20. Dny evropského filmu (DEF) aneb když jsme peníze přece jen sehnali!

05.04.2013 13:22

 

 

11.  -18. 4. 2013 Praha  - kino Světozor a Lucerna

19. - 25. 4. 2013 Brno – kino Art

 

                         Ozvěny DEF

22.-24.4 2013  Jablonec nad Nisou

23.-25.4 2013  Uherské Hradiště

24.-26.4 2013  Boskovice

25.-28.4 2013  Ostrava

25.-28.4 2013  Hradec Králové

 

Již od 11. dubna 2013 vstupují Dny evropského filmu do nové dekády, neboť je tomu letos právě 20 let od vzniku filmové přehlídky DEF. Připravili jsme pro návštěvníky kin speciální program, díky kterému se budeme moci nejen ohlédnout za dosavadními ročníky, ale také oslavit ročník letošní – pro DEF a jeho diváky jubilejní (v prostorách Lucerny v sobotu 20. 4. 2013).

 

Tiskovou konferenci 4. dubna 2013 v Zrcadlovém salonku Černínského  paláce zahájila tisková mluvčí DEF-  Michaela Dvořáková.  Dozvěděli jsme se opět, že programová skladba přehlídky zahrnuje filmy všech evropských zemí. Jednotlivé ročníky od roku 1994 po rok 2012 tradičně nabízely ročně přes 40 filmů z více než 25 evropských zemí. A jak Dvořáková   dodala, každoročně se nám daří zajistit pokaždé větší a větší počet filmů. Řada filmů byla oceněna na významných národních a mezinárodních filmových festivalech a vznikla v mezinárodních koprodukcích. Filmy  promítáme v původní verzi s českými titulky a vzhledem k zájmu cizojazyčně mluvících diváků, kteří jsou součástí divácké obce Dnů evropského filmu, nebudeme ošizeni ani o anglické titulky.

 

Slavnostní zahájení DEF

Co jsme se dozvěděli od zástupce švédského vyslanectví  Rolf Erickson? Slavnostního zahájení Dnů evropského filmu se osobně zúčastní představitel jedné z hlavních rolí Simon Berger, švédský divadelní a filmový herec a jak Erickson doplnil,  Berger bude v Praze, a že jde o cca 30letého herce, který na jevišti, v TV seriálech a ve filmech exceluje a  že patří k nejvýraznějším talentům v současné švédské herecké garnituře.

 

Jak probíhal výběr filmů?Šlo o jednání a dohody s jednotlivými ambasádami, které filmy poskytnou a schválí k účasti na festivalu. Není jednotný vzor, je to otázka jednání případ o případu a hrají v tom roli zájmy, distribuční taktika a samozřejmě i finance.“ Zdeněk Blaha

 

Program DEF – 2013

Co nám dále ještě řekl programový ředitel festivalu Zdeněk Blaha? Dozvěděli jsme se, že v pražském kině Světozor zahajujeme DEF 11. dubna 2013 švédským koprodukčním snímkem Call Girl Mikaela Marcimaina, kde zachycujeme události kolem tzv. Geijerovy aféry, jež otřásla Švédskem v 70. letech za vlády Olofa Palmeho a dotkla se předních činitelů země. Tehdejší ministr vnitra Lennart Geijer společně s dalšími čelil obvinění z vyhledávání sexu s nezletilými prostitutkami. Film vyvolal ve Švédsku kontroverzi, když rodina zesnulého Olofa Palmeho podala žalobu za urážku, neboť se jim nelíbil způsob, jakým je Palme ve filmu zachycen. Výsledkem byla dohoda mezi Palmeho rodinou a producentem, na jejímž základě se kontroverzní scény z filmu přestříhaly. A to i přes tvrzení režiséra Mikaela Marcimaina, že jsou postavy skutečností inspirovány pouze volně.

 

Snímek Call Girl si odnesl řadu prestižních ocenění: MFF Toronto 2012: 2 x Cena mezinárodní filmové kritiky FIPRESCI (za film a za režii); 3x Ceny Guldbagge 2013: Nejlepší kamera, Nejlepší kostýmy, Nejlepší zvuk a z MFF ve Stockholmu si odnesl Cenu diváků. Distribuci filmu v ČR zajišťuje Film Europe.  Na závěr své řeči Blaha dodal, že Call Girl bude hlavním filmem festivalu. A že díky němu a dalším souvislostem se uvolili sponzoři na konání festivalu.

 

Dále Bláha probral postupně všechny sekce a filmy a zdůraznil jako novou a přínosnou zejména sekci €Docs. Dodal, že v sekci Media bude nakonec zastoupeno pět filmů, v sekci Best Of čtyři.  

A tak jsme naslouchali dále jsme naslouchali dále řeči programového ředitele a vnímali jeho zápal pro DEF:

Program DEF jsme rozdělili do tematických sekcí – k již tradičním sekcím /Národní liga, Lux Prize, K věci, Film&Music, Media, Best Of / letos přibyla nová sekce €Docs zaměřená na výjimečné dokumentární filmy, kterým sluší velké plátno kin.

 

Sekce Národní liga

 a)  Mushrooming je černou estonskou komedií o houbaření a zametání politických afér pod koberec

 b)  Finská Očista je oproti tomu syrovým filmem o jizvách z minulosti, oportunismu, ale i vykoupení za zlé činy

 

Sekce Lux Prize

  1.  Barbara přináší příběh mladé lékařky z východního Německa přeložené na venkov, kde pod neustálým dohledem tajné policie i svého okolí plánuje tajně útěk na západ.
  2.  Ursula Maier následuje ve filmu Sestra linii sociálních dramat bratří Dardennů. Malý Simon je ve svých dvanácti takřka profesionálním zlodějem, aby uživil sebe a svoji starší sestru. Dlouho jim ale takové soužití nevydrží.

 

Sekce K věci

  1. Film Nový svět pojednávající o skupině aktivistů snažících se vybudovat svépomocí komunitní centrum v Tallinu uvede zástupce organizace Auto*Mat, o. s.
  2. O tématu ilegální imigrace, kterým se zabývá film Ilegální máma, pohovoří Andrea Plačková, koordinátorka projektu
  3.  Využití kvalifikace migrantů z Multikulturního centra Praha, slovenský dokument Cikáni jdou do voleb, dokument o jedné volební kampani romského streetworkera, který se rozhodl kandidovat na starostu malého městečka a stát se tak hlasem romské menšiny, představí zástupce Slovo 21 o.s.
  4. Hraný film Louise Wimmer, varující před vzrůstající propastí mezi absolutní chudobou a bohatstvím v Evropě uvede Petra Klingerová z Programu sociální integrace organizace Člověk v tísni, o.p.s.

 

 Mezi zavedené sekce opět řadíme sekce Film&Music

  1. Hrané i dokumentární filmy s hudební tematikou, např.

            Last Call - Dresden Dolls – János Szász natočil poslední turné americké kapely Dresden Dolls po jejich reunionu v roce 2010

 

Sekce Media

 představujeme snímky, jež v minulosti úspěšně čerpaly finanční podporu z programu MEDIA.

  1. Je to jen vítr – oceňované tísnivé drama Benedeka Fliegaufa zachycuje jeden den v životě romské rodiny, čelící tlaku okolí a stále více narůstajícího rasismu.
  2. Antikrist – “kacířský” alegorický snímek Larse von Triera o manželském páru uchylujícím se do lesů, kde místo ráje nacházejí peklo

 

 Sekce Best Of pak představuje průřez národními kinomatografiemi posledních dvou let

  1. Vrásky jsou animovaným snímkem o stárnutí a vyrovnávání se s životem

v domově pro seniory, líčící vše s humorem a bez sentimentu.

  1. Irský Skok je propletencem několika příběhů odehrávajících se během silvestrovské noci. Mafie a vyřizování účtů, nešťastné náhody, ale i obyčejná milostné vzplanutí. Jedna noc, čtyři osudy.

 

 Vyvořili jsme novou sekci  €Docs:  zaměřili jsme ji  na výjimečné dokumentární filmy,

  1. Fuck for Forest je dokumentem o skupině berlínských aktivistů, kteří se snaží vydělávat peníze na záchranu deštných pralesů natáčením eko-porna
  2.  Whores Glory – Michael Glawogger se ve svém posledním dokumentu zaměřil na řemeslo staré jako lidstvo samo. Jaké jsou podoby prostituce ve světě a co toto všechno vypovídá o nás?

 

Co nám řekl zástupce Ministerstva zahraničí ČR - Jan Michal?

  • Pochválil  přípravu DEF, že sekce přesně doplňují k věci politiku MZČR a evropských  struktur. Akcentují ta témata, která jsou nejžhavější. Poděkoval ředitelce příslušného odboru paní Barboře Golatové (Eurofilmfest s.r.o., Národní 28, Praha 1) za uspořádání festivalu.
  • Připomněl, že v současné době je v EU 27 států a že ty státy jsou zastoupeny ve festivalové nabídce. Vyslovil důvěru, že už příští ročník bude zemí 28, protože se má EU rozšířit o Chorvatsko a tak, že se těší, že zde bude zastoupena i jejich filmografie.
  • Zdůraznil, že 20. výročí neslaví jen festival, ale také vznik evropského občanství a že v té souvislosti probíhá „Evropský rok občanství“.
  • Pochvaloval si, že festival a filmy s jeho tématikou šíří zdárně osvětu a doplňují aktivity evropské i naší administrativy.
  • Jako hlavní problémy EU vidí:  dětskou práci, chudobu, migraci a ekologii, a to vše je ve vybraných sekcích a v jejich rámci uvedených filmech obsaženo z nejrůznějších pohledů.           
  •  Připomněl, že si zvlášť z hlediska zájmů MZČR  cení, že 12. dubna v 18.45 hodin budeme hrát film Cikáni jdou do voleb, který například v Jihlavě dostal cenu za profesionální střih.
  • Dále pan Michal ocenil promítání filmu Nový svět - 15. 4. 18.45 hodin ve Světozoru, dále 17. 4. 18.45 hodin v Lucerně – filmu Lui Winter a 18. 4. 18.45 hodin ve Světozoru promítání filmu Ilegální máma o zneužívání migrantů při práci v Evropě
  • Připomněl, že 17. 4. 2013 se v Evropském domě koná den pro školy, kdy tam bude vše zdarma.  
  • Zdůraznil také úzkou spolupráci s organizacemi zaměřenými na zlepšování postavení Romů
  • Závěrem popřál zdar festivalu jako takovému!

Děkujeme panu Janu Michalovi za jasnou řeč!

 

A co o nám řekla zástupkyně Ministerstva kultury ČR Kateřina Besserová? Informovala nás, že kulturní aktivity u nás mají vskutku minimální a zcela nedostatečný rozpočet, což se týkalo až likvidačně i DEF. Přitom jde o unikátní přehlídku, jaká nemá v takovémto pojetí v Evropě obdoby. O záchranu DEF se zasloužilo švédské velvyslanectví, jmenovitě Erickson, který se osobně zasadil o prostředky na další existenci festivalu. Na MKČR byl navíc vytvořen fond pro Evropské filmy, který by měl být otevřenou cestou pro financování, a tím i existenci dalších ročníků.

 

Zakončení DEF

Pražskou část Dnů evropského filmu zakončí 18. dubna 2013 v kině Lucerna islandsko-norský snímek, zcela odlišný od hollywoodských filmů,  Hluboko (Djúpið) režiséra Baltasara Kormákura. Drama muže, který navzdory všem předpokladům přežije několik hodin v ledové vodě poté, co ztroskotá jeho rybářská loď, vznikal na motivy skutečných událostí. Nejnovější snímek Hluboko si na výročních islandských filmových cenách Edda odnesl hned 11 ocenění a stal se islandským kandidátem na cenu Oscar za cizojazyčný film. Snímek nasazuje do českých kin Aerofilms od 25. dubna 2013.

 

Slavnostním zahájením i zakončením provází osvědčený, vždy vtipný a lety prověřený Lukáš Rumlena (Cabaret Caligula, www.kabaretcaligula.com).

 

 Závěrem oslavy, ó oslavy!

V rámci oslav 20. kulatin jsme pro své fanoušky připravili na sobotu 20. 4. 2013 filmový happenig. Od 16 do 24 hodin těšíme v kině Lucerna (ul. Vodičkova 36, Praha 1) na všechny  milovníky filmů, bleších trhů, slam poetry nebo ty,  co potřebujeme doplnit  filmotéku za rozumnou cenu a chceme  se vyfotit v dobovém kostýmu svého oblíbeného filmu.

 

V Evropském domě  (Jungmannova ulice) už  od  18. 3. - 10. 4. 2013  můžeme zhlédnout  výstavku plakátů ze všech dvaceti  ročníků, kterou se  zahájením festivalu přestěhujeme do kavárny kina Lucerna, kde bude pro všechny návštěvníky zdarma až do 11. 5. 2013.

 

Katalog DEF je sice skromný, ale podle mého názoru velmi atraktivní a přehledný. Dostaneme ho zdarma, nebo si ho můžeme stáhnout na www.eurofilmfest.cz

 

Na webových stránkách www.eurofilmfest.cz získáme podrobné informace k 20. ročníku DEF: vedle programu přehlídky, katalogu ke stažení, novinek apod., také online prodej vstupenek, který byl zahájen v loňském roce.

 

Filmová přehlídka se koná pod záštitou Ministryně kultury ČR Aleny Hanákové, Zastoupení Evropské komise v ČR, primátora hlavního města Prahy Bohuslava Svobody  a  starosty městské části Praha 1 Oldřicha Lomeckého

Přehlídku pořádají velvyslanectví a kulturní instituty evropských zemí, hlavní město Praha a Zastoupení Evropské komise v ČR. / Za podpory Ministerstva kultury ČR, Ministerstva zahraničních věcí ČR městské části Praha 1 a Evropského parlamentu - Informační kanceláře v ČR.

 

Generálním partnerem je filmový kanál FILM + Hlavními mediálními partnery jsou Česká televize a Český rozhlas 1 - Radiožurnál  Mediálními partnery jsou Lidové noviny, Lidovky.cz, Expresradio, Respekt, Student Agency, ČSFD.cz a Šupito

 

Vstupné na jednotlivé projekce DEF je 90 Kč. Od loňského roku je zaveden online prodej vstupenek v pražských kinech Světozor a Lucerna – vstupenky si tak lze nejen zarezervovat, ale i on-line zakoupit. Vstupné podléhá slevám, např.: cena 45 Kč pro seniory, akce vše za 39 Kč (10. 4.), prodej vstupenek na Slevomatu (2 vstupenky za cenu 1) atd.

 

 

A ještě informační perličku: V rámci dne - 8. 5. 2013 – otevřených dveří Ministerstva zahraničí ČR v Černínském paláci (LORETÁNSKÉ NÁM. 5, PRAHA 1) -  si poslechneme  koncert v zahradě. Pro veřejnost jsme ho samozřejmě připravili zdarma.

 

Richard Koníček

Foto: DEF

 

Pro fajnšmekry doprovodný program DEF:

FILMOVÝ HAPPENING

Sobota 20. 4. / 16.00 - 24.00 hod / Kino Lucerna / Vodičkova 36, Praha 1

 

Kino Lucerna

16.00 hod / pásmo večerníčků ČT

18.00 hod / projekce filmu Muž, který se směje

Variace na stejnojmenný román Viktora Huga se natáčela také v Barrandovských ateliérech českou produkční společností Okko Production. V jedné z hlavních rolí se objeví Gérard Depardieu.

