Adolf Born: Habsburkové a ti druzí aneb proč je ve světě s rostoucím technickým pokrokem stále méně důvodů k humoru!?

24.11.2015 10:46

Galerie Moderna – Praha

19. 11. 2015 – 10. 1. 2016

 

 

 

 

Na vernisáži nové, tentokrát již v letošním roce 2015 poslední a tudíž předvánoční, prodejní výstavy grafických děl Adolfa Borna, bylo vskutku plno. Tentokrát nešlo o jeho milované Řecko, ale šlo o ponor do minulosti pod znakem dvouhlavého orla – o Habsburky. Na autorových grafikách můžeme zhlédnout např. císaře Rudolfa II. ve společnosti půvabné čarodějnice…či snídani v trávě…a další fakta…kdy historik by se cítil zděšen a  oporu by v historických materiálech nenašel…Bornovy obrázky nás však tak upozorňují  na fantastické možnosti v tomto světě… můžeme a musíme bohužel říci, že ve světě dosud však neexistujícím…a tak proto Mistr Adolf Born ve svém srdci nosí našeho nejlepšího panovníka císaře Františka Josefa II. …  

 

Sám autor Adolf Born, dětmi i dospělými milovaný, výtvarník byl vernisáži také přítomen i se svou manželkou. Na www.www-kulturaok-eu.cz jsme horečně přemýšleli, jak Adolf Born (* 12. 6. 1930 v Českých Velenicich) dokáže stále jiskřit svým humorem a odhalovat tak nereálnost většiny snů, přestože (či protože) opouští půdu ověřených faktů?!

 

Říkali mu Adík...

Velmi činorodý výtvarník Adolf Born má na svém kontě již přes 400 knižních ilustrací. Od 60. let 20. stol. se Adolf Born  věnuje volné tvorbě (grafika, kresby, akvarel, pastel, tuž, kuličkové pero).

 

Vystavili jsme zhruba 60 příběhů v jednotlivých grafických listech, akvarelech a pastelech. Výtvarník, ilustrátor, karikaturista, kostýmní návrhář Adolf Born (studoval na PFUK a VŠUP u Antonína Pelce) nám návštěvníkům Galerie Moderna předkládá svým setrvalým humorem naplněné a  výtvarně pojaté příběhy, ve kterých je možné téměř vše, kde neplatí fyzikální zákony a humor zde slouží jako nástroj, který nám napovídá, jak odhalit rozpor mezi realitou a snem.

 

 

 

 

Po úvodním slově galeristy Martina Zemana nás jako kdysi před dvěma lety opět potěšil svým dramatickým přednesem  populární herec Viktor Preiss.

 

 

 

 

 

 

K výstavě vyšla také stejnojmenná kniha ´Habsburkové a ti druzí´, která popisuje události, místa a lidi, které jsou Adolfu Bornovi blízké.  O publikaci, vhodnou jako vánoční dárek pro každého se smyslem pro humor, byl na vernisáži velký zájem.

 

Čtvrtek 10. 12. 2015 –  zveme na autogramiádu této knihy  Adolfa Borna,  která se bude konat od  16.00 –

18.00 hodin

110 00 Praha 1

Masarykovo nábřeží 24

Tel.: 222 520 252

 

www.galeriemoderna.cz

www.facebook.com/galeriemoderna

www.aukcegaleriemoderna.cz

 

Máme otevřeno: denně 10.00 – 12.00  a 13.00 – 18.00 hodin

Vstupné: dobrovolné

 

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/%c2%b4turecko-a-recko-ma-laska%c2%b4-aneb-kdyz-nam-turecky-sed-presto-nesedi/

 

Hodnocení:  100 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková, Galerie Moderna