26. MFF Praha - Febiofest 2019: Zběsilost v srdci aneb kultovní podivnost Davida Lynche

10.06.2019 11:32

Cinestar Anděl - Praha

23. 3. 2019

 

 

 

 

 

 

Rok 1990 byl rokem zrodu filmu Davida Lynche nazvaného Zběsilost srdce. Rok 1990 a doba bezprostředně po té byla také časem hvězdné oblohy na našem, až do té doby značně zatemněném, filmovém nebi. Příval zahraniční pecek způsobil, že nebylo lze vidět vše, co se ze světa do našich kin konečně valilo. Od blbostí po filmovou klasiku. Od hvězdných výkonů po plytké spektákly. Co dřív, kam dřív…? To byla otázka i důvod, že autor těchto řádek prošvihl film Davida Lynche Zběsilost v srdci. Stalo se. Čas plynul a řeč o později již kultovním snímku mága fikce a nepřehledna učinila z filmu Zběsilost v srdci kultovní legendu. Ale autor těchto řádek jej dál neviděl. Až letošní Febiofest ve festivalové sekci označené Classics zabodoval. A mimo jiné ověnčené nezapomenutelností, nabídl i Zběsilost v srdci. Kruh se uzavřel a co autor těchto řádek na počátku nezvládl, to na konci dohonil.    

 

Sekce Classics,

šance pro divácké nálezy a ztráty

Sekce Classics vznikla podle slov organizátorů Febiofestu:

„Na základě diváckého ohlasu, který během posledních ročníků

vzbudily projekce starých, nově restaurovaných a digitalizovaných filmů.

Proč?

Nejen na festivalu roste poptávka po zážitku,

jenž představuje kvalitní projekce na velkém plátně ve společnosti diváků.

Filmy uváděné v sekci Classics jsou notoricky známé,

ale těžko dostupné v rámci běžného provozu kin.

Několik snímků ze sekce slaví dokonce kulatá jubilea,

jiné jsou poprvé dostupné v nové digitalizované a restaurované podobě.“

 

Zběsilost v srdci…

„Námořníka pustili z vězení. Zase se shledá s Lulou, s níž se vášnivě milují. Ale její matka dělá vše proti tomu. Najme soukromého detektiva i gangstery. Páru nezbývá, než utéci a vydat se do Kalifornie, cestou lemovanou Elvisem Presleym i čarodějnicemi z Čaroděje ze Země Oz. „Lynchovská“ romance získala Zlatou palmu na festivalu Cannes.“ (Febio)

 

… zmatenost v hlavě

Zběsilost v srdci je nesporně typický David Lynch. Nikdy nevíte, zda to myslí vážně, nikdy nevíte, co si o tom myslet, co si vůbec myslet, a zda to má smysl. Co je nadsázka, co paralela, co úlet. Tak trochu jakoby se z ´normálního´ filmu vystříhaly podivné záběry a David Lynch s nimi pracoval tak, že vznikne bizarní road movie plná bizarních figurek jako z hororu čikomedie. Do toho mixuje solidní thriller o nenávidící zběsilé matce, jež chce dceři zničit štěstí i za cenu neskutečných šíleností, magie a debilit. A k tomu všemu, v podkresu je to normální love story, která - jakoby - si chvílemi dělala srandu z kýčařiny hvězdného Hollywoodu a chvílemi byla naopak obraz blíže nespecifikované doby. Soudě podle bouráků typu cadillac s křídly, asi 50. léta. Prostě požehnaná směs. Ale v hlavě uvízne a divák se baví, diví, divák civí a nevěří svým očím a smyslům. A přece odchází divácky ukojen. Prostě zajímavý film.

 

Z odstupu pár postřehů mimo hru

Nicolas Cage. Jasně, že zahrál víc akčních filmů a na zcela seriózní rovině. Sehrál i komické scény a není ani trochu trapný i v té směsici solidních záběrů, stejně jako v kýčovitých přehrávkách. Muselo to být těžké přepřahat z žánru do žánru, aby z toho nebyl nejedlý guláš.

 

Laura Dern. Plavovlasá sexbomba, věčně neukojená a lačná. Lynchova praktika. Vlastně normální holka, co miluje chlapa a je ochotna jít pro něj i do boje i s hysterickou matkou.

 

Diane Ladd sebestředná psychoška, jde přes mrtvoly a pomocí ohně (inu Lynch) a čár touží ničit dceři štěstí. Je fuj a asi si tu roli užila. Nebýt to ´normální film´, byl by to ´normální´ horor.

 

Isabella Rossellini. Na tu byl autor těchto řádek zvědav nejvíc. Je ročník 1952 a dnes naprostá legenda. V roce vzniku filmu jí bylo o polovinu méně. Žel, mihla se jen v té celofilmové galerii všech prapodivných figurek, s nimiž se setkává ústřední dvojice na své pouti. Takže tu byla ´jen´ roztomilá a v kanekalonové paruce skoro k nepoznání.

 

Willem Dafoe. Ten nám zůstal na konec. Ne jako že poslední, ale jako že nejlepší nakonec. Ve filmu si sice vystřihl jednu ze svých odpudivých kreací vyšinutého jedince. V té době už 10 let točil. Vesměs ty jeho neběžné role. V roce 1988 třeba ve snímcích Hořící Mississippi, Poslední pokušení Krista či Saigon, v roce 1986 Četa… Není divu, že dostal roli i ve snímku Zběsilost srdce. A zastínil tam - při vší úctě k hlavní postavě - v té jejich společné části i Nicolase Cage.

 

 

Febiofest nám ale nabídl i hodně zajímavé srovnání stran Willema Dafoe.  Fenomenální ztvárnění Vincenta van Gogha ve filmu U brány věčnosti (viz. náš článek: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/a26-mff-praha-febiofest-2019-aneb-u-brany-vecnosti-at-eternitys-gate-ci-gauguine-priteli-muj-prosim-neodchazej/), který byl natočen o 28 let později. Skvělá satisfakce svébytného zaškatulkování tohoto herce do podivných rolí. A přitom je to milý a příjemný člověk, jak nám i dokázal při návštěvě festivalu v Karlových Varech v roce 2016.    

 

Titul: Zběsilost v srdci (Wild at Heart)

Země původu: USA

Rok výroby: 1990

Režisér: David Lynch

Jazyk: anglicky

Titulky: české

Stopáž: 125 minut

 

Hrají: Nicolas Cage, Laura Dern, Willem Dafoe, J. E. Freeman, Crispin Glover, Diane Ladd, Calvin Lockhart, Isabella Rossellini

 

Distributor: Park Circus

 

 

 

Hodnocení: 59 %

Richard Koníček

© Ing. Olga Koníčková, www.febiofest.cz

 

 

 

 

(https://twitter.com/Febiofest)
 (https://www.facebook.com/febiofest/)
 (https://www.febiofest.cz)
 (https://www.instagram.com/febiofest/)
 (https://www.febiofest.cz/en/)

Copyright © 2018 MFF Praha - Febiofest

All rights reserved
MFF PRAHA - FEBIOFEST s.r.o.
 

Praha 21. - 29. 3. 2019 / Regiony 1. 4. - 18. 4. 2019

 

 Trailer -  znělka Febio: 

https://www.youtube.com/channel/UCkIR1AfZTMuBXnYn_95A2XQ

 

Trailer snímku:

https://www.youtube.com/watch?v=QCQwumNQL9E