21.00 hod / projekce filmu Fuck for Forest / Berlínští ekoaktivisté pod heslem Fuck for Forest natáčejí porno, aby za vydělané peníze odkoupili část deštného pralesa a pomohli tak amazonským domorodcům.

 

Foyer Kina Lucerna

16.00 – 18.00 hod / dětská animovaná dílna Aeroškola, prezentace interaktivního dětského webu tyyo.cz, maskoti postaviček z večerníčků ČT

 

16.00 – 24.00 hod / focení v dobových kostýmech (výběr z více jak 100 kostýmů i dětských velikostí), bohatá tombola s hodnotnými cenami, delegace tvůrců, rekvizity a kostýmy

k filmu Muž, který se směje, Slam Poetry Show, filmový blešák, prodejní stánky s filmovou tématikou, výstava plakátů 20 let s evropským filmem a mnohé další…

 

Vstupné pro děti do 12 let zdarma. Dospělí 100 Kč (nebo zdarma se vstupenkou z jakékoli projekce DEF).

 

SEMINÁŘ KINO 2013 DIRECTORS CUT

22. 4. 2013 / 9.30 hod / Kino Aero, Biskupcova 1733/31, Praha 3

Seminář o aktuálních tématech, která dynamický svět filmu přináší.

 

 Pro odbornou veřejnost DEF ve spolupráci se sdružením Pro Digi o.s. a Media Deskem ČR připravili, jako již několikátý společný projekt, seminář Kino 2013 DIRECTORS CUT. V prvních polovině dne se seminář věnuje statistikám a výsledkům návštěvností kin a digitalizace v roce 2012 a výhledům na rok 2013. V druhé části dne se zaměřuje na novinky

a na sumarizaci projektů pro kina, které jim mohou pomoct ke zvýšení návštěvnosti. Ať už jde o projekty vzdělávací, marketingové, technologické. V poslední části si mohou profesionálové vyměňovat své zkušenosti během networkingu.

Akreditace na seminář je bezplatná.

 

Z historie DEF:

U kolébky DNŮ EVROPSKÉHO FILMU stálo několik diplomatů z evropských zemí: Giorgio Ficcarelli (Itálie), Andreas Stroehl (Německo), Sylvie Dargnies (Francie) a Franta Wijchers (Nizozemí). Všimli si téměř úplné absence evropských filmů v českých kinech a tak spolu se zástupci ostatních velvyslanectví evropských zemí dali dohromady první, tenkrát pokusný ročník, s cílem zjistit, jestli je o evropské filmy zájem. Hlavní ideou byla obohatit nabídku českých kin o kvalitní a významná díla současné evropské kinematografie.

 

1. ročník přehlídky byl zahájen 8. dubna roku 1994 snímkem Orlando režisérky Sally Potter. Během následujících let DEF hostily osobnosti jako jsou Ken Loach (RAINING STONES / Pršící kamení, SWEET SIXTEEN / Sladkých šestnáct let), Aki Kaurismäki (PIDÄ HUIVISTA KIINNI, TATJANA / Drž si šátek, Tatjano), Carlos Saura (GOYA EN BURDEOS / Goya v Bordeaux), Stephen Frears (LIAM / Liam) a další.

 

 

Katalog DEF je ve všech kinech zdarma.

 

Koncept a grafická úprava 20. ročníku DEF se nese v duchu oslav kulatého výročí! Autorem vizuální podoby SLAVÍME KULATINY je Bohdan Heblík (www.kofila.com).

 

Za znělkou 20. ročníku stojí tým:

umělecký režisér: Bohdan Heblík / námět: Bohdan Heblík a Lukáš Veverka / režie: Lukáš Veverka (www.parasite.cz) / kamera: Vladan Vála / střih: Vojta Fric / zvuk: Tomáš Bělohradský (www.sound4film.cz) / produkce: FRAME100R (www.frame100r.cz)