A Walk in the Woods aneb Procházka v lese či cesta do hlubin duší dvou kdysi-přátel

12.08.2016 15:55

Nevím, jak se případný zájemce o zhlédnutí filmu zmocní toho filmu. My na www.www-kulturaok-eu.cz jsme ho shlédli na DVD. Dal nám ho přítel, který nás zná dost dobře, takže nabyl přesvědčení, že právě tenhle film je pro takové dva důchodce, kterým se daří sice dobře, akorát že si to už nepamatují, přímo určen. A měl pravdu

 

Doklad, že i v USA může vzniknout kloudný scénář…

Film je kategorizován jako dobrodružný, pak jako komedie a nakonec i jako drama. A je opravdu takový. Má spád, bavíte se a občas tajíte dech. I strachem. O hrdiny. A díky srovnatelnému věku, i plně spoluprožíváte to, co prožívají oni. Prostě, mix akorát tak pro pohodu a důvod ke sledování od začátku do konce.

 

Výhodou filmu, byť amerického, je, že jeho děj, a následný scénář, nebyl ´vycucán z prstu´ jako obvykle, ani opsán a takzvaně vylepšen podle nějakého již dříve úspěšného filmu, stylem ber kde ber, jak je za mořem také zvykem. Předlohou byl memoárový bestseller spisovatele Billa Brysona ´Apalačská stezka´. Tahle autorova kniha vyšla mimo jiné i v češtině a pod týmž názvem v nakladatelství Columbus. Má 334 stran (!). Či-li je to kláda. Ale čte se stejně dobře, jako se sleduje film, tj. jedním dechem. Autor se v tomto případě opravdu s jedním společníkem po stezce vydal. A skutečně si to vše odžil. No, možná spíš krásně odtrpěl. To, jak se to vezme…

 

Apalačská stezka

Anglicky se jí říká Appalachian Trail, oficiální název zní Appalachian National Scenic Trail a běžný Američan o ní mluví (v tam tak oblíbených zkratkách) jako o AT.

AT je nejdelší nepřerušená stezka na světě

  • ze státu Georgia (Springer Mountain) míří podél východního pobřeží na sever. Projde řadu států (Severní Karolína, Tennessee, Virginie, Západní Virginie, Maryland, Pennsylvanie, New Jersey, New York, Connecticut, Massachusetts, Vermont, New Hampshire) a končí v Maine. Na hoře Mt. Katahdin
  • to vše v nádherné krajině, kterouv USA považují za jednu z vůbec nejkrásnějších scenérií země

 

Apalačská stezka se vine významným pohořím USA, Apalačskými horami. Zbudována byla mezi 20. a 30. lety 20. století

  • měří neskutečných 3 500 km
  • je dokonale značena výraznými bílými svislými pruhy (cca 5 x 15 cm) a patří k nejoblíbenějším dálkový trasám USA

 

 Uvádí se, ale je to dost individuální, že ji lze projít za jednu turistickou sezonu. Musí se ale začít v dubnu ve Springer Mountain a když má absolvent kliku, dokončit v září výstupem na Mt. Katahdin. Mimo toto období je totiž prakticky a především oficiálně neschůdná a nezajištěná.

 

Autor Bill Bryson

William McGuire "Bill" Bryson (* 8. 12. 1951) je nejprodávanější anglo-americký autor knih o cestování, jazykovědě a vědních oborech (ne fikce či fantazy)

  •  Narodil se v USA, 20 let žil v Británii a pak se vrátil do Ameriky
  • V letech 2005 až 2011 zastával funkci kancléře britské Durham University
  • Popularitu a uznání získal v roce 1995 knihou Notes z malého ostrova, kde podrobil zkoumání Británii a zavdal příčinu vzniku sledovaného TV seriálu
  • Další metou v jeho úspěšné spisovatelské kariéře se stala například populární studie Krátká historie skoro všechno (2003), vyzdvihovaná zejména kvůli srozumitelnému výkladu vědy

 

 

Po návratu do Států se Bryson skutečně rozhodl projít Appalachian Trail. Pustil se do toho s reálným přítelem, jenž ale v románu má pseudonym Stephen Katz. Z bláznivého, okolím za šílenství chápaného putování, vznikla kniha Procházka v lese.

 

Po úpravě do podoby scénáře, byl v roce 2015 natočen stejnojmenný film. Brysona hraje nositel Oscara a legenda americké kinematografie Robert Redford. Katze představuje též mimořádná osobnost amerického filmu Nick Nolte. Jediná autorská licence - oproti skutečnosti, je, že Bryson je ve filmu i v románu představen starší, než v době pochodu skutečně byl.  Mimo to napsal Bryson čtvrt stovky dalších knih a získal přes 10 čestných doktorátů různých univerzit z Anglie a USA.

 

A co film?

Není vždy zaručeno, že film dostojí knižní předloze. Někdy to ani není možné. To je i případ snímku A Walk in the Woods. Kniha měla přece jen 334 stran a nejde o žádné tlachání, ale docela nadupaný a vnímavý cestopis.

