Alex Levac, Gabi Ben Avraham, Ilan Ben Yehuda: Israeli street moments aneb Izrael jinak než podle agenturních zpráv

02.11.2018 10:42

Leica Gallery Prague - Praha

2. 11. 2018 -  6. 1. 2019

 

Pozvánka, již jsme dostali od Leica Gallery Prague, nás zlákala na výstavu Israeli street moments, na expozici děl tří izraelských fotografů. Fotografů, kteří pracují podobně jako náš fotograf František Dostál. Alex Levac, Gabi Ben Avraham a Ilan Ben Yehuda se tedy věnují street fotografii, či lépe řečeno ´okamžité fotografii´.

 

Alex Levac, Gabi Ben Avraham a Ilan Ben Yehudana na své společné výstavě představili fotografie ze sekulárního Tel Avivu, zbožného Jeruzaléma, ale i z pouště a od Mrtvého moře. A jejich pohledy jsou netradiční, až rozverné, neboť si hlavně všímají kuriózních situací z každodenního života Izraelců. Netradiční formou nám přiblížili ultraortodoxní židovské komunity, úsměvně, často až surrealisticky zachytili náboženské svátky jako např. Den smíření (Jom Kipur) či Purim.

 

Svými fotografiemi dokazují komplexnost izraelské společnosti, a to s laskavým humorem a jistou mírou sarkasmu, přičemž svými fotografiemi vyzývají k zamyšlení. Kurátorkou výstavy je Pavlina Schultz. Na tiskové konferenci před oficiálním zahájením výstavy jsme při zahájení a poté dostali možnost osobního neformálního setkání i se dvěma z tří na výstavě zastoupených autorů, tj. s Gabi Ben Avrahamem a Ilan Ben Yehudou.

 

 

Tři rozdílní fotografové s jedním shodným úhlem pohledu

Tiskovou konferenci za přítomnosti novinářů a fotografů zahájila Míla Dubská, ředitelka Leica Gallery Praha. Představila oba fotografy, kteří dorazili do Prahy a kurátorku Pavlinu Schultz.  Úvodem Míla Dubská připomněla, že Leica Gallery Praha se výstavám izraelských fotografů nevěnuje poprvé a že je ráda, že se po čase vrací opět k izraelské fotografii. Při té příležitosti zmínila výstavu ´Felix Lupa: Street photography´, jež se konala v Leica Gallery Praha v červnu 2014. 

 

 

My za www.www-kulturaok-eu.cz můžeme dodat, že Felix Lupa (*1972) je významným představitelem soudobé izraelské reportážní a dokumentární fotografie, a také jedním z nejvýraznějších zástupců ´street photography´. Svou fotografickou práci nazývá ´okem veřejnosti´ a mapuje v ní nejen každodenní jevy společnosti a lokalit, ale i odkrývá sociální témata, s nimiž se v současné době celý svět dennodenně potýká a konfrontuje. Díky přítomnosti Felixe Lupy v Praze se 23. 6. 2014 se s Felixem Lupou konala beseda. Byla tehdy uspořádána na půdě kapacitně vyhovující, na katedře žurnalistiky FSV UK. Besedu vedl doc. Filip Láb.

 

Jak zdůraznila ředitelka Leica Gallery, současná výstava, opět s tématem street photography, volně navazuje na Lupovu výstavu. Po té dala slovo Pavlině Schultz, jež se stala i zasvěcenou překladatelkou obou fotografů, kteří s námi hovořili anglicky, a tlumočila jim naše dotazy. Ty pršely hlavně při komentované prohlídce  mezi vystavenými snímky.

 

Kurátorka výstavy, Pavlina Schultz nám také předeslala, že výstava tří fotografů představuje Izrael jinak, než jak ho běžný divák zná z médií. Že ukazuje kuriózní situace každodenního života, že poukazuje na komplexnost izraelské společnosti a že přibližuje zvyky ultraortodoxní židovské komunity, a to vše objektivy tří fotografů, jež pojí posedlost street fotografií.

 

  • Alex Levac (* 1944 v Tel Avivu) =  profesionál fotožurnalista a držitel prestižní ceny Israel Prize za fotografii.
  • Gabi Ben Avraham (* 1960 v Izraeli) a Ilan Ben Yehuda (* 1960 v Izraeli) pro změnu sice sice profesionální fotografové nejsou, ale stejně jako Alex Levac, i oni ve svém volném čase ´loví´ své fotografie. I oni už, díky svému talentu, získali řadu ocenění, např. ceny Local Testimony, obdoby našeho Czech Press Photo.
  •  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Všichni tři se snaží zachytit jeden jedinečný a pomíjivý moment, jenž v danou chvíli vidí a vnímají často jen oni a jejich fotoaparát. Vyprávějí příběhy ulice, běžného žití a Izraelců.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Všem třem společná posedlost je vyrazit ven s fotoaparátem a číhat na okamžik, jedinečný a neopakovatelný….být ve střehu a stavu mysli, což připomíná lov, ale bez zbraní. Sledují světlo, stíny, kolemjdoucí, jsou jejich objekty. Fotografové musejí mít smysl pro detail a kompozici a především postřeh a bleskovou pohotovost. A co je příznačné, hlavní zbraní jim není fotoaparát na krku či v ruce, ale jejich bdělé oči. Stane se, že někdy jim ´kořist´ unikne, častěji ale zmáčknou spoušť přesně ve chvíli, kdy fotoaparátem zachytí to, co chtěli vidět a postřehnout. Pak přichází pocit, že to bloumání není marné, dostavuje se zadostiučinění a touha ´lovit´ dál.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beseda skoro bez konce

Možnost vidět a slyšet autory mezi jejich snímky (povětšinou černobílých), poslouchat a objevovat příběhy za fotografiemi, je vždy zážitek. Není tedy divu, že beseda mezi snímky ubíhala a přinášela nové a nové náměty, až povinnosti a ohled na oba autory nás donutil přestat.

 

Je čekala večerní vernisáž, nás snaha čtenáře a návštěvníky co nejrychleji upozornit na tuto výstavu a doporučit jim, aby si ji nenechali ujít.

 

Za jedno odpoledne mohou poznat Izrael, jeho obyvatele i styl života jinak, než jak je prezentují dokola omílané fotografie pomerančů z Jaffy, vojaček na pláži či ortodoxních Židů u Zdi nářků, jak Pavlina Schultz shrnula zavádějící, ale charakteristické a stereotypní motivy, jimiž jsme běžně častováni. A jsou to, žel, i motivy, jež především turisty z celého světa při návštěvě Izraele zaujmou. A doma je pak tlumočí a ukazují ostatním.

 

Izrael je ale i jiný.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A jiný je i co se týče záběrů z nekončícího izraelsko-palestinského konfliktu.

Smyslem výstavy je proto předvést nám Izrael z jiného pohledu,

což se na výstavě fotografií trojice autorů podařilo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Připraveno s využitím tiskové zprávy Pavliny Schultz,

kurátorky výstavy

 

Výstava vznikla ve spolupráci

s Velvyslanectvím Státu Izrael v ČR

a

Česko-izraelskou smíšenou obchodní komorou. 

 

110 00 Praha 1

Školská 28

Máme otevřeno:

pondělí - pátek: 10.00  - 21.00 hodin

sobota + neděle / státní svátky: 14.00 - 20.00 hodin

 

Vstupné na aktuální výstavu:

70 Kč: dospělí

40 Kč: studenti, děti nad 12 let, senioři od 60 let

140 Kč: rodinné (2 dospělí a děti)

30 Kč: studenti uměleckých škol po předložení studijního dokladu

30 Kč: školní skupiny nad 10 osob s doprovodem

Zdarma: děti do 12 let, novináři, hendikepovaní

 

Hodnocení:  89 %

Richard Koníček

Foto: © Richard Koníček

 

https://www.lgp.cz/

 

Více o výstavě Felixe Lupy:.

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/felix-lupa%3a-%c2%b4street-photography%c2%b4-aneb-kdyz-%c2%b4poulicni-fotografie%c2%b4-jsou-humorne-a-dramaticky-jasnozrive-/