10 umělců z francouzské Normandie aneb z kolébky impresionismu do Prahy... podruhé

14.07.2016 09:56

Galerie ARTE Decor Gražyna

12. – 30. 7. 2016

 

Možná si některý z milovníků francouzského umění vzpomene na veleúspěšnou – kolektivní – výstavu, která se konala před dvěma lety v Galerii Idea. Ač tuto renomovanou a zavedenou galerii, vedenou vkusně a s noblesou svou majitelkou Olgou Truskovou, zničila ´neviditelná ruka trhu´, Olga Trusková se zničit nedala. A protože si před dvěma lety se vzácnými francouzskými hosty slíbili, že se zase po dvou letech uskuteční jejich další pražská výstava, musela hledat řešení. A našla. Azyl pro francouzské umělce a jejich obrazy a fotografie se v Praze našel. Jak by ne. Tak vzácnou příležitost zhlédnout prodejní přehlídku současného umění z francouzské Normandie, ze země, která je nebem výtvarného umění pěkně pod jednou střechou, si nechá ujít jen nemoudrý galerista. Olga Trusková spojila svou ´ideu´, teď už žel s malým ´i´, s osobitou galerií v Truhlářské ulici, s Galerií ARTE Decor Gražyna.

 

A ukázalo se, že propojení nebylo zdaleka jen ´nouzovým přistáním´ francouzských hostů a dodržením daného slova, ale docela příhodnou kombinací. Stačí totiž vejít do členitého prostoru Galerie ARTE Decor Gražyna, a i bez současné výstavy francouzských hostů budete mít najednou pocit, že jste se ocitli kdesi v oáze pařížských bukinistů a jejich mnohočetné nabídky. A projdete-li galerii až dozadu a vyhlédnete tam oknem do vnitrobloku, upoutají vás oživlé balkonky, pavlače, dvorek a secesní domy. To vše navodí pocit, že jste se ocitli prostupem jedněch dveří  (jak Alenka za zrcadlem) v koloritu Paříže.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Honfleur je v Normandii

Městečko Honfleur patří k nejstarším a nejzachovalejším městům Normandie. Malebný přístav v ústí Seiny si dosud uchovává šarm, jímž už v 19. st. okouzlil řadu umělců. A stále je přitahuje. I dnes tu na nábřežích vysedávají malíři se svými stojany. A poblíž starého rybářského přístaviště Vieux Bassin, v citlivě upraveném industriálním prostoru bývalého skladiště ze 17. st., se tu pořádají proslulé výstavy současného malířství.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Od 19. st. je totiž tohle město jasným bodem na mapě dějin umění. Přitahovalo, a dodnes přitahuje, básníky, malíře i další umělce. Inspiruje je zejména místní měnící se obloha nad ústím Seiny a prazvláštní světlo celého okolí. Pobývali tu Courbet, Monet i Baudelaire. Eugene Boudin se tu dokonce narodil a je tu tedy na jeho počest pojmenována místní galerie. V podstatě lze říci, že tudy přímo či nepřímo prošla celá jedna tvůrčí generace umělců spějících k tehdy objevnému a novému uměleckému stylu, kterému dnes říkáme - impresionismus. A právě odtud, z Honfleur, pocházejí i vystavená díla desítky umělců, a právě odtud přijela, díky paní Olze Truskové, již podruhé i letošní tříčlenná delegace francouzských umělců. Přijeli, jak říkali, jen proto, aby nám v Praze představili alespoň malou ukázku  prací svých a kolegů. Tak, to uznejte sami, pozvání do takové vzácné společnosti se prostě nedá odmítnout.

 

Jak nás informovala kurátorka výstavy Olga Trusková

My na www.www-kulturaok-eu.cz jsme jednoznačnými obdivovateli umění, zejména francouzského, ale odborníky nejsme. Předejme proto raději slovo paní Olze Truskové:

 

„V Galerii ARTE Decor Gražyna se představuje skupina umělců z kraje Calvadosu. První ročník skupinové výstavy francouzských umělců, se uskutečnil v srpnu 2014 v letenské Galerii Idea a slavil velký úspěch. Tento rok jsme pro novou expozici, konanou v galerii ARTE Decor, připravili pestrou koláž ilustrací, maleb a fotografií umělců z přístavu Honfleur. Tato unikátní přehlídka francouzských umělců z normandského přístavního městečka vznikla díky iniciativě ilustrátora a malíře Bastiena Loukia, mladého talentovaného rodáka z Honfleur. Jako autor se rád zamýšlí nad osudem, náhodou, nekonečnem, životem a smrtí. Jeho díla jsou snová, surrealistická, kde čas ani prostor nehrají roli. Jsou to alegorie, které divák interpretuje po svém a podle svého dosavadního prožitku. Bastien pravidelně vystavuje ve Francii a v roce 2012 měl i samostatnou výstavu v Londýně. Jeho nejčerstvějším počinem je komiks ze života Erika Satieho, jenž byl publikován na jaře tohoto roku.

