25 let Autosalonu AMI Auto Mobil International 2016 aneb jeďte do Lipska - je to blízko!

14.02.2016 19:22

Autosalon AMI Auto Mobil International 2016

9. - 17. 4. 2016


Na pozvání jako vždy precizní společnosti SEPP International s. r. o., která má výhradní zastoupení společnosti Lipské veletrhy pro Českou republiku a Slovensko, jsme se opět setkali při prezentaci jednoho z nepřeberného množství veletrhů konaných na proslulém Lipském výstavišti – veletrhu AMI/autosalonu Auto Mobil International 2016. 

 

 

AMI už slaví 25 let

Letošní AMI už existuje čtvrt století. Neuvěřitelné. A trochu smutné. Z hlediska pamětníků, jakými jsme už nesporně my. Měli jsme totiž tu čest zúčastnit se řady veletrhů AMI, a to dokonce téměř od počátku. A hle, jsme my i veletrh o čtvrt století starší. On se za tu dobu rozšířil, vyzrál, dospěl téměř k dokonalosti a zaujal na automobilovém kalendáři světových veletrhů čestné, osobité a neměnné místo.

 

Což se o nás na www.www-kulturaok-eu.cz na rozdíl o něj (vyjma toho rozšíření se) říci nedá. Prostě v Lipsku vědí, jak na to. Oproti všem ostatním a možná renomovanějším automobilovým veletrhům v Německu i ve světě mají na lipském AMI od počátku v rukou jeden velice rafinovaný trumf.

 

Návštěvník není jen pouhopouhým divákem, ale může téměř vše.

 

  • Vozy si prohlédnout, osahat, vyzkoušet, nastoupit si do nich a dokonce se s nimi projet. A to jak s instruktorem, tak dokonce sám a pozor, nejen po nějakém tom plácku na Výstavišti, ale na speciálních trasách vybudovaných na výstavišti (pro silniční vozy po silniční trase, pro terénní vozy po hromsky terénní trase) a trumf pro fanoušky nakonec, vyrazit lze s vozem i do okolního normálního provozu.

 

Neuvěřitelné? Tak se jeďte na AMI podívat!

My za www.www-kulturaok-eu.cz  tam byli, my to zažili, a my to můžeme potvrdit, my z toho dokonce máme fotografie (náš fotograf Václav Koníček tam i fotografoval), ale fotky vám neukážeme, protože fotil klasickou technikou a reprodukce by - podle jeho slov - už nebyla kvalitní. Ale aby to nebylo jen na nás. Stejně jako my si to před dvěma lety vyzkoušelo přes 10 tisíc návštěvníků včetně nemalého procenta od nás z Česka.

 

K přímému testování nám byly a opět budou k dispozici kompaktní vozy, limuzíny i SUV od různých výrobců. A zkušební jízdy budou i letos centrální součástí rámcového programu lipského automobilového veletrhu. Včetně jízd zohledňujících úsporu pohonných hmot, které se budou konat již po jedenácté a při nichž zájemcům profesionální koučové předvedou, jak je možné při jízdě autem šetřit jak životní prostředí, tak peněženku.

 

A proč byl poslední veletrh AMI před dvěma lety? Inu proto, že veletrh se po celou dobu svého konání realizuje ve dvouleté periodicitě (i když se už zkoušela i roční periodicita, ale jen jako experiment a pořadatelům se neosvědčila). A tak se sázka na automobilový průmysl a jeho prezentaci tehdy v tom roce 1991, tedy těsně po zániku NDR v proslulém veletržním městě Lipsku, bohatě vyplatila.  

 

Jak že tedy bude koncipován letošní ročník AMI?

AMI je veletrh, který důsledně představuje mezinárodní automobilovou branži v celé šíři. Jak proklamují organizátoři, zásadními znaky AMI jsou flexibilita, dynamika a tlak na inovace. Na tiskové konferenci byli přítomni jak generální ředitel společnosti Leipziger Messe Martin Buhl-Wagner, tak projektová ředitelka samotného veletrhu AMI Ulrike Lange, ale i představitelé Lipska jako města a turistického centra. Od nich jsme se dozvěděli, že při oslavě svého 25-letého jubilea ve dnech 9. až 17. dubna 2016 veletrh AMI Auto Mobil International zaznamenáme jak další kus automobilové historie, tak i její aktuální současnost a v neposlední řadě bude také zdrojem impulzů pro mobilitu zítřka.

 

Během letošního ročníku se totiž návštěvníci mohou těšit na veletržní novinku začleněnou do takzvané zážitkové sekce nazvanou ´AUTO-mobilita budoucnosti´. Co si pod tím představit? Především prezentaci moderních systémů pohonu a autonomních jízdních konceptů, které jednoznačně naznačují, jaká bude budoucnost světa automobilů.

 

Pár slov vybraných z tiskové zprávy (pro znalce)

Vedle prezentací německých a mezinárodních výrobců osobních automobilů a mnoha akcí, jako jsou testovací jízdy, AMI-jízdy s ohledem na úsporu pohonných hmot a off-road-parkury na volné ploše nabídne veletrh AMI Auto Mobil International 2016 zážitkové světy, do kterých se mohou návštěvníci ponořit.

 

Doplňková prezentace ´AUTO-Mobilita budoucnosti´ se soustředí na významná témata, jako jsou automatizovaná jízda, alternativní pohony a konektivita.

 

Živě budou předvedeny například funkce jízdních asistenčních systémů, díky kterým je auto schopné samo automaticky zaparkovat na stisknutí tlačítka.

 

Speciální ukázka ´driving innovation´ ukáže vozidla, jež svými unikátními pohonnými systémy a stavbou karoserie předběhla svou dobu.

 

Čerstvou novinkou je sekce nazvaná ´Action Area´, kde najdeme vše, co potěší srdce automobilových nadšenců.

 Fandové amerických musclecars, jež své ctitele nadchnou jak výkony motorů nad 500 koní, tak drsným zvukem, budou v sekci ´Action Area´ na tom pravém místě, stejně jako milovníci luxusních aut, která budou také součástí tohoto zážitkového světa plného akcí. Hitem bude nesporně značka Maserati.

 

Veletrh představí také různé německé závodní okruhy a vnese do hal lipského výstaviště ducha automobilového závodění.

V tradiční a populární sekci AMI Classics zhlédneme  na výstavní ploše v Lipsku také autoveterány Veletrh AMI Auto Mobil International 2016 se tak opět jako v předchozích ročnících stane centrem fanoušků automobilové klasiky.

 

 

 

Veletrh AMI po 9 dnů rozhodně nenechá v klidu žádného automobilového fanouška. Nabídkové spektrum Autosalonu, plného zážitků, sahá od představení premiér a nejnovějších modelů německých a mezinárodních automobilových výrobců přes oblast infotainmentu a konektivity až po nabídku v segmentu náhradních dílů a příslušenství.

 

Nabídková sekce AMITEC zase zahrnuje údržbu, péči a opravy osobních a užitkových vozidel.

 

Návštěvníci se tak jako vždy mohou těšit na bohatý rámcový program, kterého se smějí i aktivně účastnit.

Patří sem například AMI-lekce úsporné jízdy, zkušební jízdy v reálném silničním provozu a také off- roadové parkury na volné ploše Výstaviště.

 

Díky četným a skvěle připraveným kongresům, konferencím a samozřejmě i udělováním cen se veletrh AMI pravidelně stává místem setkání odborného automobilového světa. A jak by ne, vždyť pořadatelem je špičková výstavní společnost Leipziger Messe GmbH a ideovým garantem Svaz mezinárodních výrobců motorových vozidel (VDIK e.V.).

 

https://www.ami-lipsko.cz

https://www.ami-leipzig.de

https://www.leipziger-messe.de

 

Hodnocení:  99 %

Richard Koníček (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková, www.ami-lipsko.cz