 

Film se ale šťastně soustředil na hlavní postavy, jejich motivy, pocity a skvělý jejich vzájemný vztah. Ten se navíc pochopitelně během cesty vyvíjí. Dávní přátelé, kteří se nerozešli ve zlém, ale ani v dobrém, si postupně po dlouhém oddělení se od sebe, v riziku ponorky ze společného putování, kde řadu dní třeba nepotkají živáčka, a v jiné dny se naopak setkávají s nejrůznějšími osobami, ale i figurkami, brousí své postoje i vzájemný vztah. A nepřímo to i pročišťuje nakonec i jejich soukromé vztahy k třetím osobám jejich životů.

 

Z pohledu důchodců

Pohled na dva do značné míry komické dědky, co si to šlapou nástrahami nádherné, leč drsné a zrádné přírody, může být a je různý. Generační. Jinak to vnímají mladí, kteří se nebojí přehopkat rozvodněnou říčku, jinak staří, kteří se ráno sotva hýbou. A to vše je ve filmu vidět. Při setkávání protagonistů s poutníky. Jedni se smějí a pošklebují, další jsou necitliví a nechápaví, jiní netají obdiv a snaží se pomáhat, což staříci hrdě (až na jednu výjimku) odmítají. Jinak se na ně dívají pro změnu starší. Od rozmlouvání až po skoro soucit. I s tím ale u dědulů nepochodí. Jednou se dali na vojnu, tak bojují. Sami se sebou - hlavně. Ne proto, aby si furiantsky něco dokázali, ale proto, aby se někam posunuli ze strnulosti a bludného kruhu rutinního života. Aby si lépe uvědomili jeho cenu, svou cenu, cenu svých blízkých a také to, že jim už zas tak moc času (i sil) na nějaké další a podobné excesy nezbývá.

 

 

 

 

 

Pohledy na krajiny

Kdo nezná Apalačské pohoří, a takových je u nás asi pramálo, pozná zevrubně, nenásilně, s nadhledem a občas i s menším nevtíravým a opodstatněným výkladem, úžasnou krásu přírody a dokonale se díky herectví obou legendárních veteránů amerického filmu (z jeho lepších časů), vcítí do romantiky a poezie takového putování a nádhery kolem nich. A vše pěkně zostra. Bez nostalgie, sentimentu, bez servítků a přetvářky. Ono to totiž snad ani jinak v takové situaci, do jaké se oba dobrovolně dostali, nejde. Jejich nasazení a vůle, je až inspirující. A okouzlující. A závidění hodná. A jejich lidství, dílem jak ze starých časů, dílem jako vzor a laťka, hladí duši. A pobaví. Některé dialogy přímo jiskří. 

 

Zase další důchodcovský film?

Ano, dá se to tak říci. V USA je hereckých veteránů víc a scénáře pro ně vznikají. Dobré i špatné. Tenhle je mimo vší pochybnosti patří k nejlepším. Nesnaží se o šaškárnu, komedii, ač i tak by to šlo natočit, ani o sladkobolný doják. Hlavně díky předloze. Od počátku nás ti dva herečtí mistři drží nad věcí, nadnášejí příjemnou pohodou i občasným dramátkem, a hlavně, nepokazí to ani nečekaným, i když očekávaným, koncem. Dokonce se zdá, že ten hlavní v téhle dvojce jako by byl ten otylý a opravdu už životem opotřebovaný Nick Nolte.

 

Robert Redford je totiž až neskutečně pořád stejný (tedy vizuálně), a to i přes svůj pokračující věk. Ostatní postavy filmu jsou už opravdu jenom ilustrační a oživují děj. Jen zkušená Ema Thompson, jako manželka Billa Brysona, má v tom svém malém hereckém prostoru (začátek a konec) šanci a také ji využije. Dá se jí věřit, že manžela chápe, dá se jí věřit, že se o něj bojí, dají se věřit jejím snahám mu to celé nějak elegantně a nenápadně rozmluvit, a dá se jí věřit dokonce i v závěru. Ten už ale neprozradíme. Vychutnejte si to celé sami, až se k filmu nějak dostanete.

 

Titul: A Walk in the Woods

Země produkce: USA, 2015

Producent: Bill Holderman

Režie: Ken Kwapis

Předloha: Bill Bryson (kniha) 

Scénář: Michael Arndt, Bill Holderman

Kamera: John Bailey

Hudba: Nathan Larson

Hrají: Robert Redford, Nick Nolte, Emma Thompson, Nick Offerman, Kristen Schaal, Mary Steenburgen, R. Keith Harris, Alex Van, Randall Newsome, Rachel Woodhouse, Danny Vinson, Susan McPhail

Střih: Carol Littleton

Kostýmy: Leigh Leverett

Žánr: Dobrodružný / Komedie / Drama

Stopáž:  98 minut

 

Hodnocení:  100 %

Richard Koníček

Foto: internet

 

Trailer filmu:  https://www.youtube.com/watch?v=cOF2LIAp9bw

 

Více na: https://www.imdb.com/title/tt1178665/