ANIMACE 70 aneb sedm desetiletí ateliéru animace na UMPRUM aneb jako by tam byl jeho zakladatel Adolf Hoffmeister dál

29.09.2021 18:15

 

ANIMACE 70

3. 9. – 10. 10. 2021

Galerie UM

 

 

Ateliér filmové a televizní grafiky UMPRUM slaví letos na podzim velké výročí, 70 let od svého založení. U příležitosti oslav připravil výstavu, pásma projekcí, workshopy, konferenci nebo knihu nejen o své historii. Galerie UM, se po dobu výstavy ANIMACE 70 / Sedm desetiletí ateliéru animace na UMPRUM změnila v kinosál.

 

Ateliér animace založený na UMPRUM je nejstarší školou svého druhu v Česku. O zřízení specializovaného filmového ateliéru se začalo uvažovat už v létě 1945, krátce před tím, než UMPRUM získala status vysoké školy. Výraznou zakladatelskou osobností byl Adolf Hoffmeister, který se roku 1951 stal také jeho prvním vedoucím. I v pozdějších letech se ve vedení vystřídaly známé osobnosti filmu a ilustrace jako Miroslav Jágr, Zdeněk, Smetana, Jiří Barta, Jan Balej. Od konce roku 2010 vedl ateliér Jakub Zich, kterého nyní ve funkci nahradil Jan Drozda.

 

 

Adolf Hoffmeister je tu dál

 

„Velmi pozoruhodná a v poměrech tuzemských vysokých uměleckých škol neobvyklá je kontinuita, kterou lze ve vedení ateliéru vysledovat. Nikdy tu totiž nedošlo k radikálnímu přelomu koncepce a hlavní etapy jeho dějin utvářeli lidé, které obvykle pojil vztah učitelů a žáků. Většina vedoucích i asistentů také pocházela přímo z řad jeho absolventů. S lehkou nadsázkou tak lze říci, že ve směřování ateliéru je dosud přítomen Hoffmeisterův zakladatelský duch“, jak tvrdí kurátoři výstavy.

Z významných absolventů, jejichž studentské a diplomové práce budou také k vidění, je možné jmenovat taková zvučná jména, jako Petr Sís, Petr Poš, Andrea Tachezy, Václav Mergl, z mladší generace pak Filip Pošivač, Lucie Štamfestová, Kakalík nebo členové tvůrčího týmu Amanita – Jakub Dvorský, Václav Blín, Jaromír Plachý a Radim Jurda.

 

 

Tematické bloky se věnují vždy jednomu tématu

 

Expozici v Galerii UM, mapující 70 let ateliéru, tvoří především výsledky ateliéru, tedy krátké studentské filmy a cvičení. Za dva roky trpělivých příprava bylo zmapováno přes tisíc snímků. Návštěvníci zajímající se o tuto problematiku, se mohou seznámit se 30 tematicky zaměřenými projekčními bloky zahrnujícími i nejstarších filmy – nově digitalizované NFA - z 60. a 70. let. Přes 30 jich dokonce nebylo promítnuto desetiletí.

Denně jsou ve smyčce promítány dva půldenní bloky na vybrané téma. Opravdový zájemce tak má důvod podle svého zájmu navštívit výstavu třeba i několikrát, když si vybere svůj zájmový blok.

Uváděny jsou ale nejen snímky z počátků ateliéru, své místo zde mají i narativní filmy, loutkové („Dráty, kloubky, nitě“), experimentální pásmo „Laboratoř“, jeden blok nazvaný „Od vrátnice po půdu“ je věnován přímo UMPRUM, nechybí ani filmy zaměřené na město „Fokus město“, současné a společné studentské projekty, či speciální „Pásmo nenasytného diváka“.

Filmový program výstavy představuje autory a autorky z celé sedmdesátileté historie ateliéru a pokrývá co možná největší šíři technik, stylů i postupů.

