Albertyna Kacalak- Lubiaž aneb když ´barvy slyšíme´

14.07.2013 16:52

 Albertyna Kacalak- LUBIĄŻ aneb když ´barvy slyšíme´


´Známá i neznámá krajina dětství´
Galerie Vernon – Praha
11. 7. – 30. 8. 2013

Dostali jsme pozvání na vernisáž nové výstavy olejomaleb, plných energie, mladé polské malířky Albertyny Kacalak. Ve čtvrtek 11. července 2013  v 18 hodin  v pražské Galerii Vernon jsme se osobně (za hojné účasti hostů – mezi nimiž nechyběla ani Serena Baccaglini, ani Petruška Šustrová) seznámili s pětadvacetiletou, usměvavou,  malířkou Albertynou Kacalak  i s ředitelem Městské galerie v polské  Vratislavi (Wroclaw) -  s panem Mirosławem  Jasińskim. Výstava probíhá ve spolupráci s Městskou Galerií ve Vratislavi a do Prahy připutovala z Bratislavy, kde byla vystavena v Polském institutu.


Serena Baccaglini a Miroslaw Jasinski

 

Galerie Vernon ve spolupráci s Městskou Galerií ve Vratislavi (Galeria Miejska Wroclaw) vystavila  čerstvě dokončenou sérii velkoformátových olejomaleb z dílny mladičké a již oceňované polské malířky Albertyny Kacalak. V souvislosti s její malířskou technikou, nám  ředitel Městské galerie ve Vratislavi Mirosław Jasiński  prozradil: „že  Kacalak navazuje „na abstraktní expresionisty (H. Hoffmanna, J. Pollocka, W. de Kooninga), ale také na K. Appla a skupinu CoBrA či Dubuffetův art brut“.

Z čeho se sestává autorčin svět vzpomínek?
Lubiąż. - dvoutisícové město v meandru řeky Odry nedaleko Vratislavi -  se stalo námětem její stejnojmenné série olejomaleb.  Autorka použila své vzpomínky na město  Lubiąż., na rozmarné kratochvíle a šprýmy, když se dvěma bratry bydlela v obrovském komplexu psychiatrické kliniky, v níž pracovali její rodiče.

Jak řekl ředitel Městské galerie ve Vratislavi Mirosław Jasiński: „Navzdory prvotnímu dojmu se skládá ze stejných věcí, které známe z vlastního dětství. Také my jsme tyto emoce prožívali – na hřišti, při stavění písečného hradu, který nám někdo nepozorný nečekaně zbořil, když jsme po sobě stříleli žaludy, ‚pekli‛ koláče ze sušeného bláta, cítili se bezradně, osamoceně a zklamaně poté, co jsme se na hřišti ocitli sami, když jsme se sžíráni zvědavostí, fascinací a strachem vypravovali na starý hřbitov porostlý psím vínem...“ Přesto se nejedná o pouhou rekonstrukci vzpomínek. „Albertyna vychází za bránu, aby pohlédla na sebe a na své umění jinýma očima.“ dodal Jasiński a tento přístup přirovnal k Proustově vnímání ztraceného času.

A jaké jsou to obrazy?
Protože vždy nedokážeme vlastními slovy vyjádřit dojmy, které v nás nabité energií obrazy Kacalak vyvolávaly, použijeme slova osoby povolanější, slova pana ředitele Městské galerie ve Vratislavi (Mirosław Jasiński): 

„ale co jsou to za obrazy? Chybí v nich ona puntičkářská reprodukce detailů, není to svět pečlivě přivolaných předmětů z dětství, nejsou to projekce dětské fantazie vyhrabané ze zákoutí duše, …tyto obrazy přímo evokují svět emocí 8-12leté Albertyny, emocí vyjádřených pomocí prostředků dostupných pro zralou malířku. Tam, kde Proust vidí zvonici, tam Albertyna  vyjadřuje dětský obdiv pro mohutnost budovy, tam, kde Proust vidí květinu, Albertyna vyjadřuje dětské vnímání řádu a příbuzných pocitů z květinářské zahrady, … Mirosław Jasiński (z katalogu, který jsme dostali na vernisáži zdarma) 

 

Ze životaběhu malířky
- Kacalak se narodila v Łódźi (27. 6. 1988), ale dětství prožila v městečku Lubiąż
- v letech 2007-2012 studovala Albertyna Kacalak na Fakultě malby a sochařství na Akademie umění a designu Eugeniusze Gepperta ve Vratislavi, ateliér malby a multimédií. V současnosti je doktorandkou na stejné akademii v ateliéru prof. Zdzisława Nitky a prof. Paweła Jarodzkiho
-  věnuje se především malbě, ale ve svém uměleckém zkoumání proniká také do oblastí videoartu a kresby
- zúčastnila se četných výstav, sympozií a malířských plenérů v Polsku
-  Kacalak je také nositelkou několika ocenění, mezi jinými zvláštního uznání za diplomovou práci roku 2011/2012, kterou jí osobně předal prezident Polské republiky Bronisław Komorowski


• Za Galerii Vernon uvedla její ředitelka Monika Burian Jourdan: „Výstava pokládá základy dlouhodobé vzájemné spolupráce Galerie Vernon a Městské galerie ve Vratislavi a významně přispívá k upevnění vztahů a kulturních interakcí mezi sousedními zeměmi, Českou a Slovenskou republikou a Polskem. K vizím Galerie Vernon patří mimo jiné bořit konkurenční boj mezi galeriemi a jeho překračováním využít veškerý potenciál těchto organizací a institucí ve prospěch rozvoje výstavní činnosti, a tím i rozvoje kulturní nabídky pro veřejnost.“
 

• O Galerii Vernon:  založila ji v roce 2001 ředitelka Monika Burian Jourdan. Už od počátku měl Vernon jasný cíl: podporovat kvalitní současné i klasické umění a představovat ho veřejnosti.
Vizí je stavět světové a české umění vedle sebe jako rovnocenné partnery a hledat spojení mezi umělci, kteří se nemuseli nikdy potkat, přesto je něco spojuje.
 

Hodnocení: 95 %
 

Galerie Vernon
U Průhonu 22
170 00 Praha 7
Máme otevřeno: středa, čtvrtek, sobota: 13.00 - 18.30  hodin nebo po předchozí emailové či telefonické domluvě
 

www.tina-b.eu

www.galerievernon.com

www.facebook.com/VernonGalerie

www.tinabcontemporary.com

www.facebook.com/VernonGalerie

www.vernongallery.tumblr.com

www.pinterest.com/vernongallery

Děkujeme našim sponzorům: De'Longhi, Achour & Hájek; a mediálním partnerům: ArtClue, Art Guide East. A také Městské Galerii ve Vratislavi (www.galeriamiejska.pl)
 

Vřele doporučujeme!
Ing. Olga Koníčková
Foto: Galerie Vernon