120 let českého špekáčku aneb stalo se před 120 lety (czech hot dog)

15.03.2013 15:33

V Praze, v Holešovicích, v Královské oboře se právě konala Zemská jubilejní výstava, kde byla mimo jiné postavena i strojní uzenářská dílna. A poprvé vůbec zde prodávala ještě teplé uzené špekáčky (tehdy ještě uzenky). Podávaly se s křenem a rohlíkem a stály 8 krejcarů. Jako atrakce. Jenže, z atrakce se stala událost, protože budoucí špekáčky si získaly okamžitou a nebývalou oblibu, že jejich konec spolu s koncem Zemské výstavy nenastal. Naopak. Vyráběly se a prodávaly dál a dál a svoji tradici si udržují dodnes. I vzdor jiným lahůdkám a lákadlům.

 

Děje se v tyto dny:

Móda grilování ovládla snad každou zahradu, terasu, rodinnou sešlost, posezení s přáteli a dokonce už i některé mnohé podnikové večírky. Griluje se samozřejmě celoročně, ale s jarem, vlahem a možností posedět dlouho do tmy venku, se dá mluvit přímo o grilovacích žních. Nastala totiž ta pravá grilovací sezóna. A světe div se, v době steaků a všelijakých grilovacích vychytávek, starý dobrý špekáček v řadě případů navštěvuje i naše moderní grily. A dobře mu i nám tak! Tradice je tradice a kouzlo opékaných špekáčků, začasté vyvolávající zasuté vzpomínky na dětské prožitky u ohýnku, má určitě něco do sebe.

 

Aby nám bylo dobře (i od žaludku):

Abychom předešli riziku nežádoucích účinků na organismus, existují dvě jednoduchá základní opatření. Tím prvním je eliminace nežádoucího vlivu kouře. Jeho působení je totiž vždy spojeno s karcinogenními účinky. Grilování není rozhodně výjimkou. Proto při grilování udržujeme oheň vždy mírný s "chladnějším" kouřem. Druhým opatřením pro zdraví je pak už vlastní konzumace špekáčku (i jiných dobrot). Nezapomeneme nikdy na hořčici a koření (tymián, rozmarýn, oregano, šalvěj), které prokazatelně likvidují zmíněnou škodlivost. Jak je to možné? Inu, uvedené bylinky mají vysoký obsah flavanoidů, jež vážou karcinogenní příměsi. A to tak, že jsou pak z těla vylučovány ven v nezměněném stavu.

 

A ještě něco málo o špekáčcích. Víte, že ...

* u nás kupujeme dvakrát víc uzenin než je průměr v EU?

* špekáček musí obsahovat 30 % vepřového masa, 30 % špeku a 40 % hovězího masa?

* konzumace vepřového masa snižuje hladinu cholesterolu?

* název špekáček mohou používat jen výrobky, které dodržují recepturu podle národní vyhlášky?

* špekáček získal pro Českou republiku ochranu EU, tzv. zaručenou tradiční specialitu?

* vuřt není špekáček a rozdíl že spočívá v surovinové skladbě? U vuřtů je vždy méně náročná, neboť se tam např. přidává mouka, což je u špekáčků zakázáno?

* náš věhlasný uzenářský odborník Josef Matoušů například vyučoval české uzenářské řemeslo v Japonsku, Zdeněk Galíček zase vybudoval a řídil průkopnický masný závod v Africe?

* specifická "odrůda" špekáčků, zvaná "šeredky", nebyla vůbec ošklivá, ale vyráběl je za první republiky se značným úspěchem v Praze na Vinohradech, tehdy vyhlášený uzenář jménem Šereda?

 

Tak, dobrou chuť přeje

Ing. Olga Koníčková