5. ročník Hradčanských hudebních a výtvarných slavností aneb když Kalouskovi i literáty pozvou...

17.07.2014 15:16

Hradčanská galerie Josefa Kalouska - Praha

14. 7. – 5. 9. 2014

 

Byli jsme pozváni  na slavnostní zahájení 5. ročníku Hradčanských hudebních a výtvarných  slavností, a   to v příjemný letní podvečer  14. 7. 2014 na nádvoří  Hradčanské galerie Josefa Kalouska.  Večer byl tedy především ve znamení  spojení umění výtvarného, hudebního  i  literárního.

 

Na letošním ročníku, který se také koná na začátku oslav 20. výročí galerie Josefa Kalouska, jsme si užili hosty, které si každý rok zve malíř Josef Kalousek a majitel galerie. Celou akci moderovala jako vždy starostlivě rozšafná paní Světlana Kalousková.

 

Nainstalovali jsme  nové sochy od akademické sochařky Ellen Jilemnické, nové skleněné plastiky od Jiřího Šuhájka, obrazy Vladimíra Borůvky, s díly Jana Vlčka a  Jiřího Pecy, a také Jany Kremanové, malířky, která maluje krajinu spolu s  Josefem Kalouskem, dále po dlouhé době vystavil své práce i Bedřich Budil.

To vše za hudebního doprovodu legendární Yvonne Sanchez a Jonathana Ramireze, při dobrém moldavském víně a hradčanských chuťovkách.

 

Později jsme se seznámili se  spisovatelkou Jarkou Hercikovou a  s její novou knihou. Pak následovalo seznámení  také s knihou Ivy Terezy Grosskopfové,  biografii známého cestovatele, spisovatele, profesora Juana  Brauna, v pestrém oděvu vždy usměvavého muže, který se osobně také akce zúčastnil a který si to, jak bylo zřejmě vidno,  s námi návštěvníky také  užíval. Jak jsme se později dozvěděli, Juan Braun prý není sice žádná chráněná Superstar, ale  narodil se v Praze, žil v Argentině, a tak v jeho biografii můžeme vysledovat propojení Prahy s temperamentním způsobem života Juanovým,  a teď je nyní s námi…  

Hradčanská galerie Josefa Kalouska

Praha 1 – Pražský hrad

Hradčanské náměstí  12

Vstup: volný

 

Hodnocení:  80 %
Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka