Andrej Augustín: ´Přiznávám barvu´ aneb kam Bolek jede na Lolkovi!?

24.10.2014 11:02

Galerie Vyšehrad – Praha

23. 10. – 23. 11. 2014

 

Na vernisáži maleb, tapisérií a grafiky usměvavého slovenského umělce Andreje Augustína, který se zahájení své výstavy ´Přiznávám barvu´ ve své milované Praze osobně zúčastnil, byli jsme i přes nepřízeň počasí příjemně naladěni a překvapeni barevností, mnohotvárností autorových děl, která vznikala posledních 25 let.  Autor se totiž ve své umělecké tvorbě  věnuje jak tapisérii, malbě, pastelům, grafice, ilustracím, tak malbě na keramiku a sklo.

 

 

 

 

 

 

Při zahájení výstavy jsme byli upozorněni na první Augustínův obraz  se záhadným názvem ´Poslední večeře dámy´,  který namaloval v roce 1995. Výstavu zahájil Mirek Pošvic, kurátor výstavy je Ľudovít Petránský.

Eroticon, Bolek, Hrabal

Série grafických listů ´Eroticon´ nepostrádá jistý humor, kterým však neurážíme. A když   Augustín při uměleckém ztvárnění sáhl i po osvědčených českých osobnostech jako je Bolek Polívka či  Bohumil Hrabal, tak nás to velmi potěšilo.  

 

 

Ze životapisu:

  • narodil se 16. 4. 1964 v Bratislavě
  • 1979 - 1983 studoval na Střední škole uměleckoprůmyslové v Bratislavě
  • 1989 absolvoval studium na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze (oddělení propagační grafiky a plakátu) - Adolf Born, František Tichý a Jan Zrzavý  
  • získal Cenu Ministerstva telekomunikací a pošt za návrh známky v Tokiu (Japonsko) v roku 1991 a cenu bienále na mezinárodní výstavě volné grafiky v Havířově v roce  1992
  • 1994 -2001 tvořil v Praze, kde  spolu s manželkou se stal majitelem Galérie Enyky-Benyky

(tapisérie)

 

Jednotlivé etapy bytí tohoto výtvarníka se odvíjejí docela přirozeně od elementární umělecké disciplíny – čisté kresby přes grafiku, pastel, textil a keramiku, aby naplno vyústily v malbě a našly v ní věčné, neměnné principy.

Na této dosud největší samostatné výstavě vyzněl i autorův otevřený životní postoj:

 „Jsem otevřená duše, dokážu vyjádřit bez skrývání své pocity, dávám přednost přímé výpovědi. Nemám rád zdlouhavé, nic neříkající obstrukce, kdy člověk neví, na čem je.“(zdroj: www.xantypa.cz)

 

www.triennialtextile.com

www.praha-vysehrad.cz

www.andrejaugustin.com

 

Máme otevřeno:

denně : 9.30 – 18.00 hodin  (říjen) , 9.30 – 17.00 hodin (listopad)

Vstupné: 20 Kč

 

Hodnocení: 100 %

 

 

Ing. Olga Koníčková (internet)

Foto: © Ing. Olga Koníčková