Adéla Babanová: Návrat do Adriaportu aneb proč bychom měli moře mít?!

01.03.2014 10:04

Colloredo-Mansfeldský palác, 4. patro - Praha 1

28. 2. – 25. 5. 2014

 

Byli jsme pozváni na tiskovou konferenci k nové výstavě Adély Babanové: Návrat do Adriaportu.  No, spíše než návrat do Adriaportu se konal návrat Colloredo-Mansfeldského paláce, když mnozí z nás jsme už hekajíce do 4. patra dorazili.  Očekávaly nás s úměvem tři ženy: umělkyně Adéla Balabánová,  ředitelka Galerie hl. m. Prahy  PhDr. Magdaléna Juříková a kurátorka Sandra Baborovská.     Na jedné ze stěn výstavní místnosti se promítal non-stop film o délce 14 minut,  kmitaly se nám před očima tváře Gustava Husáka, jelenů, psů a atp. , až jsme z toho byli sami ´jeleni´. No, naštěstí jsme po úvodních slovech vše pochopili…   

 

O co vlastně jde?

My starší jsme si vydolovali z paměti, že se o něčem takovém hovořilo, no o čem? No o tom, že nemajíce Češi moře, měli bychom postavit tunel k Jaderskému moři! Ale nám, těm starším pamětníkům,  ta myšlenka v té šuškandě brzy  zapadla do ztracena, zatímco Adéla Babanová nezapomněla, i když ještě v té době nebyla na světě, dokonce se domákla, že vůbec nějaký takový projekt za vlády komunistů vznikal. Protože došlo k tomuto nápadu ještě včas, před skartací dokumentů…můžeme si je nyní na této unikátní výstavě prohlédnout.

 

Návrat do Adriaportu je fiktivním dokumentem Adély Babanové

  • Mladá umělkyně se v poslední době věnuje nedávné historii Československa spjaté se stále bolestnou a dosud nedostatečně reflektovanou etapou našich dějin.
  • Nejinak je tomu i v tomto projektu. Precizně zpracovává fakta o téměř půl století trvajícím komunistickém  režimu a zároveň vyniká  v mystifikaci a absurditě.
  • Ve spolupráci se scenáristy Vojtěchem Maškem a Džianem Babanem vytvořila režisérka Babanová zcela nový příběh s hlavním hrdinou a dramatickou zápletkou.

 

„Cíle pokojného soužití podloženého svobodnou vzájemnou spoluprací by se v této oblasti dosáhlo československým „mírovým koridorem“ k Jaderskému moři, který by nikomu neublížil, nikoho by neobtěžoval a všem zúčastněným by prospěl.“  (neúnavný vizionář prof. Dr. Ing. Karel Žlábek, 1967)

 

Fikce zůstane fikcí?!

Návrat do Adriaportu je fiktivním dokumentem Adély Babanové

V hlavní roli vystupuje profesor ekonomie Karel Žlábek, autor ambiciózního projektu – tunelu na Jadran. Podivné události, zosobněné politickými představiteli tehdejšího Československa, se staly dostatečně silnou kulisou. Snímek spojuje prvky hraného dokumentu s dobovými ilustračními záběry. Umělkyně pracuje

s principy rozpohybované koláže, již kombinuje s dobovými archivními záznamy, fotografiemi a fiktivními rozhovory.

Československo se tak mělo stát ´přímořskou zemí´, ze které by lidé rychlovlakem během pouhých dvou hodin docestovali k pobřeží Jaderského moře.

  • Trať měla vést z Českých Budějovic přes Rakousko na území dnešního Slovinska poblíž italského přístavu Terst.
  • Avantgardní projekt, který neměl obdoby, promýšlel profesor Žlábek již od konce 2. světové války. Teprve období liberalizace Československa přálo větší svobodě a ekonomické pružnosti.
  • Rok před Pražským jarem 1968 proto mohl svou velkolepou ideu sepsat a přednést na Florida State University.
  • Projekt budoucnosti by zajistil nejen rychlé převážení čerstvého zboží, zlepšení životního prostředí, ale zejména pohodlnou rekreaci obyvatel u moře, místo na víkendových chatách.
  • Realizaci tunelu, jenž měl splnit vnitrozemskému státu sen o vlastním přístupu k moři a vlastním umělém ostrově Adriaport, přerušila v srpnu 1968 okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy.
  • Přesto, že liberalizace socialistického režimu byla normalizačním diktátem na dalších dvacet let znemožněna, podařilo se v sedmdesátých letech Žlábkovu ideu opět oživit a v roce 1979 začal rychlostní železnici zpracovávat Pragoprojekt z Prahy 5.  
  • Futuristická vize se nakonec neuskutečnila, zachovaly se pouze plány. Ty jsou však dostatečným svědectvím o síle myšlenky a nezlomné vůli profesora Žlábka, jenž chtěl posunout rezignovaný národ na cestě ke svobodě.
  • Náklady na stavbu byly vypočteny na 30 900 000 Kč
  • Potřeba lidí na stavbu:  4060
  • Délka trati:  410 km, z toho 350 km na tunely
  • Doba výstavby: 30 let
  • Zahájení výstavby: 1991
  • Ukončení stavby: 2020

