AMA Red Tour aneb když národy dokáže spojit hudba… It Had Better Be Tonight…či Let There Be Peace on Earth…

01.08.2019 10:22

Komunitní centrum Matky Terezy - Praha Chodov

12. 7. 2019

 

 

 

 

Na pozvání The Prague Concert Co., známé pražské koncertní agentury, jsme měli příležitost zúčastnit se mimořádné hudební události, koncertu konaného v rámci American Music Abroad Red Tour. Uskutečnil se v Komunitním centru Matky Terezy na Chodově a byl zážitkem, o kterém nemůžeme nereferovat, ač se návštěvníci našeho webu s podobnou akcí budou moci nejdříve zase za rok. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

American Music Abroad Red Tour

Co se za tím dlouhým názvem skrývá? Koncertní turné vynikajících mládežnických těles a sboru z vybraných hudebních škol v USA. Letošní AMA Red Tour začala v Evropě 3. 7. 2019 a do USA se mladí hudebníci po řadě koncertů v Evropě vrátili 22. 7. 2019. Při koncertním putování vystupovali před námi zhlédnutým koncertem už ve Francii a Německu, pak dorazili k nám do České republiky a od nás pokračovali do Rakouska. Své turné zakončili ve Švýcarsku. Kdo někdy cestoval za poznáním na podobné trase, ví, že nic není nikdy úplně tak, jak si plánoval. A to cestuje sám a po svém…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zde putovalo několik orchestrů a sbor, vybavení a nástroje, zvuková technika a tým dospělých především dirigentů a sbormistrů. Itinerář tedy musel být hodně pečlivě naplánován. Pro mladé účinkující musel být navíc i zajímavý, poučný a doplněný o kulturní zážitky, při nichž se odreagují z koncertního vypětí.  A tak v rámci hudebního programu navštívili s průvodci také Alsasko ve Francii, Bavorsko v Německu, Vídeň, Salcburk a Tyroly v Rakousku. U nás pro ně byla lákadlem především Praha. Prohlédli si ji nejen obecně, ale zavítali i na Pražský hrad, užili si plavbu po Vltavě a navštívili i Český Krumlov.

Společnost AMA (American Music Abroad)

Hudební skupiny a pěvecké sbory zastřešené Společností AMA jsou evropskými publiky ceněny a vítány již 43 let. The Red Tour se zúčastní výběr nejlepších středoškolských hudebníků.

Studenti tvoří dohromady několik hudebních těles.

Symfonický orchestr,

jazzovou kapelu,

komorní orchestr

a koncertní pěvecký sbor.

 

 

 

 

 

 

 

 

Symfonický orchestr má 70 členů,

jazzový 20,

komorní orchestr 15 hudebníků

a koncertní sbor 50 zpěváků.

Ti všichni reprezentují 36 amerických středních škol z měst Delaware, New Jersey a New York.

 

Koncerty AMA nabízejí široký repertoár.

Vystoupení zahrnují jak

hudbu klasických mistrů,

tak i písně z broadwayských pódií,

americkou folkovou hudbu

a

soudobé kompozice amerických autorů.

 

Recenzenti a hudební kritici z celé Evropy na všech zúčastněných tělesech vyzdvihují především čistotu tónů, skvělou technickou úroveň, výraz a vysokou kvalitu muzikantů.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Co na to divák?

Nejsme odborníci na hudbu, ale rozhodně se nevyhýbáme koncertům po celý život, a to v záběru od hudby vážné až po pop, folk či hudbu lidovou. A to vše jsme vlastně mohli díky šíři repertoárů a zapojení několika těles i sboru absolvovat v jednom asi dvouhodinovém koncertu. Úvodní část - takříkajíc na rozjezd - patřila Jazz Bandu. I když byl repertoár spíše americký, neunikl nám Birdland od slavného a i u nás dobře známého jazzmena jménem Joe Zawinul.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Následoval Koncertní sbor. Mezi 11 písněmi jsme byli strženi skladbou Somebody to Love v aranžmá Rogera Emersona, skladbou Pange Lingua - skladbou Antona Brucknera či kompozicí  Aarona Coplanda -Zion´s Wals.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Další část programu patřila Smyčcovému orchestru, který mezi 8 skladbami předvedl i nesmrtelný tradicionál I´mShipping Up to Boston (aranžmá  O´Loughlin).

