Adéla Lustigová a Jan Heres: Napůl aneb když po návratu z Indonésie touha po barvě Herese zcela ovládla

01.03.2016 15:25

Galerie Via Art – Praha

1. 3. – 31. 3. 2016

 

Zúčastnili jsme se vernisáže nové výstavy v Galerii Via Art, jež se generačně nevymezuje, ale snaží se především představovat mladé umělce a studenty. Každoročním výstavním projektem galerie je výstava Napůl - /již čtrnáctá/. Zde představil prof. Michael Rittstein (na foto vlevo dole) malířskou tvorbu dvou studentů ze svého Ateliéru malby III na AVU v Praze. Na vernisáži připomněl, že oba autoři svými díly, i když jsou zcela odlišné, kupodivu k sobě patří…u obrazů Lustigové můžeme např. pozorovat, jak se pomalu vynořuje zobrazovaný objekt…

 

 

 

 

 

 

 

 

Adéla Lustigová /*11. 6. 1989 Krnov/

  • 2011 – dosud – Akademie výtvarných umění v Praze, ateliér malířství III., prof. Michael Rittstein
  • 2014 – 2015 – Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění v Praze (FAMU, Katedra fotografie)
  • 2014 – Middlesex University, Londýn, Erasmus program
  • 2008 – 2011 – Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta, studijní program: Specializace v pedagogice, obor VZ – VV (Bc.)

 

Adéla Lustigová svou tvorbu vnímá jako neustále probíhající proces hledání. Tématem jejích obrazů je často krajina či industriální krajina. Jde jí o zachycení prchavých momentů, které pro ni mají osobní význam. Nejedná se však o realistický záznam, ale spíše se snaží o zachycení pocitů a atmosféry. Vychází z kresebných záznamů, které jí umožňují neustálé analyzování a zpracování drobných postřehů a myšlenek. Tím dosahuje určité jedinečnosti a subjektivní časovosti dojmu. Ať už ve své tvorbě vychází ze skutečných či podvědomých zážitků, neustále se snaží o vyjádření vlastního rozpoložení k situacím a vytváření vlastní reality.

 

 

 

Ve Via Artu jsme vystavili část z převážně monochromní série krajin a objektů v nich (akryly na plátně).

 

 

 

 

 Jan Heres /* 2. 2. 1992/

  • 2011  – dosud – Akademie výtvarných umění v Praze, ateliér malířství III / škola Prof. Michaela Rittsteina
  •  2015 – 2016 – Akademie výtvarných umění v Praze, ateliér malířství I / škola Prof. Jiřího Sopka
  • 2014 – 2015 – Institut Seni Indonesie  Yogyakarta
  • 2007 – 2011 – Střední umělecká škola Václava Hollara, Praha

 

V Galerii Via Art Jan Heres vystavil část z cyklu obrazů vzniklých na roční stáži v Indonésii. Tropické prostředí charakteristické svou proměnlivostí se projevilo velice živou barevností. Tematicky osciluje mezi krajinou a mýtickými tématy inspirovanými místním náboženstvím.

 

Druhou částí jeho výstavní kolekce jsou potom obrazy figurálního charakteru, kde též klade důraz na barvu, aby tak vyjádřil psychologii zobrazovaných postav. Oba póly jeho tvorby spolu volně komunikují, vytvářejíce tak napětí mezi exotikou a občanskostí (akryly na plátně).

 

 

 

www.galerieviaart.com

 

 

 

 

 

 

 

Galerie Via Art spolupracovala již s téměř celou špičkou českých výtvarných umělců, ale od začátku svojí existence (1991) systematicky podporuje mladou začínající generaci umělců, nejen samostatnými výstavními projekty, ale také je zařazuje do ostatních větších výstavních aktivit včetně zahraničních.

 

 

120 00 Praha 2

Resslova 6

Máme otevřeno:

čtvrtek: 13.00 – 18. 00 hodin

pátek: 13.00 -17.00 hodin

Vstup: volný

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková