5KV / 5 let umění a designu ve Kvalitáři aneb prolínání designu a umění

16.10.2017 14:15

Kvalitář Gallery - Praha

6. 10. - 22. 11. 2017

 


Na vernisáži nové výstavy u příležitosti pátého výročí  Kvalitář Gallery  nás na www.www-kulturaok-eu.cz nejvíce zaujal stůl, a poté i knihovnička -  nábytkářské práce Milana Knížáka, které si autor  k této jubilejní výstavě  záměrně vybral.

 

Výstava ´5KV´ se věnuje prolínání umění a designu. Výstava je proto dělena do dvou částí;

  •  
  •  
  • v první z nich jsou představena současná díla tuzemských a zahraničních autorů, kteří se různým způsobem dotýkají obou disciplín, ať už z hlediska teoretického, vizuálního nebo i z pohledu samotného provozu obou odvětví.
  • druhá část se pak věnuje konkrétnímu příkladu z historie, kdy došlo ke skutečnému prolnutí designu a umění, a to dialogu mezi Alessandrem Mendinim a Milanem Knížákem

 

 

 

Jaký je vztah mezi současným uměním a designem?

Právě této problematice se věnuje výroční výstava Kvalitáře s názvem 5KV.

Prostřednictvím více než dvou desítek exponátů od zahraničních i českých autorů se kurátoři zabývají vzájemným ovlivňováním těchto oborů.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alessandro Mendini,

věhlasný italský designér a zakladatel skupiny Alchimia, navštívil v 80. letech 20. století v Praze tehdy neoficiálního umělce Milana Knížáka. Mendini obdivoval Knížákův nábytek, který byl později v roce 1986 vystaven i v  milánské galerii Alchimia. Současně si můžeme přečíst rozhovor, který se v té době uskutečnil. Jejich vzájemná konfrontace se zamýšlí nad mnohými principy a okolnostmi, které konkrétní tvorbu označují jako umění nebo design.

 

Milan Knížák vystavil nábytek ze 70. a 80. let, který je obdobou experimentů v italském radikálním designu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oproti tomu  Mendini se zde prezentuje svými archivními fotografiemi jako performer a komentátor (akce, happeningy).

 

 

 

 

Dvojice kurátorů – Monika Čejková a Adam Štěch – se soustředila na výběr exponátů z minulosti i dnešní doby, na kterých je patrné, jak design ovlivňoval a ovlivňuje umění a naopak. Podařilo se jim získat významná jména světové umělecké scény, jako je například italské designérské studioAtelier Biagetti, rakouského designera Roberta Stadlera, amerického autora Mishu Kahna nebo abstraktní malířku Sarah Crowner. Ty doplňují čeští autoři Federico Diáz, Jakub Berdych Karpelis, Romana Drdová a další. Vzniká tak dialog mezi díly, jež jsou funkční, ale zároveň se pohybují v oblasti volného uměleckého vyjádření. Výstava tak představí vůbec poprvé díla renomovaných zahraničních tvůrců, nabídne ale také zamyšlení, kam může směřovat současné umění a design.

 

  • Výstava připravená u příležitosti pětiletého výročí Kvalitáře logicky navazuje na její dlouhodobou snahu protínat design, umění a architekturu. Zastoupeny budou práce inspirované například ikonickými designovými produkty, módou nebo grafickým designem. Výstava polemizuje s potřebou a aktuálností dělení těchto oborů. Záměrně chce diváka částečně zmást, aby si vytvořil vlastní pohled na to, co je vlastně umění a co design. Popisuje realitu prostřednictvím konkrétních projevů a nabízí téma k další diskusi.

 

K výstavě vznikla limitovaná módní kolekce a produkty, jejímiž autory jsou Jakub Berdych Karpelis, Romana Drdová, Shawn Maximo a Nik Timková.

 

Vystavující  umělci a designéři
Atelier Biagetti, Jakub Berdych Karpelis, Sarah Crowner, Federico Díaz, Romana Drdová, Olafur Eliasson a Frederik Ottesen, Martino Gamper, Hilda Hellström, Jakub Jansa, Fernando Laposse, Arik Levy, Sabine Marcelis, Shawn Maximo, Edgar Orlaineta, Toilet Paper, Fredrik Paulsen, Tadeáš Podracký, Robert Stadler, Studio Swine, Nik Timková, Thomas Traum, Zeitguised
+ Milan Knížák, Alessandro Mendini

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Kurátoři: Monika Čejková, Adam Štěch
Grafický design: Štěpán Marko
Architekt: Josef Tomšej

110 00 Praha 1

Senovážné náměstí 17

Vstup: volný

 

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: © Ing. Olga Koníčková

www.kvalitar.cz