Andrzej Cieślar: „U DEUTSCHŮ“ aneb když o svém domově zprávu vydáváme

04.11.2016 09:33

Galerie pod Palmovkou  - Praha

17. 10. - 19. 11. 2016

 

 

 

Na vernisáži   17 obrazů  moravskoslezského malíře Andrzeje Cieślara, která se uskutečnila v Galerii pod Palmovkou (foyer Divadla pod Palmovkou), byl autor osobně přítomen. Galerie pod Palmovkou tak pokračuje ve svém výstavním konceptu mladé české malby.

 

Prodejní výstava  “U Deutschů”  prezentuje obrazy z různého autorova tvůrčího období. V abstraktních malbách kombinuje vláčné struktury prostupujících se barevných ploch. V obrazech se střetávají linie, které jako kdyby žily svým vlastním životem. Každé dílo má v sobě svůj vlastní skrytý příběh. Obrazy Andrzeje Cieślara působí na první pohled pochmurnějším dojmem. Po hlubším prozkoumání umělcovy tvorby však objevíme spoustu barevných kombinací, které nás nabádají k vlastní fantazii…

 

Sám autor nechává výklad obsahu maleb otevřený a povzbuzuje tak fantazii každého diváka. Někteří z diváků si  pod obrazy můžeme představit například různé stavy nálad, jiní zase architektonické ztvárnění prostoru nebo také ztvárnění hudby. Představám autor meze neklade, ba naopak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S nadsázkou můžeme říci, že výkladů díla Andrzeje Cieślara je tolik, kolik diváků shlédne jeho výstavu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Žít ve východní části Slezska znamená ustavičné střetávání s civilizací a s jejími relikty. Není to útěšná krajina, jež povstala z nerušené symbiózy s lidmi; jsou to fragmenty technických procesů, zbytky těžby, brutálních zásahů do odvěkého řádu, monochromní scenérie rozpadajících se struktur z oceli a betonu – kdysi ambiciózních a pyšných, dnes vystavených zániku – protkaných nervózními liniemi silnic; je to propadání země a její zaplavování kalnými jezery bez života.

Kultura zde není domovem; jsou to jen všudypřítomné civilizační stopy někdejšího budovatelského hédonismu, dnes se propadající do smírné náruče času. Pro vnímaného člověk žít zde znamená jakýsi permanentní stres z nedostatku lidského měřítka, z absence duchovního rozměru života.

Malování je nutně terapií – a Andrzej Cieślar ve svých obrazech takovou terapii podstupuje; a současně, jakoby nezáměrně, vydává o svém domově zprávu. Vláčné struktury prostupujících se barevných ploch se střetávají s liniemi, jež nad nimi žijí vlastním životem a jako velká zrcadla obrážejí smutnou realitu. Dívat se na jeho obrazy je jako sledovat rezonanční desku nervózních proměn. A přitom je Andrzej Cieślar bytostný romantik, jenž za zrcadlem reálného světa objevuje svět nový, nové krajiny, jež jsou oproti těm skutečným, fyzickým útěšné, s bezděčným prvkem laskavého humoru.“

(zdroj: Doc. PhDr. Pavel Šopák, Ph. D.)

 

 

Andrzej Cieślar (*1981)

  • je český malíř polské národnosti
  • žije a tvoří v Hlučíně a na Těšínsku
  • je synem architekta Karla Cieślara, jehož tvorbou je zčásti ovlivněn
  • 2002–2006 studoval na Institutu pro umělecká studia Slezské univerzity v Katovicích

 

 

Kurátorka: Anna Šlocarová

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Produkce: Lucie Vojtíšková

Grafická úprava: Martin Ponec

Výstava vznikla za laskavé spolupráce Divadla pod Palmovkou

Máme otevřeno:  v době konání divadelního představení  18.30 -  21.00 hodin

Vstup: volný

 

www.podpalmovkou.cz

www.anyart.cz

https://anyart.cz/galerie-pod-palmovkou/gp-2016/andrzej-cie-lar-u-deutschu/

Divadlo pod Palmovkou

180 36 Praha 8

Zenklova 34

 

Hodnocení:  89 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková