Andrej Dúbravský: On – line Camp aneb proč jsme rozpolceni a do sociálních sítí vtaženi?!

05.06.2015 11:56

Dvorak Sec Contemporary (DSC) – Praha

3. 6. – 14. 7. 2015

 

Na vernisáži  samostatné výstavy obrazů mladého slovenského malíře a výtvarníka Andreje Dúbravského, jenž byl při  zahájení své výstavy osobně přítomen, nás uvítal kurátor výstavy Radek Wohlmuth slovy, že se blíží prázdniny, že jsme určitě jezdili na tábory,   a proto je výstava taková, jaká je.  

No, zhlédli jsme kromě instalace slepičího kurníku a dvou stanů  ještě autorovu keramiku, kresby a malby, kde především na akrylech na plátně  nechybí mužská nahota se vším všudy. Autor dospívající muže s ďábelskými růžky zachytil  zejména při  selfie a selfsuck různého rázu. Kontroverzní  a unikátní expozice byla ´ušita na míru´speciálně pro tuto galerii DSC.

 

Andrej Dúbravský (na foto vlevo, Radek Wohlmuth vpravo)

  • narozen 1987 v Bratislavě
  • 2013 -  absolvent Vysoké  školy výtvarných umění v Bratislavě
  • žije a pracuje zatím v Bratislavě, města nesnáší
  • miluje přírodu, slovenské vesnice, věnuje se romským dětem, houbaří a  zahradničí
  •  vystavoval  v mnoha evropských městech,  v USA, Kanadě nebo v Japonsku
  • v nejbližší době ho čeká dlouhodobý pobyt v New Yorku

 

Dúbravský pro naši výstavu připravil nová díla, která byla inspirována jeho letošní prezentací na slavném newyorském veletrhu umění VOLTA,“ řekla Olga Trčková, partnerka galerie DSC. „Jsme velmi rádi, že se poslední výstava v Evropě před jeho dlouhodobým angažmá v New Yorku uskuteční právě u nás,“ dodala.

 

Autorovy zcela nové  obrazy a kresby tedy ovlivnil  pobyt v uměleckém prostředí New Yorku  a také cetování po Mexiku. Dúbravský  odvážně kombinuje expresivní realismus s abstrakcí.

 

 „Nejhodnotnější dílo této výstavy si zájemce může zakoupit přibližně za 300 tisíc korun, což je velmi příznivá cena za autora, kterého si osobně ke spolupráci vybral Sir Norman Rosenthal, světově proslulý historik a kurátor, který spolupracuje s hvězdami jako Anish Kapoor nebo George Basilitz,“  řekl Petr Šec, partner galerie DSC.

 

 

Víme, co je ´portrét autoportrétu?´

„Název nové výstavy se vztahuje ke dvěma fenoménům. Jedním je internet – otevřená platforma pro všechno zvláštní, zakázané, queer.   Zdroj informací pro dospívající, ale zároveň prostor pro komunikaci, vlastní realizace a sebeprezentaci, třeba prostřednictvím dnes tolik oblíbených selfies.

…umělec ve své expozici dílem řízeně, dílem intuitivně remixuje charakteristické prvky obou prostředí do prolínavého celku.

Používá přitom nejen vnější znaky jako jsou stany nebo živá příroda, ale zaměřuje se především na všem dobře známý stav člověka na pomezí skutečnosti a virtuality, který v sobě kromě jiného obsahuje odhalování i skrývání či kolektivnost i samotu.

Přímo se tak dotýká všudypřítomné lidské rozpolcenosti, kdy v životní realitě sice vězí fyzické tělo, duchem je však často nepřítomné  – vtažené do matrixu sociálních sítí.

Dřívější větvoví tak na plánech nahradily technologické struktury, které dokonce mohou překrýt celou figuru.

 

Nové obrazy se poprvé úzce týkají  lidí, kteří jsou “ připojení“ a rezignovali na tento svět, nebo se k tomu při pořizování selfies chystají.

Právě jejich zachycování přineslo do Dúbravského tvorby unikátní malířské téma ´portrét autoportrétu´.

Vizuální protiváhu jim v komplexní malířské instalaci tvoří plátna související se vzpomínkami na romantické přírodní příběhy, které ale možná nikdy nikdo nezažil. J

ejich východiskem jsou totiž obrázky určené ke stažení na pozadí monitoru.

Princip sdílení obsažený v obou obrazových motivech autor naplňuje i prakticky - ´kolaborací´ s keramiky a švadlenami podílejícím se na vytváření jeho váz a stanů z pomalovaných pláten, které mají v našem prostředí premiéru.“

(Kurátor výstavy:  Radek Wohlmuth)

 

110 00 Praha 1 – Staré Město

Dlouhá 5

Máme otevřeno mimo neděli:  

pondělí- pátek: 10.00 -  18.00 hodin

sobota:  11.00 -  19.00 hodin

Vstup : zdarma

 

 

 

www.dvoraksec.com

 

 

 

 

Hodnocení: 60 %

Ing. Olga Koníčková

(zdroj: tisková zpráva/Anna Gruberová)

Foto: © Ing. Olga Koníčková