Alena Dostálová: Hry linií a barev aneb kam Dikobraz zmizel?!

08.08.2014 10:11

Galerie 9 – Praha 9

5.  – 28. 8. 2014

 

V přízemí vysočanské radnice  se  vernisáže výstavy své již nežijící matky, Aleny Dostálové, kterou  v Česku jako výtvarnici příliš neznáme,  zúčastnil i její syn Longin Wdowiak (na foto vlevo), spolukurátor výstavy.  Výstavu  zahájil  ve 2. patře  v obřadní síni vysočanské radnice vzpomínkou na  svou milovanou maminku, Alenu Dostálovou. Jak řekl Longin Wdowiak, v rámci této výstavy se soustředili  na volnou tvorbu A.D., která je dosud málo známá. Dostálová milovala moře a Polsko.  V muzeu ve Varšavě má již od roku 1985 vystaveny své kresby.  Tvořila po sedm desítek let…kreslila již o d svého dětství. Velmi si oblíbila motiv týkajícíse  vztahu mezi mužem a ženou,  Adamem  a Evou. Nevyhýbala se ani ztvárnění nahých ženušek, vyznačující se silně erotickým nábojem,  v několika kresbách dokonce jej přesahují. A. D. byla filosoficky zaměřena a měla kolem sebe stále spousty přátel…

 

 

Hudební doprovod zajistil Jiří Šlupka Svěrák a David Nebeský.

 

Galerie 9 uspořádala  pro měsíc srpen 2014 retrospektivní výstavu děl významné představitelky českého výtvarného umění, akademické malířky Aleny Dostálové (1932 - 2011). Její tvorba je nejširší tuzemské veřejnosti známa především ve spojení s osobitými kreslenými vtipy pro humoristicko-satirický týdeník Dikobraz, díky nimž bývá považována za První dámu českého kresleného humoru, či z rozsáhlého díla knižních ilustrací. V zahraničí se proslavila a je ceněna především jako malířka vyznačující se originálním stylem, neobyčejnou žánrovou pestrostí a kombinacemi technik. Její díla jsou součástí mnoha veřejných a soukromých sbírek. (oficiální text)

Nebyla jen karikaturistka

Sama nevím, zda jsem kreslící malířka nebo malující kreslířka,“ prohlásila Alena Dostálová o sobě. Šíře i hloubka jejího díla je nezměrná,  autorka se nevyhýbala ani podmalbám na skle. Stylový rejstřík a nenapodobitelně kultivovaný a elegantní rukopis můžeme srovnávat s tvorbou Pabla Picassa, Alfonse Muchy nebo Františka Kupky.

 

Časopisy 100+1, Reportér, Žena a móda, Vlasta, ČS žena, Voják, Politika, Květy, Szpilki a Pardon – to vše si ještě, my na www.kutluraok-eu.cz pamatujeme. Dostálová pracovala i pro kreslený film, reklamu, módní návrhářství, vytvářela grafiku a sklomalby, příležitostně se věnovala také kostýmnímu návrhářství a scénografii,  psala básně, reportáže a věnovala se  odborné publicistice.

 

´Ženušky Aleny Dostálové´

Od 60. let 20. stol. publikovala  po 40 let každý týden půvabné vtipy, jež do povědomí čtenářů vstoupily zejména díky nebývalé vynalézavosti věnované ošacení jejich ženských protagonistek, ´ženušek Aleny Dostálové´. 

 

Koláže – Dostálové pohádky pro dospělé

Dále nás zaujaly  figurální koláže pohádkových postav, kde Dostálová  hravě a mistrně  kombinovala malbu, textilie a bižuterii.

 

 

 

 

 

Kurátoři výstavy: Eva Kořánová a Longin Wdowiak, syn Aleny Dostálové

 

Ze životapisu:  Alena Dostálová

  • 1932 - narodila se ve znamení Panny moravským rodičům v Praze
  • studovala Vyšší uměleckoprůmyslovou školu v Brně u profesorů Hrbka a Laciny a později VŠUP v Praze v ateliéru monumentální tvorby Aloise Fišárka
  • od roku 1956 se autorsky pravidelně účastnila svazových výstav v Praze i mimo Prahu
  • 30 samostatných výstav: Praha, Olomouc, Jablonec nad Nisou, Most, Litvínov, Domažlice, Varšava, Lublin, Londýn, Kolín nad Rýnem, Freiburg, v USA Atlanta (Georgia), Princenton (New Jersey), Knoxville (Tennessee)
  • od svých 25 let samostatně spolupracovala s tiskem

Dikobraz, Reportér, 100+1, Vlasta, Květy, ČS žena, Svět práce, Mladá fronta, Magazín Co vás zajímá, Politika, Domov, Žena a móda, Ahoj, Zápisník, Voják, Astro a další

  • vytvořila četné knižní ilustrace, pracovala pro televizi a kreslený film
  • studijní cesty: Rakousko, Itálie, Německo, Polsko, Balkánské země, Francie, Španělsko, Holandsko, Belgie, Švýcarsko, USA (cesty do severních, jižních a západních států), Mexiko, Rusko, Kanada, Anglie, Turecko a Sýrie
  •  
  • v roce 2011 zemřela, byl založen Nadační ústav Aleny Dostálové

Galerie 9 - přízemí vysočanské radnice

Praha 9

Sokolovská 324/14

 www.praha9.cz

 Vstup: volný

Máme otevřeno: pondělí - čtvrtek 10.00 – 19.00 hodin

 

Hodnocení:  90 %

 

Ing. Olga Koníčková (zdroj: internet)

Foto: © Ing. Olga Koníčková