Akvarel - výstava z fondu Sofijské městské galerie (SMG) aneb poetická krása akvarelu nikdy neuvadne...

10.10.2016 09:26

Galerie BKI - Praha

5. – 27. 10. 2016

          

Na vernisáži nové výstavy obrazů, kterou připravil Bulharský kulturní institut v Praze ve spolupráci se Sofijskou městskou galerií, nám představili 36 obrazů  malovaných vodovými barvami na papíře – výstavu Akvarel. V kolekci SMG tvoří akvarely významnou část, přičemž jen malý zlomek byl nyní vystaven v Galerii BKI.  Malý zlomek sice co do počtu, ale hodnotou  je však významnější. Akci mimo ostatní přítomné zahájila ředitelka SMG.

 

Na pražské výstavě zhlédneme akvarely, které dokumentují  vývoj techniky akvarelu v bulharském umění od konce 19. století do konce 20. století. Technika akvarelu je známá již od starověku. Po objevu papíru v Číně se rozšířila i do Evropy. Nezáleží na tom, zda zachycuje zátiší, portrét, krajinu či dojmy. Vypůsobí poeticky a svou bezprostředností. Předchůdcem akvarelu byla mokrá malba na zdi - freska. Až v 18. a 19. století se akvarel začal rozvíjet jako samostatná výtvarná technika.  

 

Mezi ranými obrazy z fondu SMG se v pražské Galerii BKI objevíme více jako 100 let staré obrazy Jaroslava Věšína a Josefa Oberbauera. Hlavním akcentem výstavy jsou  bulharští mistři akvarelu Nikola Marinov, Dečko Uzunov, Konstantin Štarkelov, Jordan Gešev, Vasil Stoilov a další.

 

Různorodé styly a směry druhé poloviny a konce 20. století zastupují malíři Simeon Venov, Vasil Čakarov, Vasil Valev, Tomas Kočev, Michail Dejanov, Zachari Kamenov, kteří svými pracemi demonstrují rozdílné výrazové možnosti a poetickou krásu akvarelu.

Doporučujeme zhlédnout si i video....

 

 

110 00 Praha 1

Klimentská 6

www.bki.cz

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková