Antonín Malý: Czech pes photo aneb proč ´pan´ pes nás miluje víc než sám sebe?!

04.03.2015 12:12

Galerie Portheimka – Praha

3. – 27. 3. 2015

 

Na vernisáži Czech pes photo,  10. jubilejní výstavy fotografií   Antonína Malého, jsme autora osobně rovněž přivítali. Výstavy z cyklu Czech pes photo pravidelně spojujeme s charitou – sbírkou a prodejem kalendáře ve prospěch výcviku vodicích psů pro nevidomé v Praze 5 – Jinonicích.  Pár těchto psů nás také na vernisáži navštívilo.  Můžeme říci, že mnohé z fotografií jsou již evergreenem... doporučujeme si postát u videa, kde v koši spí a nespí  psí miláček.


 

Tvorba fotografa Antonína Malého je v českém kontextu zcela originálním příspěvkem k zobrazení portrétů zvířat, v Malého případě nejčastěji psů, ale ne výhradně. Malý tvoří své zvířecí portréty s neobyčejnou citlivostí k zobrazovanému objektu, hledá a nachází ve výrazu fotografovaného tvora skrytý, ale zřetelný význam a výraz. Antonín Malý už před pěti lety uskutečnil v Portheimce výstavu ke svým 60. narozeninám (2010) se symbolickým názvem Czech pes photo, což je milá parafráze na soutěž Czech Press Photo.

 

 

 

 

 

 

Z katalogu k předchozí výstavě Czech pes photo jsme vybrali:

Autor výstavy Czech Pes Photo je fotograf a výtvarník Antonín Malý (5. 4. 1950 v Praze,  1973 -  FAMU), kterému se  z původně náhodného fotografování psů a dalšího zvířectva stala fotografie psa téměř hlavní výtvarnou činností. Asi dodnes nejúspěšnější černobílá fotografie ´EDA´- pes Basset v knihovně, koluje po celém světě jako pohlednice nebo plakát.

 

Mimo klasické, dnes již většinou digitální, fotografie používá další výtvarné techniky: americkou retuš, ruční kolorování, v posledních letech i digitální zpracování -  tzv. digitální manipulace. Klasickou fotografií se psí tematikou obesílá pravidelně Czech Press Photo,v roce 2003 a 2006 obdržel zvláštní cenu poroty.

 

Za ilustrace se psí tematikou obdržel v roce 2005 od Evropské asociace profesionálních fotografů prestižní certifikát QEP (Quafied European Photographer).

Výstava nabízí s humornou nadsázkou, ale i hlubokým vnitřním humanismem záběry „nejlepšího přítele člověka“ v takřka lidských situacích. Pes jako gotická ikona, pes filosof, pes moudrý i zádumčivý, pes jako součást architektury, pes ve smečce, pes jako estetický objekt… To všechno jsou podoby zachycené znalcem psí duše Antonínem Malým.

 

150 00 Praha 5

Štefánikova 12

150 00 Praha 5

 

Máme otevřeno:  denně kromě pondělí 13.00 -18.00 hodin

Hodnocení: 90 %

 

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková