Archa Noemova/Noah´s Ark Exhibition aneb jsme tu zase jako doma!

06.05.2015 13:31

Nová budova Národního muzea - Praha

6. 5. - 30. 8. 2015 (zkušební režim)

 

Na tiskové konferenci k nové expozici, tentokrát přírodovědecké, v Nové budově Národního muzea, jsme měli možnost vstoupit do fascinujícího světa živočichů, kteří obývají nebo obývali naši planetu. Tiskové konference  se zúčastnili generální ředitel NM Michal Lukeš, kurátor  expozice Mgr. Radek Šanda, PhD., vývojový a výzkumný pracovník NM (na foto vpravo) a tisková mluvčí Tereza Petáková.

 

V prostoru bývalé Sněmovny národů (5. – 4. patro Nové budovy Národního muzea) jsme otevřeli stálou zoologicko-paleontologickou expozici s názvem  Noemova archa. Velmi dokonalé je architektonické i materiálové propojení archy s bývalým atraktivním dřevěným stropem Sněmovny národů, který jsme vhodně v původní barvě ponechali.

 

Při této unikátní příležitosti jsme si na www.www-kulturaok-eu.cz  uvědomili, že jsme vůbec nevnímali, kam se nám zvířecí exponáty z historické budovy Národního muzea, která nyní prochází rekonstrukcí, vlastně poděly… a jak se jim daří. A daří se jim už nyní dobře, i když ne po původně slíbených 3 letech po uzavření historické budovy NM, ale až nyní. I když bohužel jen těm vyvoleným. Více by se jich ale do Noemovy archy nevešlo. Ovšem vyplatilo se tu rčení: Méně je někdy více (dříve nás v historické budově NM dokonale odrazovaly ty nekonečné řady vitrín, velkého množství exponátů od jednoho druhu…), zde v nové expozici si vystačíme s několika vzorky a je to tak fajn.

 

Není nutné dělat ze všeho vědu, současní lidé se chtějí hlavně bavit…a tak se bavíme výrazy  vystavených opic, medvědů.. snad jen ty ryby a ten žralok nemají výraz…a ani mít nemohou.

 

Vstupujeme do expozice – běžme tam…

  • Cestou do dvoupodlažní expozice nás na chodbách  doprovázejí překrásné skleněné panely, které jsou plné zvířat, které do archy Noemovy přímo klusají…klusejme tedy s nimi.

 

Konečně jsme u vchodu do výstavního areálu. Na vstupních panelech se seznámíme se známým biblickým příběhem o arše Noemově, proč vlastně Noe archu vybudoval…

  • Expozice je provedena tak, aby každé zvíře bylo umístěno podle tzv. zoogeografických oblastí, takže získáme základní představu o charakteru rozšíření a o zvířeti samotném.

 

Umístili jsme dostatek informačních panelů, nechybí interaktivní dotykové obrazovky… kde se dozvíme další informace, např. o rozmístění 450 národních parků na evropském kontinentu. A je jenom na nás, budeme-li chtít další informace, tak i o jejich charakteristice….

 

 

 

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • Jeden z největších exponátů, lední medvěd Alík, stejně jako evropský los, prase savanové, vakovlk a ostatní exponáty září novotou. V nové velmi důmyslně a přitom moderně  koncipované vystavené Arše Noemově se jim zřejmě líbí, rovněž jako i nám prvním návštěvníkům. A co teprve dětem, jak se to bude líbit…připravme se, my rodičové, že bude problém děti z Noemovy archy dostat… (známe to z pražského ZOO). A to jsme ještě pro děti připravili dětský herní koutek, kde nechybí omalovánky,  film ani pravé lodní kormidlo…  děti provádí po celou dobu výstavy malý bílý racek chechtavý ve výmluvném čtverečku...

 

 

 

 

Víme, co je provazovka? A co jsou baly?

V expozici jsme soustředili pozornost především na obratlovce a v širokém záběru představujeme rozmanitost jejich druhů a životních forem. Současně si všímáme i aktuálních otázek ohrožení a ochrany celé světové fauny.