 

 

Smyčce vystřídal Symfonický orchestr, jenž nám nečekaně zahrál Moravian Dance, ale od Travise Wellera, nevynechal v aranžmá Murthy Bernsteinovo Gee, Officer Krupke a mimo jiné i v aranžmá Browna Henriho Manciniho líbeznou skladbu It Had Better Be Tonight.

 

Závěr koncertu (Let There Be Peace on Earth - autoři Sy Miller & Jill Jackson), který jel bez přestávek, jen s nutným technickým přeskupením židlí, notových pultíků a výměnou účinkujících, patřil strhujícímu finále, za účasti všech těles a celého sboru.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Náš potlesk tak patřil nejen pedagogům,

kteří mladé muzikanty připravili,

ale především muzikantům za jejich kvalitní podání a přednes,

a hlavně za jejich zápal, nasazení a chuť dělat pořádně skvělou muziku.

 

Dirigent Jazz Band:

Gary Fink

 

Dirigenti Symfonického orchestru:

Martin Hollister, Milton Lee, Cynthia Lee a Daniel Miller

 

 

 

 

Dirigenti Koncertního sboru:

Penelope Cruz, Julianna LoBiondo a Taylor Rehe

 

Dirigent Komorního orchestru:

Davic Beck a Eillen Miller

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komunitní centrum Matky Terezy

 

Provozuje ho pražská diecéze Církve římskokatolické. Centrum bylo vysvěceno 26. 5. 2007 tehdejším kardinálem Miroslavem Vlkem. Objekt postavil Metrostav a autorkou projektu je architektka Vítězslava Rothbauerová. Betonový objekt má rozměr 55 x 55 metrů a v jeho západní části je umístěn oltář.

Komunitní centrum Matky Terezy je církevním komplexem na východním okraji Centrálního parku na Jižním Městě v Praze – Chodov, hned vedle stanice metra Háje.

Komunitní centrum i pozemek pod ním patří římskokatolické farnosti Chodov.

 

Komunitní centrum Matky Terezy je první kostel zasvěcený Matce Tereze u nás (Matka Tereza byla blahořečena 19. 10. 2003 a svatořečena 4. 9. 2016).

 

Kruhový tvar centra, který se opakuje i v půdoryse budovy, má symbolizovat jednotu lidského společenství, komunikaci mezi lidmi a být místem setkávání.

 

Hlavní vnitřní prostor tvoří kaple pro 70 lidí a velký sál. Obě části jsou odděleny posuvnými stěnami a celková kapacita může být až 400 osob. K bohoslužbám slouží spojený prostor, pro výstavy, přednášky a koncerty jen sál, bez kaple.

 

 

Velkou část výzdoby centra včetně moderní křížové cesty vytvořil či navrhl ak. malíř Pavel Šlégl, kříž v kapli ak. sochař Stanislav Hanzík.

 

 

Na předsunuté zvonici jsou zavěšeny tři zvony:

Jan Křtitel

Svatý Václav

Matka Tereza

 

Všechny zvony pocházejí z dílny Tomáškova Dytrychová z Brodku u Přerova.

Požehnal je 17. 12. 2006 pomocný biskup Karel Herbst.

Poprvé zněly na Boží hod vánoční v roce 2006.

149 00 Praha - Chodov

U Modré školy 2337/1

149 00 Praha 11 - Chodov

 

Hodnocení:  100 %

Richard Koníček

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

Web: https://www.kcmt.cz