Adolf Loos: Winternitzova vila aneb galerií na 42 hodin

21.02.2017 13:30

Winternitzova vila/Praha – Smíchov

17. – 23. 2. 2017

 

Byli jsme se za www.www-kulturaok-eu.cz podívat na sedm dní zpřístupněnou veřejnosti  pražskou Winternitzovu vilu, jež je méně známou stavbou slavného funkcionalistického architekta Adolfa Loose. Mohli jsme si po vystání fronty (30 minut) prohlédnout i ofotografovat nevšední interiér budovy, kde instalovali svá díla (i k prodeji) umělci jako např. Michal a David Cysařovi, Michal Cimala, Tomáš Havránek, Liederhaus.cz design  a další…   

 

Vila se nachází v soukromém vlastnictví a po většinu času je nepřístupná, najdeme ji v ulici Na Cihlářce č. 10 na pražském Smíchově. Smíchovská vila nese jméno pražského právníka a advokáta Josefa Winternitze, který ji nechal postavit v roce 1931 jako rodinnou vilu pro sovu manželku Jenny, dceru Suzanu a syna Petra.  Adolf Loos na návrhu vily pracoval s Karlem Lhotou podobně, jako tomu bylo v případě slavnější Müllerovy vily ve Střešovicích. Jendá se o jednu z posledních Loosových zakázek. Stavba vily včetně všech příprav, plánů a povolení trvala jeden rok a 9. 9. 1932 bylo vydáno ´Povolení k užívání ´stavby´.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stejně jako ve střešovické vile i v té smíchovské Adolf Loos uplatnil svůj princip takzvaného raumplanu, tedy odstupňování výšek jednotlivých místností domu podle jejich funkce a symbolického významu. Vila je menší než Müllerova a také interiéry nejsou tak nákladně vybavené, nese však unikátní rukopis slavného architekta.

 

Tragédie rodiny Winternitzů začala…

Rodina vilu obývala do roku 1941, kdy byla donucena pod tlakem rasové perzekuce vilu převést na Auswanderungsfond für Böhmen und Mähren (vystěhovalecký fond)…

…v roce 1943 vilu  Němci prodali  Praze – pražské obci, která ve vile zřídila mateřskou školku (až do roku 1997).

 

V roce 1943 celá rodina musela odjet s transportem do Terezína, později do koncentračního tábora Osvětim. Zde hned po příjezdu zahynul v plynové komoře JUDr. Josef Winternitz a jeho syn Petr.

 

 

Jenny Winternitzová a dcera Suzana pracovaly v továrně  u transmisí, kde díky teplu ze strojů přečkaly zimu až dokonce války. Po válce se vrátily zpět do Prahy, ale do své rodinné vily se už nikdy nedostaly.

 

 

 

 

Stát po válce nárok na vrácení domu uznal, podmínil ho však dědickou a milionářskou daní a zatížil exekucí. Ženy, které se vrátily z lágru, neměly žádného majetku ani příjmů a nebyly schopné tyto podmínky splnit, a tak nabídly československému státu darování vily a ostatních nemovitostí na oplátku za zrušení exekucí a dalších pohledávek, které bojem o navrácení majetku vznikly.

 

...a končila...?!?!

Darovací dopis ukončila Jenny W. zvoláním ´Míru zdar´. Nikdy o vile v rodině pak nemluvily. Vystoupily ze židovské obce a Suzana si vzala Jiřího Cysaře jako vzor dělnické třídy a pokus o ochranu pokračování rodiny.Po čtyřech dětech od rodiny však odešel a Jenny se musela o koncentračním táborem zničenou Suzanu a její čtyři děti starat. Zbytek rodiny se o vile dozvěděl až v roce 1991 při přípravě restitucí. Ani Jenny ani Suzana se vrácení vily nedočkaly.

