26. MFF Praha - Febiofest 2019: Bezstarostná jízda/Easyrider aneb když na svou touhu po ´bezbřehé´ svobodě doplatíme...

29.03.2019 19:03

CineStar Praha Anděl, #11

22. 3. 2019

 

 

 

 

 

 

Sekce: Profily: Peter Fonda

 

Peter Fonda byl již od dětství veden k herectví, které také vystudoval. Začínal ve stejném divadelním souboru jako dříve Henry Fonda - jeho otec nebo Marlon Brando. Po svém angažmá v několika hrách na Broadwayi se však rozhodl prosadit ve filmovém Hollywoodu.

Peter Fonda byl dvakrát nominovaný na Oscara. Poprvé za svůj nejznámější snímek, legendární road movie Bezstarostná jízda, na které se podílel jako scenárista, spolurežisér a producent. Podruhé za drama Uleeovo zlato. Za něj také získal v roce 1998 Zlatý glóbus a stejný úspěch si zopakoval o dva roky později za vedlejší roli v životopisném filmu Posedlost Ayn Randové.

 

Peter Fonda patří do slavné rodiny amerických hereckých legend. Jeho otcem je Henry Fonda, sestrou Jane Fonda a v herecké tradici pokračuje i Peterova dcera Brigit Fonda.

Bezstarostná jízda

 

Kultovní snímek představuje symbol atmosféry 60. let v Americe. Road movie o dvou hippies, kteří se na motorkách vydávají napříč Spojenými státy, se okamžitě stala hitem a získala Zlatou palmu v Cannes. Ústřední dvojici ztvárnili Denis Hopper, který film režíroval, a Peter Fonda, který napsal scénář. Bezstarostná jízda odstartovala hvězdnou kariéru Jacka Nicholsona a vynesla mu nominaci na Oscara. (oficiální text)

 

Dva hippies, Billy a Wyatt, zvaný kapitán Amerika, právě vydělali nějaké peníze na drogách a tak stočili řidítka svých motorek na východ a vyrazili z horkého Los Angeles do vzdáleného New Orleansu na karneval.

 

A toto je vyprávění o jejich bezstarostné cestě, kde můžeš kdykoli zastavit a dát si práska marihuany, namazat se v provinčním zapadákově nebo se nevázaně pomilovat s místními krasavicemi. Nic nelze předem plánovat a předvídat. Jednou je odmítne nedůvěřivá recepce omšelého motelu, vzápětí snídají s neznámou farmářskou rodinou a náhodný stopař na chvíli odkloní jejich cestu do osamělé komuny jejich spřízněnců. Nová přátelství se tu navazují snadno a nečekaně, a stejně neodvolatelně končí. Tak, jako jejich setkání s mladým právníkem Georgem Hansonem, s nímž společně strávili nějaký čas v cele venkovského vězení, popojeli kus cesty, vykouřili pár cigaret - a pak už byli jen bezmocnými svědky jeho smrti. Zbyla jim po něm jen kreditní karta, adresa vyhlášeného bordelu a pocity, které nepřekryla ani bouřlivá karnevalová noc. A tak se vydávají na poslední úsek své cesty. Znovu je před nimi svobodná jízda a volná silnice, na niž právě vjíždí dodávka s farmáři, kteří mají o svobodě a toleranci svéráznou představu. Revoltující poselství ze sklonku 60. let 20. století dodnes neztratilo svoji výmluvnost a naléhavost. (oficiální text distributora)

 

Bezstarostná jízda

Když jsme na www.www-kulturaok-eu.cz před několika týdny dočetli a nenávratně odložili knihu o historii rodu Fondů, netušili jsme, že na Febiofest 2019 má přijet Peter Fonda. Sice ze zdravotních důvodů nepřijel, ale projekci kultovního filmu Bezstarostná jízda jsme si ujít však nenechali. K filmu Peter Fonda napsal scénář, když si téma  nejdříve sám prosadil, a také ve filmu  sám hraje.

 

Dvojice Peter Fonda a Dennis Hopper si nekalým způsobem vydělají na nablýskané motorky a rozhodnou se pro dlouhý výlet.  Zcela si důvěřují, směr a cíl své cesty znají. Cestou však postupně ztrácejí iluze o Americe, o zemi svobody, o níž se domnívali, že je zemí svobody.  Protože však jsou zcela odlišní od obyvatel, které cestou potkávají či míjejí,  a kteří motorkářům tu jejich svobodu závidějí,  a tak dochází i ke vzájemným, mnohdy nebezpečným, střetům.

 

 

Setkáme se s zcela nefalšovaným a upřímným Jackem Nicholsonem v roli alkoholika a skeptického právníka. Pohled (zfetovaných marihuanou) Petera Fondy a Dennise Hoopera se cestou také mění, protože pozorují, že lidé jsou uraženi s jejich pojetím svobody uraženi, že s nimi nesouhlasí.  

 

 

 

 

Závěr je šokující. Pochopíme, že svoboda jako taková (bezbřehá) je nerealizovatelná, vždy budou nějaké příkazy a zákazy, a platí do i pro dnešní dobu.

 

 

 

A jen pro zajímavost můžeme uvést, že když Peter Fonda (Wyatt) na hřbitově pláče k soše Madony a MATCE VYČÍTÁ, tak že se vlastně vyznává ze své lásky k matce, která spáchala sebevraždu. Skutečnost, jak matka zemřela, Jane a Peter Fonda se dozvěděli mnohem později, a to dokonce až z médií. Jejich otec Henry Fonda před nimi sebevraždu jejich matky se snažil ututlat, přičemž oba - Jane  i Peter -  trpěli kvůli neúprosné a tvrdošíjné povaze otce, který v té době byl  legendou, jedním z nejslavnějších amerických  herců.  

 

Titul: Bezstarostná jízda

Originální název: Easy Rider

Titul slovensky: Bezstarostná jazda

Země původu: USA
Rok výroby: 1969
Režisér: Dennis Hopper

Scénář: Peter Fonda, Dennis Hopper, Terry Southern

Kamera: László Kovács

 

Hrají: Peter Fonda, Dennis Hopper, Jack Nicholson, Luke Askew, Luana Anders, Robert Walker Jr., Michael Pataki, Karen Black, Warren Finnerty, Carrie Snodgress, Bridget Fonda, Dan Haggerty, Toni Basil, Helena Kallianiotes, Sabrina Scharf, Phil Spector, Virgil Frye, Sandy Brown Wyeth, Carmen Phillips, Robert Ball

 

 

Stopáž: 95 minut
Jazyk: anglicky
Titulky: české

Žánr: drama/road movie

Distributor: Park Circus

 

 (https://twitter.com/Febiofest)
 (https://www.facebook.com/febiofest/)
 (https://www.febiofest.cz)
 (https://www.instagram.com/febiofest/)
 (https://www.febiofest.cz/en/)

Copyright © 2018 MFF Praha - Febiofest, All rights reserved.
MFF PRAHA - FEBIOFEST s.r.o.
e-mail: info@febiofest.cz


Praha 21. - 29. 3. 2019 / Regiony 1. 4. - 18. 4. 2019

 

Hodnocení: 100 % 

Olga Koníčková, www.csfd.cz

Foto © Ing. Olga Koníčková, internet, www.febiofest.cz

 

Trailer -  znělka Febio: 

https://www.youtube.com/channel/UCkIR1AfZTMuBXnYn_95A2XQ

 

Trailer  - snímek:

www.youtube.com/watch?v=GwST6mpT7Ds