kapitol je také 1. část výstavy (ze sbírky abcd) pomyslně členěna.
  • Někteří tvůrci art brut se snaží o symbolické ovládnutí prostoru: zabydlují jej ´anarchitekturami´, navrhují utopické urbanistické projekty a bezvýznamné místo tak mění v privátní chrám obdařený novými významy. Jiní autoři se snaží tvůrčím aktem prozkoumat své tělo, vypořádat se s traumatizujícími prožitky, nebo naopak zvěčnit momenty slasti. Vznikají magické objekty, léčebné stroje, gestické malby i díla na pokraji vědeckého projektu.
  • Další tvůrci nás zvou do svého mentálního prostoru: nechávají nás nahlédnout do svých intimních záznamů, dopisů, deníků a šifrovaných zpráv, skrze které komunikují se sebou samými, se svým okolím, ale i s tím, co je přesahuje.
  • Vyvrcholení výstavy nastává ve chvíli, kdy se myšlenky začnou sdružovat do systémů. Rodí se zárodky nových náboženství a mytologií i spasitelské projekty na ovládnutí počasí, ozdravení populace či přímo na záchranu planety...
  •  

„Art brut nás učí, že neexistuje žádná pravda, žádná jistota, pouze pokusy, jak uniknout nicotě.“

Bruno Decharme

 

  • Hans  J.  Georgi  (1949, Frankfurt, Německo)

 

 

 

 

 

 

 

 

Nás na www.www-kulturaok-eu.cz zaujala nejvíce letadla H. J. Georgiho.

Moje výtvory, moje letadla jsou jako já…Chtěl jsem světu prokázat trochu dobra. Všechny vás vezmu s sebou“,  (Hans  J.  Georgi  (1949, Frankfurt, Německo)

 

Příběh Georgiho: Už v raném věku ho postihla dětská obrna.  S trvalými následky. V době, kdy začal navštěvovat výtvarný ateliér Goldstein,  měl za sebou tisíc kreseb s oblíbeným náměty letadel a dětí.  V ateliéru se pak pustil do tvorby letadlové flotily, která nyní čítá stovky strojů. Letadla vyrábí z krabic nalezených v odpadu, které stříhá na malé, nepravidelné kousky. Ty poté slepuje k sobě tak, až z nich vytvaruje trojrozměrný objekt. Skutečná letadla, která se původně snaží napodobit, brzy nahradily imaginární stroje s antropomorfními rysy. Je mezi nimi model šestipatrového letadla, který má řadu variací. Georgiho utopická létající města mají jednou, až bude naše planeta neobyvatelná, fungovat jako novodobé Noemovy archy a transportovat lidstvo, zvířata a rostliny do vesmíru.

 

A na fotovýstavě, které vystavuje Mario Del Curto, nás zaujaly snímky soch, které vytvořil

  • Richard Greaves (1952, Québec, Kanada)

 

 

 

 

 

Kurátoři: Terezie Zemánková (ABCD), Ivana Brádková (ABCD), Leoš Válka (DOX) - na foto vpravo)

 

Doprovodný program

28. 3.   2015 – (16.00 hodin) Mario Del Curto: Q + A – prezentace fotografické a filmové tvorby

23. 4.  2015 - Jaromír Typlt – čtení z textů autorů art brut

27. 4.  2015 - Komentovaná prohlídka výstavou s kurátorkami T. Zemánkovou & I. Brádkovou

14. 5.  2015- Art Brut Film Olomouc – ozvěny filmového festivalu

28. 5.  2015 - Máme otevřeno! – komentovaná prohlídka výstavou s kurátorkami T. Zemánkovou & I. Brádkovou v rámci dne otevřených dveří galerií na Praze 7

18. 6.  2015  - Bruno Decharme: Q + A – prezentace sbírky abcd

 

https://www.dox.cz/

 

Když roku 1949 Jean Dubuffet definoval art brut, jako by tím přiblížil jeho zánik. Expanze masové kultury společně s globalizací hrozily umlčet spontánní kreativitu, která vznikala mimo mantinely oficiální kulturní scény. Jak ale dokládá tato výstava, art brut stále žije!

 

Máme otevřeno:

pondělí:  10.00 – 18.00 hodin

úterý:   zavřeno

středa  a pátek: 11.00 – 19.00 hodin

čtvrtek: 11.00 – 21.00 hodin

sobota  - neděle:  10.00 – 18.00 hodin

 

170 00 Praha 7

Poupětova 1

Hodnocení: 80 %

 

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková