26. MFF Praha - Febiofest 2019: Stan a Ollie aneb poslední štace, která má pokračování ve věčnosti

24.07.2019 08:24

Cinestar Anděl - Praha

29. 3. 2019

 

Byla řada komiků v éře němé grotesky. Nedožili, neustáli zvuk, rozpadli se, zapadli, jsou jen jménem v seznamu úžasné doby, kdy blikavé světlo bílého plátna přitahovalo davy jako můry svit petrolejky za noci. Není moc těch, co nám zůstali. Sice už jen na celuloidových páscích, které, když mají štěstí a byli výjimeční, kdosi milosrdně zdigitalizuje, aby se jejich grotesky mohly promítat i na počítači, když zájem bude. A je? Příliš ne. Doba je jiná. Chytré gagy vymýšlené profesionálními gagmany netáhnou. Nostalgie a prach zapomnění. Škoda. Ale kdo ví, jak se myšlení digitální generace posune a zda nevstoupí znovu někdy mezi nás. Svým kouzlem okamžiků, svým kouzlem naivity, která má ale přímo geniální základ.

 

Stan Laurel a Oliver Hardy

Naše, seniorská generace na nich vyrostla. Jiří Voskovec s Janem Werichem z nich vycházeli. A z nich zase Jiří Suchý, Miroslav Horníček, Šimek a Grosmann, Lasica a Satinský a … a dál už vlastně nic. Chytrý smích už v módě není. A komičnost nespočívá jen v gagu, ale v křeči. Baviči, byť se tomuto označení třeba Karel Šíp nebrání, byť je daleko převyšuje, baviči s malým b a malým intelektem dokážou bavit už jen trapně a trpně. Genialita předobrazů humoru, jakými byli Laurel a Hardy a pár dalších, je zapomenuta. Žel. I když právě o tom všem ale film Stan a Ollie, který jsme na letošním Febiofestu viděli, není, co se děje týče, tak k takovým úvahám vede. A správně vede. Alespoň pamětníky. Ale mohl by a měl by vést i nepamětníky. Aby viděli, že chytrý humor, správně načasovaný a do detailu domyšlený gag není vůbec, ale vůbec žádná sranda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stalo se v sekci Central Park

O této sekci jsme už několikrát na www.www-kulturaok-eu.cz informovali, Protože jsme v ní několikrát ´lovili´.  A snímek Stan a Ollie nám uniknout nemohl. Shodou okolností byl i posledním z téměř třicítky filmů, jež jsme na Febiofestu absolvovali a o nichž jsme na našich stránkách informovali. Sekce Central Park nabídla filmy zábavné, velkolepé, plné velkých emocí i hrdinných činů. Dramata, příběhy a bláznivé komedie i divoké střílečky. Výběr nabízel plno známých jmen z obou stran kamery a řadu distribučních předpremiér, stejně jako filmů úspěšných v zahraničí, co do našich kin, mimo Febiofest, vůbec nedorazí.

 

Stan a Ollie

„Životopisné drama vychází z osudů snad nejslavnějšího komediálního dua, jež vytvořili Stan Laurel a Oliver Hardy. Snímek mapuje nepříliš známé okolnosti poslední fáze spolupráce a ukazuje příčiny, jež vedly nejen k profesnímu rozkolu dvojice, ale zasadily smrtelnou ránu jejich přátelství. Dokáže divadelní turné po poválečné Anglii vrátit vše do pořádku?“ (Febio)

 

Jak jsme to my viděli

S oficiálními anotacemi, které byly připraveny k filmům promítaným na Febiofestu, jsme ani v jednom případě neměli výhrady. Napověděly, nedopověděly, diváků zhlédni a věz. V případě snímku Stan a Ollie ale máme trochu jiný názor. Výjimka, co potvrzuje pravidlo.

