´Zásady a opatření na stavbách v povodňových územích´ aneb červnové povodně i dotace stimulují růst stavebnictví

09.08.2013 10:06

´Zásady a opatření na stavbách v povodňových územích´ aneb červnové povodně i dotace stimulují růst stavebnictví  

FOR ARCH  *  FOR THERM *  FOR WOOD *  BAZÉNY, SAUNY&SPA  * FOR WASTE
Výstaviště PVA EXPO PRAHA
17. - 21. 9. 2013

 

Dostali jsme předběžné informace o 24.  ročníku stavebního veletrhu FOR ARCH, který v souvislosti s letošními povodněmi zařadil do svého doprovodného programu konferenci o prevenci před velkou vodou a minimalizaci škod -´Zásady a opatření na stavbách v povodňových územích´ (17. 9. 2013).


Červnové rozsáhlé povodně mají  značný dopad i na český stavební průmysl. Po skončení  záplav  jsme uklízeli  a prováděli  nezbytné rekonstrukce. Na vzniklou situaci jsme samozřejmě ihned  jako organizátoři veletrhu FOR ARCH reagovali a do programu jsme nově zařadili např. konferenci o protivodňových opatřeních a sanaci staveb po řádění velké vody. Vystavovatelé na veletrhu  se  zaměříli na to, jak  lidem poškozeným povodněmi co nejlépe a co nejrychleji pomoci.

Vyšší poptávka po stavebních pracích, materiálech a technologiích určených k rekonstrukcím budov poškozených povodněmi, ale i státní dotace podporující nízkoenergetické bydlení, to jsou dva hlavní impulsy, které mohou pomoci k oživení stavebního průmyslu. Zvýšenou poptávku jsme zaznamenali i na veletrh FOR ARCH, o který opět roste zájem firem. „V porovnání s loňskem evidujeme až o 5 % více zájemců o výstavní plochu. Přední české i zahraniční firmy vidí současnou situaci, kdy výrazně vzrostla poptávka po povodních a zároveň dochází ke stimulaci trhu dotačními programy, jako ideální pro získání nových zákazníků a obchodních kontaktů,“ vysvětluje Martin František Přívětivý, ředitel obchodního týmu veletrhu.


Rekonstrukce a revitalizace budov
Veletrh si však  udrží  i své původní téma : ´Rekonstrukce a revitalizace budov´.  V poradenském centru k dotačnímu programu ´Nová zelená úsporám 2013´ poradíme a pomůžeme lidem k financování energeticky šetrných rekonstrukcí.

 

Konference -´Zásady a opatření na stavbách v povodňových územích´ (17. 9. 2013)
Na konferenci se dozvíme o možnostech prevence před velkou vodou a následném minimalizování škod. Odborníci nám představí protipovodňové a vsakovací systémy, prostor ale dostanou i užitečná témata pro majitele domů v záplavových oblastech.

 

•Dřevostavby = budovy do záplavových oblastí
O výhodách dřevostaveb při povodních bude hovořit architekt Josef Smola: „Pokud se již rozhodneme stavět v záplavové oblasti, rozhodně bych doporučoval zvolit dřevostavbu. Právě dřevo má v porovnání s jinými rozšířenými zdícími materiály vynikající vlastnosti, jako např. nízkou nasákavost. V praxi to pak znamená, že zatímco zatopená dřevostavba vyschne rychle, dům postavený z pórovitých materiálů se bude vody zbavovat měsíce, někdy i roky.“ Josef Smola nás seznámí  i s konkrétním příkladem energeticky úsporného dřevěného rodinného domu se zaplavovacím suterénem, který úspěšně obstál při povodních v roce 2002. Autor svůj projekt představuje slovy: „Dům jsme navrhli se zděným přízemím, které se v případě velké vody cíleně zaplaví, a ochrání tak před poškozením dřevěné obytné patro.“

• Sanace dřevostaveb

 Možnosti, jak po povodních rychle sanovat dřevostavby a montované domy, přiblíží Václav Zahradníček z architektonického studia DOMESI, jež se specializuje na dřevostavby. Na způsoby jejich vysoušení se zaměří zástupci společnosti HAAS Fertigbau Chanovice. Společnost JaP – Jacina na konferenci vystoupí s příspěvkem na téma montovaných protipovodňových zábran, jež dokážou ochránit nemovitosti i volné plochy před vniknutím vody.


• Jak zmírnit negativní důsledky nadměrných srážek, tedy samotné příčiny povodní, se budeme  v přednášce zabývat se zástupci společnosti Glynwed. Prezentujeme zde technická opatření, kterými  dokážeme snížit množství vody odtékající do kanalizace a do vodních toků.
 

Nová zelená úsporám 2013
V poradenském centru ´Nová zelená úsporám 2013 si můžeme promluvit se specialisty na problematiku čerpání dotací   „Na jednom místě získají zájemci veškeré informace i odpovědi na dotazy týkající se snižování energetické náročnosti rodinného domu, efektivního využívání zdrojů energií nebo stavby nového domu s nízkou energetickou náročností,“ doplňuje Přívětivý.

 

Dotační program Nová zelená úsporám 2013 je generálním partnerem veletrhu a podporuje jej  Ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí ČR

Zájemci o návštěvu veletrh FOR ARCH, mohou využít ZLEVNĚNÉ elektronické vstupenky zde

www.forarch.cz/2013/cz/vstupenka.asp

 

Podle tiskové zprávy zpracovala
Ing. Olga Koníčková
Foto: internet, ABF


Doprava do PVA EXPO PRAHA (bez záruky)
Beranových 667, 199 00 Praha 9 - Letňany
Metro - linkou metra C do stanice Letňany
Autobusy MHD : Výstaviště Letňany
■Letňany (metro C) + pěšky cca 5 min.
■Bus 110 - Teplárna Třeboradice - Hostavice
■Bus 140 - Palmovka - Čakovice
■Bus 158 - Miškovice - Českomoravská
■Bus 195 - Sídliště Čakovice - Jesenická
■Bus 201 - Nádraží Holešovice - Bakovská
■Bus 269 - Obchodní centrum Čakovice - Nádraží Uhříněves
■Bus 295 - Třeboradice - Domov seniorů Ďáblice
■Bus 269 - Obchodní centrum Čakovice - Nádraží Uhříněves

Noční autobusy
■Bus 511 - Čakovice - Nádraží Hostivař
■Bus 513 - Palmovka - Vinoř
■Bus 603 - Palmovka - Brandýs n.L. - St. Bol., aut. st.