Začíná 119. koncertní sezona České filharmonie 2014/2015 aneb proč hudba Čechy stále více oslovuje?!

13.04.2014 15:28

Byli jsme 9. 4. 2014 pozváni do Cafe Rudolfinum v Praze na tiskovou konferenci k zahájení 119. koncertní sezony České filharmonie. Osobně byla přítomně zpěvačka, muzikantka a sbormistryně Ida Kelarová, dále nás svou přítomností poctil usměvavý šéfdirigent České filharmonie Jiří Bělohlávek.   Seznámil nás s programem již 119. koncertní sezony České filharmonie pro rok 2014/2015. Opět se tak můžeme těšit na přední světové dirigenty i špičkové sólisty. Ke dvěma abonentním řadám A a B přibyla také sobotní abonentní řada O a dvě edukativní víkendové řady pro rodiče s dětmi – ´Filharmonici na pokračování... Aneb orchestr na kusy´ a ´Filharmonici na pokračování... Jak je neznáte!´

 

Protože jsme novináři po tiskové konferenci  dostali materiály, zejména Programový katalog 2014/2015  a Česko-filharmonický a Filharmonicko-český slovník,  byli jsme na tiskové konferenci de facto seznámeni s jakousi osnovou velmi bohatého programu České filharmonie, kterou nám přichystala na rok 2014/2015. A že je toho opravdu hodně!


Šéfdirigent Jiří Bělohlávek a Manfred Honeck (stálý hostujícící dirigent)

Oba nás přivítali svou skvělou hrou na klavír (skladbou Slovanský tanec č. 10 e moll od Antonína Dvořáka). Pan Bělohlávek s radostí kvitoval, že rostoucí návštěvy na koncertech České filharmonie představuje  pro ně velké povzbuzení,  že prodejnost lístků je 92 až 100 %ní,  že 50 % slevy pro seniory nad 60 let ponechávají, že vzrůstá zájem o abonmá (předprodej, že   pro mimopražské posluchače znovu obnovili cyklus odpoledních koncertů, a to z důvodu, aby se diváci  mohli v klidu a bezpečí dostat do svých vzdálenějších  domovů.

 

119. koncertní sezona České filharmonie 2014/2015 bude ve znamení klavíru, houslí a hlasů,

ale i premiér a debutů

 

 

  • Ve 119. koncertní sezoně se s Českou filharmonií představí současná klavírní špička

 

Opravdu jen stručně!

  • Posluchače čeká několik českých premiér a pražských debutů
  • Sezonní dramaturgie je kombinací osvědčených skladeb a méně hraných děl a připomíná ještě Rok české hudby 2014
  • Česká filharmonie bude reprezentovat českou kulturu na 50 koncertech během zahraničních turné. Zamíří mimo jiné do Spojených států amerických, Velké Británie a Španělska.
  • Filharmoniky přivítá třikrát vídeňský Musikverein
  • Česká filharmonie obnovuje abonentní řadu odpoledních koncertů
  • Nadále rozšiřujeme edukativní programy, vedle nabídky pro školy přibývají další projekty pro veřejnost
  •  Nově se zaměříme na děti ze sociálně vyloučených oblastí
  •  

Klavírní špička, přední houslisté, pěvci, světoví dirigenti a české premiéry

Během koncertní sezony 2014/2015  ve Dvořákově síni představíme současnou světovou klavírní špičku (Jean-Yves Thibaudet, Emanuel Ax, Garrick Ohlsson, Lars Vogt, Daniil Trifonov). V mimořádném komorním recitálu to bude také Kirill Gerstein, který bude i hvězdou letního open-air koncertu. Budeme moci porovnat také výkony vyhledávaných zahraničních a českých houslistů (Julia Fischer, Ray Chen, Ivan Ženatý, Roman Patočka) a sólistů České filharmonie (Josef Špaček ml., Irena Herajnová). Klavír a housle doplní u nás oblíbení pěvci (Bernarda Fink, Matthias Goerne, Simona Houda Šaturová, Adam Plachetka ad.).

Šéfdirigent Jiří Bělohlávek bude řídit 4 abonentní koncerty s převažujícím českým repertoárem. V české premiéře uvede Píseň Šalamounovu Juraje Filase.

Událostí roku by se mohla stát domácí premiéra koncertního provedení původně televizní opery Bohuslava Martinů ´Čím lidé žijí´.  Česká filharmonie operu provede s českými sólisty v čele s Janem Martiníkem nebo Ivanem Kusnjerem  a sborem Martinů Voices.

Stálý hostující dirigent Manfred Honeck se během 3 abonentních koncertů bude věnovat zejména Mozartovi a Straussovi.

Čeští filharmonici vystoupí rovněž s předními světovými dirigenty, Christophem Eschenbachem a Davidem Zinmanem. Orchestr budou řídit i Jakub Hrůša  a Tomáš Hanus (na bývalé své žáky  se těší s radostí a hrdostí  Jiří Bělohlávek)

S českými filharmoniky se poprvé představí Kazuki Yamada a Edward Gardner.

Vedle osvědčených děl jako jsou Beethovenova Pastorální, Čajkovského Čtvrtá, Mahlerova Druhá ´Vzkříšení´ či Dvořákovy Slovanské tance zazní také odvážnější repertoár (Filas, Fujikura, Braunfels, Lutoslawski, Ligeti).

První polovina sezony připomene ještě Rok české hudby. Orchestr nastuduje řadu děl českých autorů (Janáček, Martinů, Suk, Dvořák, Smetana, Fišer, Hanuš, Kaprálová).

 

Zahájení sezony s fenomenálním Behzodem Abduraimovem z Uzbekistánu

Do 119. koncertní sezony vstoupí Česká filharmonie s Jiřím Bělohlávkem zahajovacím koncertem
2. října 2014 (s reprízou 3. října 2014). Dvořákovu síň rozezní tóny Prokofjevova Třetího klavírního koncertu v podání mimořádného uzbeckého talentu.

 

Teprve 23letý Behzod Abduraimov vyhrál v roce 2009 London Piano Competition, získal exkluzivní smlouvu s labelem DECCA a za své debutové album obdržel ceny Choc de Classica a Diapason Découverte. V druhé části večera vyslechneme Sukovou symfonii Asrael, která si nezadá se symfoniemi Gustava Mahlera.

 

Novoroční operní gala inspirované Adamem Plachetkou

Nový rok přivítá Česká filharmonie spolu s Tomášem Netopilem, dalším žákem Jiřího Bělohlávka, v podobě operního gala. Verdiho, Donizettiho a Rossiniho árie přednesou sopranistka Ailyn Pérez a basbarytonista Adam Plachetka, který se významně podílel na přípravě dramaturgie večera i výběru pěvecké partnerky.
 

50 (spíše 53- včetně Slovenska)  zahraničních koncertů: Carnegie Hall, Auditorio Nacional, Musikverein ad.

 

Pokud jde o zahraniční zájezdy,

tak  v letech 1984 – 94 uskutečnila ČF 42 zahraničních zájezdů,

v letech 1994 – 2004      -“ -            36     -“-

a v letech  2004 –2014     -“-             25     -“-

 

Jak vidíme podle statistiky, podařilo se ČF v posledních letech pokles počtu koncertů zastavit, Česká filharmonie vystoupí v zahraničí na 50 koncertech (ve 40 městech, v 9 zemích). Čeká ji několik prestižních turné. Listopadové americké zahrnuje několik kalifornských zastávek nebo Washington DC. Vyvrcholí v newyorské Carnegie Hall uvedením Dvořákovy Novosvětské a Lisztova Klavírního koncertu č. 2,  při kterém doprovodí Česká filharmonie Jeana-Yvese Thibaudeta. V únoru zamíří orchestr  do Španělska, vystoupí v madridském Auditoriu Nacional, Oviedu, Zaragoze a Alicante. Třikrát bude hostit české filharmoniky vídeňský Musikverein. Po mimořádně úspěšném turné v roce 2013 zopakuje Česká filharmonie během dubna velké britské turné po tamních nejlepších auditoriích.
 

Víkendové odpolední a adventní koncerty znovu v Rudolfinu

Na četná přání abonentů zařazuje Česká filharmonie do své nabídky znovu víkendové odpolední koncerty. Čtyřdílná řada ´O´ zahrnuje např. Rybovu Českou mši vánoční, Dvořákovy Slovanské tance a Novosvětskou symfonii, Mendelssohnův Houslový koncert e moll v podání koncertního mistra Josefa Špačka ml. V předvánočním čase nebude opět chybět ani pestrá nabídka 6 adventních koncertů komorních souborů českých filharmoniků, doplněná o mimořádný adventní koncert České filharmonie.
 

Edukativní programy pro rodiče s dětmi, (nejen) romské děti, mladé hudebníky a školy

Pro velký zájem se rozrůstá nedělní cyklus pro rodiče s dětmi Filharmonici na pokračování o novou řadu s podtitulem Jak je neznáte. Budou v ní účinkovat další komorní soubory českých filharmoniků, např. Jazz Band, Cimbálová muzika nebo Pražský barokní soubor. Na úspěšné rodinné odpoledne Karneval v Rudolfinu naváže v adventu Předmikulášská s andělsko-čertovským koncertem. Originálním projektem budou hudební workshopy pro děti žijící v sociálně vyloučených lokalitách. Integrační projekt ČF  zaštítila zpěvačka, muzikantka a sbormistryně Ida Kelarová, která spolu s filharmoniky vyjede v létě do slovenských romských osad, na jaře také na Ústecko a Chomutovsko.

 

Česká filharmonie bude ještě více pracovat s mladými i malými hudebníky. Den studentstva 17. listopadu 2014 oslaví s Českou studentskou filharmonií, Idou Kelarovou s jejím pěveckým sborem Čhavorenge a dalšími studentskými pěveckými sbory. 21. 6. 2014  přizve Jiří Bělohlávek ke spolupráci během Koncertu k Evropskému dni hudby dětský orchestr složený z žáků základních uměleckých škol. Pro žáky základních škol připravujeme nový cyklus Kápneme si do noty, který jim představí postupně židovskou, asijskou, ukrajinskou a romskou hudbu.

 

Dvořákovský projekt -  9 symfonií a 3 koncerty pro orchestr a sólový nástroj

V souvislosti s vydáním dlouho očekávaného dvořákovského kompletu připravuje Česká filharmonie slavnostní křest nahrávky, premiéru filmového dokumentu v kině Světozor, Den otevřených dveří s koncertem a afterparty a mediální kampaň, cílenou především na mladé publikum. Dvořákovský komplet vydá společnost DECCA Classics 24. 6. 2014 (na CD i digitálně). Komplet budeme distribuovat celosvětově.
 

„Plné sály a prestižní turné znamenají mnoho, ale teprve špičkového záznamu živých koncertů si povšimne celý hudební svět. Jsme rádi, že již brzy vyšleme jasný signál, že svůj návrat mezi světové orgchestry  myslíme vážně a že jsme k němu vykročili s těmi nejlepšími:“ řekl  David Mareček, generální ředitel ČF

 

A na závěr o předprodeji - abonmá

Od 14. 4. 2014 : začínáme prodávat abonentní cykly A, B 2014/2015 ( 600 – 3800 Kč)

                            začínáme prodávat novou abonentní řadu O (250 – 1600 Kč)

 

V pondělí 14. 4. 2014: začíná prodej abonmá pro sezonu 2014/2015   

V pondělí 14. 4. 2014:  začíná prodej vstupenek na neabonentní koncerty sezony 2014/2015

V pondělí   2. 6. 2014 : začíná prodej jednotlivých vstupenek na koncerty z abonentních řad sezony 2014/2015

Do 30. 6. 2014:  automaticky rezervujeme nové předplatné abonentům koncertní sezony 2013/2014

 

 Vstupenku na jednotlivé večerní abonentní koncerty pořídíme od 100 do 850 Kč, na jednotlivé odpolední koncerty za 80 – 600 Kč. Cena vstupenky na mimořádný večerní koncert  činí 200 až 1 700 Kč

 

www.ceskafilharmonie.cz

Ing. Olga Koníčková (tisková zpráva, www.ceskafilharmonie.cz)

Foto: autorka (internet)