26. MFF Praha - Febiofest 2019: Jaroslav Kučera Zblízka aneb bývali Čechové již zdatní filmaři …

25.04.2019 10:34

 

 

 

Cinestar Anděl - Praha

26. 3. 2019

 

 

 

 

 

Docs

Jediná sekce letošního Febiofestu, jež se zaměřuje výhradně na dokumentární filmy. Divácké dokumenty přinášející nové a zajímavé pohledy z říše zvířat a lidí, ze světa umění a sportu, ze zákoutí filmu, hudebních pódií i válečných zákopů. Tato sekce a její jednotlivé filmové tituly nám například umožní stát se na chvíli fanouškem Tour de France a fandit podél její trasy. Anebo se stát detektivem a zjistit, co všechno spojuje 3 identická trojčata, či naopak co rozděluje účastníky sociálního experimentu, kteří se rozhodli společně si vyjet na lodi. Portrét Williama Friedkina zaujme jistě všechny fanoušky tohoto legendárního amerického režiséra a na druhé straně portrét kameramana Jaroslava Kučery (Až přijde kocour, Démanty noci...) ocení určitě nejen čeští diváci. V této sekci si totiž každý vybereme své skutečné hrdiny.

 

Je krásné vzpomínat na dobu, kdy česká kinematografie - její nová vlna - vyvrhla na břeh v příboji světových velkých kinematografií spršku filmů, které žijí anebo ožívají díky digitalizaci dodnes. Tedy jen v rámci artových a klubových kin a na různých médiích v některých našich domácnostech. Ožívají a překvapují ale také na světových kolbištích. A tam se pak svět diví, co to - a jak - dokázali v tom Česku za železnou oponou, a to během té kratičké doby volného výdechu. A jak moc to muselo být drsné, když jim ta jejich vydechující ústa byla náhle na 20 let ucpána polštářem železných bratrských tanků. Možná si ale také v tom světě kradmo pomyslí, že jinak by se bývali mohli jít za pár let vycpat s těmi jejich nekonečnými kopiemi kopií z dob lepších i pro ně tam. 

 

Doba je jiná. Pro někoho juch, pro někoho uch. Myslí se ta filmově produkční. Ale kvalita, jak vidno zůstává. I když má patinu, i když je retro, i když je to jen nostalgická vzpomínka. Dobrý divák dobré filmy ocení vzdor času i době.

 

A dobré filmy točil mimo jiné ale především Jaroslav Kučera (1929 - 1991), kameramanský mág. Dokumentární snímek Jaroslav Kučera Zblízka, který o něm vznikl, není naštěstí nostalgická uslzená plačka, ale solidní, věcný a pořádně pádný dokument, proložený názory těch, co tomu rozumí, ale s citem, aby z nich nebyl pořad mluvících hlav, pamětníků, kteří s Kučerou točili, tak vysoké laťky, jakou dosahuje Jan Schmidt a dokonce i jeho dávný parťák, Jiří Brožek, který Kučerovy filmy střihal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Co víc dodat? Že hodina, která je vzpomínce, no spíš připomínce Jaroslava Kučery, není ztraceným časem pro pamětníky, stejně jako hltače současné produkce. Aby věděli, že to šlo i jinak. Febiofestu pak patří dík za pozornost, kterou právě tomuto snímku věnoval v sekci Docs.       

 

Jaroslav Kučera Zblízka je hodinový filmový portrét jednoho z nejnadanějších východoevropských filmařů 20. století. Jaroslav Kučera, kameraman snímků Až přijde kocour, Démanty noci, Všichni dobří rodáci, Adéla ještě nevečeřela, Perličky na dně, Noc na Karlštejně  či Sedmikrásky (vedle desítek dalších), měl podstatný podíl na vzniku a formování československé nové vlny, filmového hnutí, které v 60. letech  20. století přispělo k obrodě světové kinematografie a proslulosti československého filmu v zahraničí.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Originální název: Jaroslav Kučera Zblízka

Země původu: Česká republika

Rok výroby: 2019

Režisér: Jakub Felcman, Tomáš Michálek

Stopáž: 62 minut

Jazyk: česky

Distribuční premiéra: 4. 4. 2019 v pražském kině Ponrepo

Distributor: Národní filmový archiv

 

Hodnocení: 99 %

Richard Koníček

© Ing. Olga Koníčková, www.febiofest.cz

 

 

(https://twitter.com/Febiofest)
 (https://www.facebook.com/febiofest/)
 (https://www.febiofest.cz)
 (https://www.instagram.com/febiofest/)
 (https://www.febiofest.cz/en/)

Copyright © 2018 MFF Praha - Febiofest

All rights reserved
MFF PRAHA - FEBIOFEST s.r.o.
 

 

Praha 21. - 29. 3. 2019 / Regiony 1. 4. - 18. 4. 2019

 

 Trailer -  znělka Febio: 

https://www.youtube.com/channel/UCkIR1AfZTMuBXnYn_95A2XQ

 

Trailer filmu:

https://www.youtube.com/watch?v=EtRd37VB89I

 

Beseda s autory filmu:

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/a26-mff-praha-febiofest-2019-jaroslav-kucera-genialni-kameraman-aneb-novy-pohled-na-jeho-stare-filmy/