Adam Štech: Krásná blondýna aneb proč šťavnaté a překvapivé výstavy musí končit?!

03.10.2013 16:58

Galerie Petr Novotný

4. 9. - 3. 10. 2013

 

Na poslední den 3. 10. 2013 jsme se vypravili, abychom stihli ještě zhlédnout výstavu oblíbeného mladého pražského  malíře Adama Štecha.  Jeho práce jsme mohli zhlédnout již na letošní společné výstavě  ´Motýlí  efekt´ v Rudolfinu  (18. 1. – 10. 3. 2013), v  Galerii kritiků (4. 6. – 23. 6. 2013)  nebo v GHMP na výstavě ´Resetting´.

 

 

Na komorní výstavě s nezvyklým názvem ´Krásná blondýna´´vystavil  své nejnovější práce –  dosud nevystavovaná,  velkoformátová plátna,  Adam Štech, na jehož barvami nešetřících obrazech je vidět silný vliv jeho profesorů  Jiřího Sopka i Vladimíra Skrepla). 

 

Kladli jsme si otázky typu : proč vidíme například Hitlera?

No, proč?! Adam Štech ve své tvorbě totiž čerpá z historického odkazu klasické malby, obrazy dekonstruuje a posléze ve vlastní malbě skládá znovu, ale v jiném kontextu.  Výsledkem jsou obrazy, surreálně působící, ovšem se zcela jinými  východisky než v surrealismu.

 

Dále jsme si mohli  prohlédnout i  drobnější autorovy přemalby olejem na podkladu starých barvotisků.

 

Výstava ´Krásná blondýna´ je pokračováním série smyšlených portrétů. Principem většiny mých současných obrazů je konflikt. Grotesknost a ironie pramení na jedné straně z touhy po kánonicky krásném obraze, na straně druhé z cynické potřeby klasiku destruovat.  Díky rozporu a absurditě mohu pracovat. Hlavní kvalitou obrazu je jeho schopnost překvapit.“  Adam Štech

 

(převzato z tiskové zprávy Galerie Petr Novotný)

 

 

 

 Adam Štech

* 1980 Podbořany

2001 – 2008: studium na AVU v Praze (Jiří Sopko, Vladimír Skrepl)

nyní: žije a pracuje v Praze

 

Samostatné výstavy:

2009:     SAAZ, Galerie Final, Praha

2010:     Portréty, Hunt Kastner, Praha

2010:     Sýkora, Kvíčala, Šimera, Žížala, Karlín Studios, Praha

2011:     Prequel, Galerie kritiků, Praha

2011:     Věci s přívlastky a uvozovkami, Galerie BKC, U dobrého pastýře, Brno (s Alešem Hudečkem)

2012:     Udělám si hlavu, Galerie Nod, Praha

2013:     Krásná blondýna, Galerie Petr Novotný, Praha

 

Galerie Petr Novotný  zahájila svou činnost v dubnu 2011. Paralelně s ní provozujeme Galerii ad astra, která působí na zámku Kuřim od roku 2002. Obě galerie jsou zaměřeny na prezentaci současného vizuálního umění s důrazem na malbu. Galerie , zejména střední generace.

Věnujeme se též podpoře výrazných talentů generace nejmladší, kteří též dostávají místo ve výstavním programu galerie.

 

Galerie nabízí konzultace, a to jak při investičním nákupu jednotlivých uměleckých děl, tak i při zakládání a vedení privátních či korporátních sbírek. Řadu těchto sbírek již dlouhodobě pomáháme vytvářet. Jednotlivá díla i celé rozsáhlé sbírky rovněž oceňujeme a připravujeme k následnému prodeji. Díla vybraných autorů galerie vykupuje. Disponujeme také velmi obsáhlým souborem uměleckých děl, zejména obrazů, které zapůjčujeme do privátních i firemních prostor. Jedná se o vybraná kvalitní díla špičkových autorů střední a mladší generace.

 

Spoluorganizujeme Kurz přípravy ke studiu na Fakultě architektury. Kurz zahrnuje kompletní přípravu k talentovým zkouškám na FaA - kreslení, dále tematické přednášky z dějin architektury a současné architektury. Vyučují architekti, VŠ pedagogové a další přizvaní odborníci. Další informace naleznete na:  www.kurzarchitektury.cz/

 

V době konání výstavy máme otevřeno: úterý, středa, čtvrtek 12.00 - 18.00 hodin
Mimo tuto dobu po domluvě na: tel.: +420 608 862 324

Heřmanova 35

170 00 Praha - Holešovice
 Vstup: volný

info@galeriepn.cz
www.galeriepn.cz

www.ad-astra.cz


Hodnocení: 95 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: www.galeriepn.cz, autorka