Andrej Reiser: Utajený Hamburk 70. let aneb jak by to asi s ´bonusem´ vypadalo dnes?!

15.03.2015 15:20

Art Rezidence Zahradník  - Praha

12. 3. – 18. 4. 2015

 

Na vernisáži nové výstavy fotografií Andreje Reisera, který vystavil své snímky z vykřičené čtvrti v Hamburku ze Sankt Pauli, jež  autor pořídil v 70. letech již bez problémů,  protože prostituce je legalizována, jsme zhlédli černobílé fotografie rozčleněné podle tématu (Sadisté, masochisté, Svět mužů, kteří jsou ženami, Teddy a Sombi- lesbický pár, Sex Theatre Solombo apod.) Andrej Reiser,který  byl vernisáži osobně přítomen, pochází z česko-ruské židovské rodiny.   

Situace v 70. letech se v Německu radikálně změnila. Oproti začátku 60. let 20. stol.  se smělo v této oblasti filmovat jen skrytou kamerou. Hamburk, přístavní město, 70. léta.  Prostituce je v Německu legální, vitríny průhledné, pracovníci sexuálního průmyslu své ´zboží´ rádi předvádějí a fotograf Andrej Reiser pořídil  zajímavou sérii do té doby z utajeného života části Hamburku, kde si muži a ženy kupují a prodávají svá těla ve jménu lásky… nechybějí fotografie ani ze Sex Theatre Solombo.

 

Vidíme na snímcích vše, co bychom sami mohli vidět tenkrát, kdybychom v 70. letech zatoužili po sexuálních službách v Hamburku.   Skvělé jsou texty, které vycházejí z úst sexuálních pracovníků…

 

„Špatný kšeft neexistuje, existují jen líné holky. Den má čtyřiadvacet hodin, když to nestačí, přidá se noc.“

„Tady  je vše v klidu. Když jdeš po ulici, yidíš nás všechny sedět v okně: jedna plete, druhá šije, třetí čte….“

„Domenica je kurva až do hloubky svého srdce.

A až do morku kosti žena.

Není to žádné tragické číslo, ani padlý anděl.

Co dělá, dělá to pořádně, a když zavlní svým zadkem, tečou řeky do kopce.“

Wolf Wondratschek, rakouský básník o Domenice


 

„Hodnota takto získaných záběrů je však sporná z hlediska etického. Otázkou je, zda takový průzkum je vůbec přijatelný. Opravdové tajemství se skryté kameře nezjeví.“ (z internetu)

Andrej Reiser nám nicméně ukázal utajený Hamburk. Jeho pohled je přátelský, je to pohled lidský, neangažovaný, nemoralizující…dokonce se dozvíme příběh prostitutky, která se stane sociální pracovnicí, protože je dokonale obeznámena s prostředím prostitutek….

Fotografie Andreje Reisera nelze hodnotit z hlediska morálního. Ve sporech o prostituci neexistují žádné ´pro´ nebo ´proti´. Andrej Reiser nás zve  k rozhovoru o kráse a lásce, síle a slabosti, předurčení a cti. O tom, co nikoho nenapadne ve veřejném domě hledat. O tom, co se tam nachází jako ´bonus´.

„Wir verkaufen unseren Körper, ganz klar, aber manchmal auch ein Stück der Seele mit..

„Samozřejmě prodáváme svá těla, ale někdy se (kupujícímu) dostane i kousek duše navíc…“ Domenica.

 

 

Andrej Reiser

  • založil prestižní hamburskou obrazovou agenturu Bilderberg
  • od  1996 předsedá mezinárodním porotám soutěže Czech Press Photo
  • 1968 emigruje  do Německa -  pracoval pro řadu předních časopisů a novin, zejména pro Stern, Geo, Der Spiegel a Frankfurter Allgemeine-Magazin
  • po listopadu 1989 se vrací  do Prahy

Hodnocení: 80 %

 

110 00 – Praha 1

V Jámě 8

Máme otevřeno:  středa – sobota: 12.00 – 18.00 hodin

 

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková