Anna Jožová: Massive Satisfaction aneb Líza stále vítězí…či v jednoduchosti a hravosti je genialita

22.05.2019 10:39

Budova Alpha/Brumlovka  - Praha

20. 5. - 21. 6. 2019

 

Na vernisáži nové (prodejní) výstavy Anny Jožové, studentky Ateliéru skla na pražské UMPRUM, jsme za její osobní účasti zhlédli její sklářské práce  na unikátní výstavě moderního uměleckého skla, která se koná v prostorách BB Centra v přízemí budovy Alpha.

 

Nás na www.www-kulturaok-eu.cz Anna Jožová již dříve zaujala svými lízátkovými vázami Líza, Frozen a nejnověji vázami Eternity.

 

 

Anna Jožová svou výstavu zahájila slovy, že sadu Eternity (modré vázy) podle jejího návrhu vytvářel sklář Slanina ve svém již pokročilém věku 70 let. Byl hlavně sklářem, který byl schopen tyto vázy vyrobit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sada Eternity

Každá z ručně foukaných křišťálových váz je zčásti tvořena recyklovanými střepy skla různých barev, tvarů a velikostí. Snoubením rozmanitých střepů a žhavého skla dochází k materiálovému napětí, které se propisuje nejen do výsledných dekorů, ale i jemně plastické povrchové struktury.

 

 

Sada Líza (lízátka)

jsou zatím nejatraktivnější a nejobdivovanější

(na dekor váz jsou použita skutečně pravá roxová  lízátka).

 

Sada Líza

Lízátkové vázy jsou humornou reakcí na finančně

a

hlavně časově náročnou techniku muránského skla.

Vázy byly cíleně vytvořené jako klauzurní projekt pro ateliér skla na UMPRUM.

Roxová lízátka jsou lepena zevnitř do předem navrženého skleněného tvaru,

později jsou zapečetěna speciálně připraveným čirým materiálem.

Každá váza je originál, dekor je tvořen vždy výhradně autorkou.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sada Frozen (bílé vázy)

obsahuje oblíbený dekor z doby secese,

a pak hodně nadužívaný v socialismu na ledování tabulového skla,

čímž došlo k devalvaci tohoto způsobu úpravy skla.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sada Frozen

je inspirována ledovými, přírodními výkvěty na oknech,

které často zdobí okna v zimních měsících.

Objekt se zabývá technikou - ledování skla,

která se běžně používá na tabulové sklo.

Tuto techniku autorka netradičně využila na oválném tvaru,

speciálně navrženém tak, aby dekor co nejlépe vynikl.

Experimentovala s klasickým dekorem a za použití nových přísad a postupů se autorce

podařilo vytvořit dekory nevšední a jedinečné.

Jelikož je nutné ke každému typu dekoru přistupovat individuálně, ceny se liší.

 

 

Koketky (prdelky)

mají naznačit tvarosloví ženského zadečku dívek,

sedících u baru na barových stoličkách.

 

Koketky

Stylizace ženského pozadí sedící za barem.

Výmluvné vázy popisují pohled připitého zákazníka,

kterému pod tíhou promile poklesly oči tam,

kde to hraničí se slušností.

Vázy jsou skleněné,

ručně modelované přímo na huti.

Každý kus je originál. 

Jako tematický podstavec ke každé váze je stolička zdarma.

 

Anna Jožová shrnula svou řeč, že vystavila tak zde 4 typy objektů, které jsou ale jen částí celého jejího portfólia, které zatím vytvořila po dobu studia (v současné době studuje ve 2. ročníku).

 

Anna Jožová nám také prozradila, že samozřejmě že má mnoho dalších námětů, ale ty jsou zatím ukryty v její hlavě, protože kdyby je prozradila, měla by určitě i menší účast na podobných výstavách.

 

 

 

Anna Jožová věří, že ještě další se jí vylíhnou v hlavě při pobytu na Novém Zélandě, kam se chystá vypravit.  Poté nás   úsměvem sobě vlastním pozvala na masivní občerstvení včetně lízátek.

 

 

 

Anna Jožová (*1996)

  • od 2017: studium v Ateliéru skla pod vedením Ronyho Plesla na UMPRUM v Praze
  • 2016 - 2017: studium v ateliéru Design keramiky pod vedením Antonína Tomáška na Fakultě umění a designu UJEP v Ústí nad Labem
  • 2018 : prezentovala se v rámci několika výstav (London Design Week, Czech Design Week, Glassfest Karlovy Vary)
  • v posledních letech se soustavně zabývá zejména sklářské tvorbě a designu, přičemž kombinací různých, na první pohled nesourodých materiálů a klasických sklářských technik vytváří nové unikátní objekty
  • oboru keramiky a porcelánu se Anna věnovala již při studiu na Střední umělecké škole Václava Hollara

 (zdroj text: Alena Štěrbová)

 

140 00 Praha 4

Vyskočilova 1461/2a

Autobus č. 170 /zast. Brumlovka

Máme otevřeno denně:  7.00 - 18.00 hodin

Vstup: volný

 

Hodnocení:  100 %

Zapsal Richard Koníček

Ing. Olga Koníčková (tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

www.annajozova.com

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/umprum-vystava-colours-of-transparency-aneb-lizatkova-vaza-liza/

 

BB Centrum - město ve městě

 

Multifunkční areál BB Centrum (25 hektarů) tvoří celkem 17 budov, z nichž je 12 administrativních, dva rezidenční projekty, fitness a wellness centrum v budově BRUMLOVKA (kolem které investor a správce areálu spol. Passerinvest Group vybudovala veřejné náměstí), Společenské centrum i Křesťanskou základní školu a mateřskou školu a nově i střední školu Elijáš.

 

Zeleň je i nezbytnou součástí celého areálu. V parcích tak najdou vyžití rodiny s dětmi na dětských hřištích, nebo sportovci nebo také místo pro venčení psů pro obyvatele Prahy 4.

 

 

 

Koncept kancelářských budov v BB Centru splňuje nejpřísnější kritéria klientů na praktické a komfortní řešení prostor nejvyšší kvality a nejlepší technické i technologické úrovně. Budovy jsou certifikovány podle BREEAM. Většina budov BB Centra má rozlehlé, dřevinami a rostlinami bohatě osázené terasy s lavičkami a relaxačními zónami. V každé administrativní budově jsou umístěny i obchodní jednotky. Ty zajišťují komplexní pokrytí poptávky jak pro ty, kteří zde pracují, tak i pro ty, kteří bydlí v okolí. V BB Centru jsou od sebe v krátké vzdálenosti k dispozici zdravotnická zařízení, lékárna, pobočka České pošty, banky a bankomaty, kosmetika, prodejny potravin, různorodé kavárny a restaurace, v republice unikátní wellness a fitness Balance Club Brumlovka, řada sportovišť (od pol. roku 2018 i atletický stadion) a dětská hřiště.

 

V BB Centru jsou i dva veřejně přístupné parky. Baarův park u budovy FILADELFIE, v jehož čele je velká vodní fontána, je 1 ha s řadou laviček, Wi-Fi free zónou, volně přístupnou knihovničkou, hřištěm na pétanque, rotující houpačkou nebo netradiční tichou poštou. Druhým je první etapa parku Brumlovka, který se nachází kousek za Společenským centrem a jeho dominantou je velké dětské hřiště s řadou herních prvků a atrakcí. I zde je volně přístupná knihovnička a řada míst k sezení a navíc i oddělná loučka na venčení psů. Od léta 2018 je otevřen široké veřejnosti atletický stadion, který kromě 150 metrového oválu nabízí i několik dalších sportovišť (sektor pro skok do výšky i do dálky, hřiště na florbal a další).

 

Od poloviny roku 2018 se široké veřejnosti otevřel další veřejný prostor s rozlohou téměř 4 500 m² - náměstí Brumlovka. Vybudování nového centrálního náměstí tak BB Centrum získalo atraktivní místo, kam lze zajít při polední pauze na oběd, odpolední kávu nebo večerní posezení s přáteli či kolegy, a také se zde konají sezónní a farmářské trhy, hudební i divadelní představení a další doplňkové kulturní akce.

 

Společnost PASSERINVEST GROUP, která je investorem a developerem tohoto jedinečného a funkčního „města ve městě“, myslí nejenom na svoje nájemce a zaměstnance v BB Centru, pro které pravidelně pořádá neformální setkání a sportovní odpoledne, jako např. fotbalový turnaj  BB C Cup, ale myslí také na okolní obyvatele. Pravidelně se v BB Centru konají dětské dny, koncert pod širým nebem v Baarově parku s bohatým doprovodným programem nebo projekce letního kina v rámci projektu KinoBus.

 

V roce 2018 BB Centrum slaví 20 let, ale rozvoj areálu nekončí. Do budoucna se plánují další tři administrativní a rezidenční projekty, Muzeum Bible, rozšíření parku Brumlovka a v současné době probíhá realizace bytového domu pro dlouhodobé a krátkodobé pronájmy. Celkové investice do BB Centra tak dosáhnou téměř 32 miliard Kč.

 

www.passerinvest.cz