  • Zaujaly nás exkluzivní exponáty jako provazovka nejdelší, největší krab - velekrab japonský, největší želva - kožatka velká, ryba…
  • Pohled na protější historickou budovu Národního muzea si můžeme (i s obří rekonstruovanou kostrou již vyhynulého živočicha Amargasoura) všichni patřičně vychutnat...

 

 

 

 

Součástí expozice Noemovy Archy je hodinová videoprojekce s unikátními záběry režiséra Miroslava Hrdého zobrazující formy života dle typů rostlinných a živočišných společenstev.

 

  • Vzhledem k probíhající rekonstrukci historické budovy Národního muzea se i výstavní sál s vlastní expozicí stanou jakousi symbolickou ´Archou´, která umožní soustředit a vystavit populární zoologické sbírky po celou dobu náročné opravy.

 

Můžeme zhlédnout i živočichy, které jsme nově na naší planetě ještě objevili…(na panelech)

  •  
  • Velmi cenné sbírkové předměty nemůžeme vystavovat veřejnosti, např. v zoologické sbírce Národního muzea máme 13 druhů zcela vyhubených obratlovců. V prvních šesti měsících si ale přesto prohlédneme vačnatce -  vakovlka, kterého pak vystřídají např. nelétavý pták -  alka velká, plaz -  velescink kapverdský… je skutečně na co se těšit.

 

Noe to dokázal, a co my? (text na panelu)

Úspěšná ochrana přírody dnes závisí spíše na každém z nás než na samotných přírodovědcích. Jestliže budeme hledat ve své práci a vlastním životě možnosti, jak přírodě pomoci, nebo jí alespoň neškodit, potom to můžeme dokázat také.

 

Nová budova Národního muzea

110 00 Praha 1

Vinohradská 1

 

Máme otevřeno:

pondělí - úterý:             10.00–18.00 hodin

1. středa v měsíci:         10.00–20.00 hodin

ostatní středy v měsíci:   9.00–18.00 hodin

čtvrtek - neděle:            10.00–18.00 hodin

 

Upozornění na omezení otevírací doby!

14. 5. 2015 otevřeno pouze 10.00–13.00 hodin

 

 

Nové vstupné od 6. 5. 2015

  • Celý objekt: plné: 160 Kč

snížené: 110 Kč (pro seniory nad 60 let, držitele průkazů ZTP, ISIC, ITIC, děti 6–15 let, studenty SŠ a VŠ po předložení studijního průkazu)

rodinné: 270 Kč (pro dospělé s dětmi - max. 2 dospělí a 3 děti)

školní výpravy: 50 Kč/os. 1člen pedagogického doprovodu zdarma

skupinové vstupné: 10 % sleva ze základního vstupného pro organizovanou skupinu nad 30 osob s hromadnou platbou

 

Objednání vstupu skupin nad 15 osob do expozice Archa Noemova nutné:

skupinové vstupné: 10 % sleva ze základního vstupného pro organizovanou skupinu nad 30 osob s hromadnou platbou

 

  • Archa Noemova (expozice):

plné: 100 Kč

snížené: 70 Kč (pro seniory nad 60 let, držitele průkazů ZTP, ISIC, ITIC, děti 6–15 let, studenty SŠ a VŠ po předložení studijního průkazu)

rodinné:  170 Kč (pro dospělé s dětmi - max. 2 dospělí a 3 děti)

školní výpravy: 30 Kč/os. 1 člen pedagogického doprovodu zdarma.

zdarma: děti do 6 let, dětské domovy, SOS dětské vesničky, držitelé průkazek: ZTP/P a jejich doprovod, AMG, ICOM, ICOMOS, NPÚ, Zväz múzeí na Slovensku, Společnost NM, Benefit karta GSA – MDČR

 

Kontakt na objednání skupin nutné: tel.: 224 497 444, e-mail: vzdelavani@nm.cz  (pouze v pracovní dny)

 

www.muzeum3000.cz

www.nm.cz

 

Hodnocení: 99,9 %

 

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková