23. ročník soutěžní přehlídky realizovaných staveb Grand Prix architektů 2016 aneb máme uzávěrku 1. dubna 2016!

30.03.2016 14:38

Zúčastnili jsme se za www.www-kulturaok-eu.cz tiskové konference, jejíž pozvání jsme dostali  jménem Obce architektů a jejího předsedy, Ing. arch. M. G. Parmy, a to v souvislosti s nadcházející každoroční (autorskou) soutěží českých architektonických realizací z roku 2015, Grand Prix  Architektů 2016 (GPA 2016). Přítomni byli Ing. arch. Miloš Grigorij Parma a sekretář poroty ročníků 2015 a 2016, Ing. arch. Ivan Anděra.

 

Parma rovněž připomněl, že v současné době vycházejí ze škol stovky architektů, že kvalitu architektury určí čas, že kvalitní architekturu tvoří vždy tým, že v současné době je architektura ovlivňována developery… 

 

 Akce se konala v překrásné výstavní síni Opatství Emauzy

Dále jsme se dozvěděli o vztazích Obce architektů, dobrovolným zájmovým spolkem a Českou komorou architektů, organizací, která vykonává ze zákona č. 360 /1992 Sb. a na základě vlastních interních předpisů přenesené pravomoci státní správy na poli udělování autorizaci, že nejsou dlouhodobě dobré…a že skomírá spolkový život….a že Obec architektů  má problémy s časopisem Architekt, protože  stále hledá potenciálního vydavatele …

 

Obec architektů je nezisková organizace a financována pouze příjmy z členských příspěvky, z vlastní hospodářské činnosti, z letos ne- poskytnutých grantů a sponzorských darů… 

 

Grand Prix architektů – Národní cena za architekturu je soutěžní přehlídka architektonických prací dokončených v uplynulém roce, pořádaná Obcí architektů.

 

Soutěžní přehlídka je otevřená, zúčastnit se jí mohou čeští i zahraniční architekti, projektanti a výtvarníci, podmínkou je, že dílo je realizováno na území České republiky.

Díla českých architektů realizovaná mimo území České republiky se mohou přehlídky zúčastnit mimo soutěž. Do přehlídky mohou být přihlášeny práce realizované v posledním roce.

Přehlídka Grand Prix architektů – Národní cena za architekturu má několik kategorií – Novostavbu, Rekonstrukci, Rodinný dům, Interiér, Krajinářskou a zahradní tvorbu, Urbanismus, Architektonický design-drobná architektura-výtvarné dílo v architektuře.

Mimo kategorie je udělována cena za architekturu v oblasti bydlení.

Práce posuzuje nezávislá odborná mezinárodní porota. Porota pracuje každý rok v jiném složení, ale vždy v ní zasedají čtyři zahraniční architekti, z nichž jeden je ze Slovenské republiky a český kritik, teoretik nebo historik architektury nebo výtvarný umělec.

 

V porotě letošního ročníku GPA zasednou:

Eva Jiřičná (Velká Británie)

Vladimír Lažanský (ČR)

Lázslo Mikó (Maďarsko)

Elena Szolgayová (Slovenská republika)

Petr Franta (ČR)

 

V jednotlivých kategoriích se udělují ceny a čestná uznání, hlavní cenou je Grand Prix, kterou získává vítězná práce celé přehlídky. Stavebník, díky němuž mohlo vzniknout mimořádné architektonické dílo, může být odměněn cenou pro investora. Při slavnostním vyhlašování vítězů se předává také cena českému architektovi za významné celoživotní dílo. Laureáta navrhuje Rada Obce architektů. Ceny jsou čestné.

Všechny práce jsou vždy představeny na veřejné výstavě v Praze. Výstava poté jako putovní navštíví řadu českých a moravských měst a bývá prezentována i v zahraničí.

 

Posláním soutěžní přehlídky Grand Prix architektů – Národní cena za architekturu je prezentace současné kvalitní architektury, vznikající v České republice, široké veřejnosti.

 

Čtvrtek 12. 5. 2016/malá dvorana Národní galerie, Vveletržní palác, Praha7, Dukelských hrdinů 47:

 Galavečer s vyhlášením výsledků a na vernisáž výstavy

www.grandprix-architektu.cz

 

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková