Andělé a betlémy řezbáře Josefa Haldy aneb slyšme pohnutý příběh lásky Annenruhe!

29.11.2016 13:23

Chvalský zámek – Praha/sklepení
26. 11. 2016 -  8. 1. 2017

 

 

 

 

Vánoční čas se blíží! A to kvapem. Takže jsme s povděkem přijali pozvání na vánoční výstavy, které pro nás připravili z Chvalského zámku. Na slavnostním zahájení vánočních výstav na Chvalském zámku, které se konalo ve sklepení, jsme  neváhali sestoupit do nejhlubšího sklepení, zámecké lednice, a pokochali se pohledem  na poeticky miniaturní Pelíškov pod Skalou - na  Vánoční keramické městečko, jak ho vytvořil tým umělců z Horních Počernic a okolí pod vedením Míly Marešové.  Tím to nekončilo. Jako další výstavu ve sklepení zámku jsme zhlédli  výstavu Andělé a betlémy řezbáře Josefa Haldy.

 

 

 

 

Výstavu zahájila paní ředitelka Chvalského zámku Alexandra Kohoutová, poté promluvil výtvarník a grafik Vladimír Suchánek, Josef Halda, autor monumentálního betléma se 1400 figurkami a na závěr pan Milan Zábranský ze Českého sdružení přátel betlémů, autor mnoha knih o betlémech.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Monumentální Hřebečský betlém s příběhem Annenruhe

Hned u vchodu do sklepení nás jistě ohromí zcela netradiční (stavěcí) betlém, Hřebečský betlém s příběhem Annenruhe, který je několikaletým dílem řezbáře Josefa Haldy, jenž byl na vernisáži také osobně přítomen. Betlém čítá 1 400 dřevěných figurek (včetně 400 ovcí a 200 andělů, materiálem je  smrk a lípa). Josef Halda pátral po příběhu, který se skutečně v roce 1820 udál v Moravské Třebové, po příběhu nešťastné lásky Josefa Herknera (1794 – 1838), syna starosty města, který zahořel neutuchající láskou k lesníkově dceři, ke krásné Annenruhe (Anna Glaserová: 1801 – 1825), jež mu ale po jednom roce manželství zemřela na souchotiny. A protože ji chtěl mít pro sebe stále, sebral ji z rakve v márnici, rakev zaplnil kamením a pro svou drahou tajně postavil malé mausoleum na kopci Kruzberg. V roce 1924 se našel hrob prázdný, v roce 1934 se na kopci Kruzberg dělník propadl do jámy – objevili zde kostru dívky v černých šatech, a tu potom nevlastní vnučka 1934 znovu náležitě pohřbila. Podle tohoto příběhu vznikla i divadelní hra.

 

 

 

 

 

 

 

 

„Ať láska trvá třeba za hrob, však za hřbitovní zdí ať je mír“.

 

Obrazy barokních andělů z Jižní Ameriky

V dalších výstavních sálech sklepení spatříme unikátní obrazy andělů, jež jsou sběratelským počinem Josefa Haldy a výsledkem lidové tvorby španělských mnichů, kteří působili v 16. – 17. století jako misionáři v horských oblastech Jižní Ameriky - Ekvádoru, Argentiny, Peru a zejména Bolívie. Protože Josef Halda jako botanik sbíral po celém světě kytičky, zaujaly ho tyto obrazy, stará plátna, kde misionáři ztvárnili, jak vidí své anděly, a nyní nám je (v počtu několika desítek) vystavil. Obrazy představují především portréty šlechticů, ať již  s hudebními nástroji nebo se zbraněmi… jejich andělské poslání je znázorněno přimalováním křídel … (zdroj: text Stanislava Dvořáková)

 

 

 

 

 

 

 

 

Zároveň uvidíme v 1. patře i hravou vánoční výstavu Ladovské Vánoce.

Pro školy jsme připravili komentované prohlídky, lze objednat na tel. 281 860 130.

10. 12. 2016: Pohádková sobota s Meluzínkou

11. 12. 2016: Pohádková neděle se skřítkem Matýskem

24. 12. 2016: Živý betlém na zámku

8. 1. 2017: Zavírání Vánoc se třemi králi a živými velbloudy


<https://www.chvalskyzamek.cz>

 

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

 

 

 

Více zde o manželce Josefa Haldy, také řezbářky: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/jarmila-haldova%3a-%c2%b4vanocni-kralovstvi%c2%b4-aneb-drevorezby-ceskych-panovniku-a-tradicni-betlemy/