 

 

Připomínka sedmdesátin, je nejen pasivní v kině, ale i aktivní

 

Oslavy 70. výročí Ateliéru filmové a televizní grafiky byly pojaty opravdu velkoryse. Výstava s projekcemi filmů není totiž jedinou akcí.

  • Pro zájemce, a to především žáky škol, jsou připraveny četné workshopy.
  • Na přelomu září a října proběhne dokonce tematicky zaměřená konference nazvaná Kongres animace.
  • Na podzim vyjde kniha věnovaná ateliéru.

„Během příprav jsme objevili spoustu zajímavých materiálů. Nešlo jen o filmy, ale i o různé fotografie a další podklady z nejrůznější doby. I proto jsme se rozhodli vydat knihu, která zmapuje historii ateliéru, bude stát na rozhovorech s absolventy, absolventkami i pedagogy a pedagožkami a představí i další materiály. Připravujeme i speciální web ateliéru se soupisem všech studentů, absolventů a pedagogů a kde budou postupně vyvěšovány digitalizované práce.“ přiblížila tento ambiciózní program, kurátorka Michaela Režová.

 

Čas věnovaný výstavě se návštěvníkům vyplatí. Zvyšuje nám národní hrdost, alespoň v této oblasti rozhodně, potěší oko a odpoutá, alespoň na dobu přítomnosti ve výstavní – projekční síni, mysl od všednodenních starostí.

 

Text podle tiskových materiálů připravil: Richard Koníček

Foto: Marie Kubíčková, DiS. 

 

 

ANIMACE 70

3. 9. – 10. 10. 2021

Galerie UM

nám. Jana Palacha 80, Praha 1

otevřeno: Po – So od 10 do 18 hodin

Realizační tým: Michaela Režová, Marie Barešová, Matěj Forejt,

ve spolupráci s vedením ateliéru: Jan Drozda, Jakub Zich, Zuzana Bukovinská

Dramaturgie pásem: Matěj Forejt, Michaela Režová

Grafický design: Josefina Karlíková

Produkce: Natalie Krausová, Šárka Váňová, Jiří Žák

Architektonické řešení: Jakub Zich

Animace znělky: Vojtěch Kočí

Zvuk: Karel Jína

Technická pomoc: David Pacult

Zpracování filmového archivu: Zbyšek Semelka, Thanh Mai Tranová, Veronika Klimszová, Laura Hédervári, Matouš Valchář, Michaela Režová

Zpracování archivu: Zbyšek Semelka, Kateryna Ruzhyna, Prohor Maiserov, Anna Roubalová, Anna Crhová, Ondřej Slavík, Michaela Režová

https://www.czechdesign.cz/kalendar-akci/animace-70

 

 

Kalendář zbývajících akcí doprovodného programu:

 

Od 1. do 2. 10. 2021 – konference Kongres animace

 

  • Pondělí 4. 10. / 10-14h – Nenasytný divák // 14-18h – Vidět digitálně
  • Úterý 5. 10. / 10-14h – Dráty, kloubky nitě #1 // 14-18h – Inspirováno literaturou
  • Středa 6. 10. / 10-14h – Animace na druhé koleji // 14-18h – Dráty, kloubky, nitě #2
  • Čtvrtek 7. 10. / 10-14h – Poznávat filmem // 14-18h – Laboratoř
  • Pátek 8. 10 / 10-14h – Spolu // Pro oči i pro uši - doprovodný program / od 16h
  • Sobota 9. 10. / DESIGNBLOK:

10-14h – bloky běží po jednom bez opakování, začínáme těmi pro děti + průchozí dílna animace  

14-18h – Slavnostní uvedení a představení nově digitalizovaných snímků s kurátory

  • Neděle 10. 10. / DESIGNBLOK

10-14h – bloky běží po jednom bez opakování, začínáme těmi pro děti + průchozí dílna animace

14-18h – bloky běží po jednom bez opakování - dernisáž 

 

Doprovodné akce Galerie UM:

8. 10. 2021 - Pro oči i pro uši - doprovodný program / od 16h

9. 10. – 10. 10. 2021 - Designblok - doprovodný program, workshop animace