 

Vila vystavuje rodinné vzpomínky,fotografie, předměty (brýle, prsten…)

Desítky let byla v domě mateřská školka, koncem 90. let dům restituovali potomci původního majitele, kteří ji zrekonstruovali. Obnovu vedl vnuk Josefa Winternitze Ing. Stanislav Cysař, který v loňském roce zemřel. Výtvarný samouk, který díky nezměrné své energie a práci vilu svého dědečka zrekonstruoval, se nyní do vily symbolicky vrátil díky svým obrazům.

 

Winternitzova vila zve návštěvníky

V prostorách vily všude - na chodbách, v koupelnách a v dalších místnostech) jsou rozmístěny sochy, obrazy, fotografie nebo skleněné objekty. Jedná se většinou o díla současných tvůrců, například Michala Cimaly, Denisy Grimmové, Miroslava Liederhause, Petra Voříška, Tomáše Havránka, Pavla Smolíka a dalších, 30. léta 20. století pak reprezentuje sochařka Hana Wichterlová.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Nedávno jsem našel několik osobních věcí po pradědečkovi. Kromě nich návštěvníci uvidí například rodinnou korespondenci s architektem Loosem a Lhotou, žádosti o navrácení majetku po návratu z koncentračního tábora, původní plány vily či fotografie majitelů z třicátých let,“

řekl organizátor akce, pravnuk Josefa Winternitze, David Cysař

 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení:  100 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

 

 

 

 

Winternitzova vila program na červenec 2017

 

Komentované prohlídky vily – NUTNÁ REZVACE 

https://goout.net/cs/kulturni-centra/winternitzova-vila/oysb/

 

13. 7.  2017    9.00, 11.00 hodin

15. 7.   2017  9.00, 11:00, 14:00  prohlídka v anglickém jazyce), 16.00, 18.00 hodin

20. 7.  2017   9:00, 11:00, 14:00, 16:00, 18:00 hodin

22. 7.   2017  9.00, 11.00, 14.00 (prohlídka v anglickém jazyce), 16.00, 18.00 hodin

29. 7.  2017   9.00, 11.00, 14.00, 16.00, 18.00 hodin

 

Komentované prohlídky vily s našimi průvodci nám poskytnou dostatek oficiálních i soukromých informací přímo z rodiny původních majitelů. Můžeme si vybrat romantický ranní termín v 9 hodin s vyhlídkou na východ slunce nad historickým středem města, nebo počkat na podvečerní termín s vyhlídkou na zapadající slunce. Samozřejmě můžete přijít za okouzlujícím světlem celý den.

 

výstava “SLAVNÉ VILY PRAHY 5“
7. 6. -  5. 9. 2017

Máme otevřeno:

neděle – středa 12.00 -18.00 hodin

vstup: bez rezervace


Ve spolupráci s uměleckou agenturou Foibos připravila Winternitzova vila výstavu, která představí vývoj vilové architektury na území městské části Prahy 5 od usedlostí a panských dvorů 17. století až po moderní stavby 20. století.

 

Výstavní prostor Winternitzovy vily zaplní výběr dvaceti panelů, které textem i bohatým obrazovým materiálem přiblíží dobu, v níž konkrétní objekty vznikaly, a zároveň zasadí stavby do určitých příběhů jejich majitelů a tvůrců. Virtuální procházka začíná v Jinonicích na panském dvoře s pivovarem, pokračuje ke smíchovským usedlostem Portheimce, Bertramce či Klamovce a přes Zámeček baronky Ringhofferové.Je zakončena u moderních staveb v okolí ulic U Mrázovky, Na Cihlářce, U Malvazinky a Nad Santoškou, z nichž mnohé nesou atributy funkcionalistické architektury.

 

Mezi majiteli vil figuruje řada známých osobností, jako byl spisovatel Vladislav Vančura, který si nechal svou vilu postavit na Zbraslavi, či teoretik umění Karel Teige, jehož dům najdete mezi řadovými domy v ulici U Šalamounky. Významná jsou také jména autorů staveb. Architekti Otakar Novotný, Jaromír Krejcar, Arnošt Wiesner a další zanechali na Praze 5 nesmazatelnou stopu vysoce kvalitní architektury.

 

www.loosovavila.cz

https://www.facebook.com/WinternitzovaVila/