 

„Státy, které mají přístup k moři, jsou v nesrovnatelné výhodě  oproti státům vnitrozemským, které si musí vzdálenost k moři odpracovat nebo odhladovět…“ (bez záruky , ing. O. K.)

 

 

Ze životapisu A. B.

  • 1980 – narodila se
  • 2000 – 2006: studovala Akademii výtvarných umění v Praze, ateliér Nových médií, Grafiky a Konceptuální tvorby.
  • Hrdinové jejích videí prošli za krátkou dobu proměnou od převážně ženských smyšlených postav k reálným osobnostem československé historie, s níž se autorka začala prostřednictvím posledních dvou snímků intenzivně vyrovnávat (Návrat do Adriaportu, Odkud spadla letuška?).
  • Žánrově vystřídala rozhlasové hry, televizní diskusi, detektivku, fiktivní dokument a jiné formy.
  • Adéla Babanová se představuje ve výstavní dramaturgii Galerie hl. m.  Prahy podruhé.
  • V roce 2009 vystavovala v rámci cyklu Start up pro nejmladší umělce.
  • V roce 2012 získala nominaci na Cenu Jindřicha Chalupeckého.
  • Má za sebou řadu výstav v zahraničí.
  • Návrat do Adriaportu byl v loňském roce s velkým úspěchem představen na mezinárodním festivalu pohyblivého obrazu LOOP Barcelona a nedávno také na samostatné výstavě v ZAHORIAN&co GALLERY v Bratislavě. ( použito z textu kurátorky Sandry Baborovské)

 

Kurátorka: Sandra Baborosvká

Grafické řešení: Jan Šiller

Anglický překlad: Ivan Vomáčka

Redakce textů: Marta Nožková

Instalace a produkce: Diana Brabcová, vedoucí

Propagace: Miroslav Koláček, vedoucí

Edukace: Lucie Haškovcová, Iveta Šárníková

Mediální partneři: A2, Literární noviny, Metropolis, Art and Antiques, ArtMix, Pražský deník, Rádio Classic, Radio 1, Artikl, ArtMap, Vltava ČRo, Hyperinzerce

Výstavu podpořili: Ministerstvo kultury ČR, Pragoprojekt, ČTK Fotobanka

 

Colloredo-Mansfeldský palác, 4. patro

110 00 Praha 1

Karlova ulice 189/2

 

Termín konání: 28. 2.–25. 5. 2014

Vstupné: 60 Kč / 30 Kč

Kontakty: Kristýna Kočová, +420 725 818 721

 pr@ghmp.cz

 kristyna.kocova@ghmp.cz

 www.ghmp.cz

 

Máme otevřeno: úterý – neděle   10.00 – 18.00 hodin

 

DOPROVODNÝ PROGRAM:

 

Interaktivní prohlídky výstav pro všechny typy škol

 

Na objednávku interaktivní  prohlídky výstavy pro všechny typy škol i další věkové a zájmové skupiny

s možností následné výtvarné reakce ve formě vlastní tvorby. Akce přizpůsobujeme časově, tematicky i úrovní náročnosti konkrétním požadavkům každé školy. Více informací je na webu GHMP v sekci „edukace“ – „umění interaktivně pro školy“. Akce si rezervujeme na kontaktech: tel. 606 612 987, 608 216 418,  e-mail: lucie.haskovcova@ghmp.cz. Cena je 5 Kč pro děti do 10 let, 20 Kč pro ostatní nad 10 let, 5 Kč pro studenty uměleckých škol, 5 Kč pro učitele a pedagogický doprovod.

 

Autorské prohlídky s Adélou Babanovou: út 11. 3. a 8. 4. v 17.00 hodin

Lektorské prohlídky: čt 13. 3. a 17. 4. v 16.30 hodin

 

Hodnocení:  99 %

 Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka, GHMP