Antonín Kašpar: Kupředu zpátky aneb když ještě do rezavého železa nepatříme!

16.03.2015 12:11

Galerie Nová síň - Praha

11. 3. 2015 – 28. 3. 2015

 

Na vernisáži  již potřetí v galerii Nová síň vystavujícího sochaře Antonína Kašpara  jsme přes velkou účast zájemců nemohli přehlédnout jeho instalované v nejméně životní velikosti železné lodě.

 


 

Jak řekla manažerka galerie Markéta Poláková, název výstavy ´Kupředu zpátky´  nezvolili náhodně. Kašpar měl léta na dveřích svého ateliéru  pověšený tento povel nepovel – Kupředu zpátky podle textu, který vystřihl  z normalizačního plakátu se známým heslem dělnické internacionály.

A současně je název i připomínkou faktu, že  některá díla tentokrát vystavená v galerii Nová síň už  vystavoval.

Autor, který pracuje  s materiálem ne zcela častým a značně obtížným, totiž se železem, ocelí nebo ocelové litiny,  se vernisáže také osobně zúčastnil. Hudební vložku obstaral Václav Kořínek.

 

 

Autor, který oslavil v loňském roce 60. narozeniny, vystavuje v galerii Nová síň sochy, které považuje za svým způsobem zásadní milníky ve své tvorbě, ale přesto byla většina z nich v ČR dosud vystavena pouze jednou, a to v roce svého vzniku.

Kdo zná současnou tvorbu tohoto autora, má nyní vzácnou příležitost nahlédnout i do „vzdálených“  koutů jeho ateliéru, porovnat práce od počátku jeho profesionální kariéry a zjistit, jak se jednotlivé etapy tvorby navzájem ovlivňovaly.

A právě tím získává název výstavy KUPŘEDU ZPÁTKY další význam.“

Kurátor výstavy:  PhDr. Ivan Neumann

 

 

 

 

 

 

Ze životapisu:

  • absolvent VŠUP v Praze (1982)
  • 1997 výstava v pražském Mánesu – vstoupil do povědomí veřejnosti jako  sochař formálně ukázněný, střídmý, ale s  pádným projevem s nepochybně monumentálními rysy
  • kovářské školení na SUPŠ v Turnově
  •  
  • Proběhlé výstavy: Antonín Kašpar
  • 13. 12. 2011 – 7. 1. 2012/ Totemy a meditační sloupy
  • (Tajemné, nevyřčené symbolické obsahy v sobě skrývá řada vystavených Kašparových objektů vznikajících po roce 2000. Monolitické totemické sloupy vždy jako by vyzývaly k tomu, aby byly umístěny v krajině, kde zcela nově pro člověka utvoří místo pro ztišení a meditaci, nově objeví prostor, budou ukazovat k jeho nečekaným souvislostem.  PhDr. Ivan Neumann)
  • 10. 3. – 28. 3. 2010/Hommage á Joseph Beuys
  • (Deset ocelových soch o rozměrech 2×2×2 metry….vyjadřují autorovu poctu dnes již nežijící legendě německého a světového umění 20. století – Josephu Beuysovi .)

 

110 00 Praha 1

Voršilská 139/3

Máme otevřeno: pondělí – neděle: 11.00 – 18.00 hodin

www.novasin.org


 

Hodnocení: 99 %

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: © Ing. Olga Koníčková