 

Nejzkušenějším ze skupiny je Son Cha Yong. Narodil se r. 1956 v Jižní Koreji. Žije, tvoří a vyučuje kresbu a malbu v Honfleur. Na kontě má množství výstav v Asii, USA a v Evropě. Ve svých dílech mistrně spojuje tradiční korejské umění se západní figurální malbou.“

 

Jak jsme to viděli a slyšeli my

Výstavu oficiálně, slavnostně, ale bez okázalostí a formalit, zahájil ilustrátor Bastien Loukia. Jeho první dvě slova, která k nám pronesl, bylo české ´dobrý den´. Stejně se jazykově vybavili i oba dva umělci, kteří s ním přijeli na zahájení. Pak už se ale hovořilo francouzsky, překládala Olga Trusková, a nám nefraštinářům, bylo možno se s hosty domlouvat i anglicky. A s jedním z nich, s Danielem Pierem dit Hubertem, třeba i překvapivě - polsky.

 

Bastien Loukia připomněl, že nápad uspořádat výstavu svou a svých přátel vznikl v roce 2013. Do roka, díky spolupráci s tehdejší Galerií Idea, jmenovitě s Olgou Truskovou, se ji zdařilo, za účasti 11 umělců, uskutečnit. Dodal, také že už tehdy věřil, že se zažehává budoucí úspěch a dává základ k opakování. Výstava zaznamenala v roce 2014 opravdu úspěch, a tak nezbývá než věřit, že ani letošní – druhý – ročník, kde je zastoupeno 10 tvůrců, nezůstane v jejím stínu. Opět je k vidění vzorek toho, co umělci kolem něj vytvořili a vytvářejí.

 

Dalším francouzským hostem byl Loïc Pilon, fotograf, žijící sice v Paříži, ale jak se nám vyznal, miluje to proslulé, zvláštní světlo, které v Honfleur ohromuje všechny tvůrce už dobře dvě století a proto získává své nejlepší fotografie právě tam. Zvláštní světlo mu totiž umožňuje, jak zdůraznil, zcela neopakovatelně zachycovat detaily, jaké by jinde, takto, fotografovat nešly.

 

 

 

 

 

 

Třetím ´delegátem´ byl již zmíněný Daniel Pierre dit Hubert, který kromě onoho českého ´dobrý den´ prokládal svoji francouzštinu polštinou. Děkoval tak především majitelce Galerie ARTE Decor Gražyna a současné hostitelce celé akce, paní Gražyne Pawlas – Kaletové, která je Polka a Daniel Pierre dit Hubert nějaký čas v Polsku působil.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Domácí paní,  Gražyna Pawlas – Kaletová, nás i hosty srdečně uvítala ve své galerii a vyslovila přesvědčení, že akce dopadne dobře jako ta v Galerii Idea.

 

 

Nám už nezbylo, než se věnovat dílům francouzských umělců v zadním sále galerie a v druhém sále prodejní výstavě obrazů Olgy Truskové (na foto vpravo Corrida). Rovněž můžete obdivovat i osobitost zbývajících prostor se stálou expozicí Galerie ARTE Decor Gražyna…(na foto dole).

 

110 00 Praha 1

Truhlářská 21

Telefon: 734 793 143

 

Máme otevřeno:  

pondělí – pátek: 10.00 – 18.00  hodin

sobota: 10.00 – 13.00  hodin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ing. Olga Trusková, kurátorka výstavy, tel. 607 574 570, olga@galerieidea.cz

Gražyna P. Kaletová, majitelka galerie, tel. 734 793 143, atelier@grash.net

www.artedecor.cz

 

Hodnocení:  99 %

Richard Koníček

Foto: © Richard Koníček, © Ing. Olga Koníčková