 

Film není o roztržce mezi komiky. Ta je už, ve fázi jejich žití, jež film zobrazuje, za nimi. Je ale v nich. Dočasnou nezpůsobilostí jednoho se druhý pokusil pokračovat s jiným partnerem. Dočasně odsunutý to bere jako křivdu. A ten, jenž úkrok udělal, to zas cítí jako chybu. Jitří to v nich, ale už jsou zase spolu. Pokus se ukázal jako nefunkční. Jsou spolu ale hlavně proto, že k sobě patří. Jejich humor je jejich. Jejich, až neskutečně dlouhá, společná cesta tedy pokračuje a nic jiného oba nechtějí. I když si defekt připomínají. Ale jejich lidské souznění je silnější. Oba je to jejich pinožení, ta dřina slávou vykoupená, totiž bavilo. Dělali spolu rádi a jejich vztah i v té závěrečné a smutné etapě je obdivuhodně lidský a ohleduplný.

 

A jak naznačují závěrečné titulky  - ve chvíli, kdy Olli - Oliver Hardy, ze zdravotních důvodů kariéru končí, nepokouší se Stan - Stan Laurel již o žádné experimenty a vzdává se kariéry též, ač je zdráv a při síle. A co považujeme za vůbec nejlidštější, je to, že až do soudného dne přítele Hardyho, vymýšlí a nosí mu (!) nové a nové gagy, co vymyslel - ´až bude zas fit´. Oba to cítí jako ušlechtilou, leč už jen milosrdnou, lež. A jak je doloženo, tvoří je dokonce i pak, jakoby si je chystal na věčnost, do filmového nebe, kam právem oba patří, a kde je teď- asi – provozují. Ne, ten film není o roztržce, naopak, pojednává o neuvěřitelně vzácném kongeniálním a partnerském vztahu dvou osobností, které nemají být a snad ani nebudou zapomenuty. A o tom je - podle nás - film Stan a Ollie. A až neskutečné herecké výkony věrně napodobující oba protagonisty to jen podtrhují.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Titul: Stan a Ollie

Originální název: Stan & Ollie

Země původu: Kanada, Velká Británie, USA

Rok výroby: 2018

Producenti: Faye Ward

Režisér: Jon S. Baird

Scénář: Jeff Pope 

Kamera: Laurie Rose 

Hudba: Rolfe Kent 

Střih: Billy Sneddon

Scénografie: John Paul Kelly

Kostýmy: Guy Speranza

 

 

 

 

 

 

 

 

Hrají: Steve Coogan, John C. Reilly, Nina Arianda, Shirley Henderson, Danny Huston, Rufus Jones, Stephanie Hyam, Susy Kane, Ella Kenion, Bentley Kalu, Stewart Alexander, Matt Dunkley

 

 

Jazyk: anglicky

Titulky: české

Stopáž: 98 minut

Žánr: drama / komedie / životopisný

Distributor: Falcon a.s.

 

OCENĚNÍ

 

Golden Globes

  • 2019 - John C. Reilly (Nejlepší herec - komedie nebo muzikál)
  •  

BAFTA

  • 2019 - Steve Coogan (Nejlepší herec v hlavní roli)
  •  

British Independent Film Awards

  • 2018 - Steve Coogan (Nejlepší herec)
  • 2018 - Nina Arianda (Nejlepší vedlejší herečka)
  • 2018 - Guy Speranza (Nejlepší kostýmy)
  • 2018 - John Paul Kelly (Nejlepší výprava)
  • 2018 - Faye Ward (Průlomový producent)

 

Hodnocení: 100 %

Richard Koníček

© Ing. Olga Koníčková, www.febiofest.cz

  

(https://twitter.com/Febiofest)
 (https://www.facebook.com/febiofest/)
 (https://www.febiofest.cz)
 (https://www.instagram.com/febiofest/)
 (https://www.febiofest.cz/en/)

Copyright © 2018 MFF Praha - Febiofest

All rights reserved
MFF PRAHA - FEBIOFEST s.r.o.
 

Praha 21. - 29. 3. 2019 / Regiony 1. 4. - 18. 4. 2019

 

 Trailer -  znělka Febio: 

https://www.youtube.com/channel/UCkIR1AfZTMuBXnYn_95A2XQ

 

Trailer snímku:

https://www.youtube.com/watch?v=MdcBNrjc3wo